Варення з агрусу з вишневими листям не випадково обдарована епітетами «царський», «смарагдове». Існує версія, що Катерина II, спробувавши одного разу це ласощі, нагородила куховарку кільцем із смарагдом. І вигляд варення має схожість з дорогоцінними каменями: ягоди аґрусу в прозорому сиропі дають таку асоціацію. Готується воно з ягід, цукру, води і листя вишні, які надають особливий аромат.
Простий рецепт королівського варення з агрусу з вишневими листям
Важливий момент в приготуванні варення агрусу по-королівськи підготовка ягід, а саме акуратне вилучення насіння з них. Вариться ласощі у кілька підходів, а в кінці різко охолоджується.
Час приготування: 2 дні.
Кількість: 2-2,5 літра.
Інгредієнти
- Агрус 1 кг
- Цукор-пісок 1.5 кг
- Вода 1.5 кг
- Листя вишні 20 шт.
Процес приготування:
- Відібрати цілі, що не мають ознак зіпсованості ягоди. Важливо, щоб вони були однорідного кольору, без коричневих вкраплень. Видалити з двох сторін хвостики, добре вимити.
- На кожній ягоді зробити акуратний надріз гострим ножем, і крізь отвір дістати насіння. Це легше зробити якимось тонким предметом начебто скріпки, шпильки і т. п. Після вилучення внутрішньої маси, ягоди промити в воді і дати краплях стекти.
- Підготувати посуд для замочування вишневих ягід і листя. Промити листя і перекласти ними шари аґрусу в ємності. Залити все холодною водою і дати постояти приблизно 5-6 годин.
- Після листя вишні прибрати в окремий посуд, ягоди помістити в друшляк і дати стекти воді.
- Зварити сироп з води і цукру до повного розчинення кристалів, а після нього всипати аґрус. Акуратно розмішати ложкою або лопаткою, щоб ягоди обволакивались сиропом. Залишити на 3-4 години для просочування. Після проварити ягоди в сиропі 5-7 хвилин після закипання, зняти з вогню і залишити на 5 годин. Повторити таку ж послідовність дій ще один або два рази – за бажанням.
- По закінченні варіння ємність з варенням відразу ж перемістити в широку посудину з холодною водою. Так варення швидко охолоне і загусне. Розкласти ласощі в чисті банки і щільно закрити.
Приємного апетиту!