Варення з червоного агрусу на зиму – 7 простих і смачних рецептів з фото покроково

Апетитне і ніжне варення з аґрусу може стати справжньою окрасою столу. Цей апетитний десерт добре поєднується з випічкою або звичайним чаєм. Варення з агрусу ніколи не буває занадто нудотним і завжди віддає легкою кислинкою, що робить це ласощі ще більш апетитним. Ми зібрали для вас 7 простих і смачних рецептів приготування варення з червоного агрусу на зиму з фото покроково.

Царське (смарагдове) варення з червоного агрусу

Час приготування – 2 доби

Кількість порцій – 1-1,5 літра

Варення з агрусу називається царським через наявність у ньому волоських горішків. Горішки будуть не у всіх ягідки, а лише в деяких з них; тому чаювання з таким варенням може стати дуже незвичайним і цікавим. Особливо може сподобатися така розвага діткам.

Інгредієнти

  • Агрус 1 кг
  • Цукор-пісок 1.1 кг
  • Волоський горіх 150 гр.
  • Вода питна ½ склянки

Процес приготування:

  • Перед тим як приготувати апетитну царський варення з аґрусу потрібно підготувати всі інгредієнти для нього. Відміряйте цукор і зважте ягоди, а також не забудьте про горішки.
  • Далі вам належить копітка робота: треба добре вимити ягідки, не пошкоджуючи їх, після чого обрізати у кожної ягідки кінчики з обох сторін. Можна робити це за допомогою маленьких ножничек.
  • Після того, як довгий і трудомісткий процес закінчено, за допомогою зубочистки або голочки вийміть з кожної ягідки все насіння, перекладаючи їх в окрему ємність. Цей процес займе значну кількість часу, тому простіше готувати таке варення всією родиною.
  • Очищені волоські горішки треба порубати за розміром ягідок, не дуже дрібно і не дуже крупно.
  • Після того як всі ягідки будуть очищені, а подрібнені горішки, потрібно заповнити пустоти в агрусі горішками. Начиніть стільки ягідок, на скільки вистачить горішків.
  • В зручну каструлю перемістіть м’якоть, яку ви вийняли з агрусу і додайте в ємність половину склянки води. Увімкніть вогонь і проваріть суміш, після чого ретельно протріть її через сито.
  • В отриману суміш потрібно висипати весь цукор, щоб зварити сироп. Варіть його, регулярно помішуючи, до деякої густоти. Опустіть у сироп ягідки і доведіть варення до кипіння. Після цього вимикайте вогонь.
  • Варення потрібно залишити остигати під марлею на половину доби. Після цього потрібно знов довести варення до кипіння і знову остудити протягом восьми годин.
  • Після того, як доведете варення до кипіння втретє, його необхідно проварити протягом п’яти хвилин. Після цього потрібно відразу ж розподілити варення по стерильним баночках і герметично закупорити кришкою.

Варення з червоного аґрусу з апельсином через м’ясорубку

Смак варення з агрусу чудово відтіняють цитрусові. Варення з апельсином – це просто чудове ласощі, яке дуже легко приготувати. Легка кислинка і апельсиновий аромат подарують вам справжню насолоду і море задоволення.

Інгредієнти:

  • Стиглий агрус – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг
  • Апельсин – 1 шт.
  • Кориця – 1/3 ч. л.

Процес приготування:

  • Для початку зберіть в саду стиглий червоний аґрус, який вже досить розбухнув і став м’яким. Його потрібно ретельно промити в проточній воді і обірвати всі хвостики у ягід.
  • Агрус відставте в сторону і займіться апельсином. Беріть той, який з тонкою шкіркою і соковитий. Ретельно промийте його в гарячій воді і почніть готувати варення.
  • Ягоди разом з хаотично нарізаним апельсином відправте в м’ясорубку і прокрутіть продукти як мінімум один раз, щоб маса була однорідною. Можливо вам доведеться повторити процедуру кілька разів, щоб варення стало максимально однорідним.
  • Викладіть крыжовенно-апельсинову масу в каструлю або емальовану миску, всипте цукровий пісок і доведіть суміш до кипіння. Потім вимкніть вогонь і накрийте ємність з варенням марлею, залиште її остигати.
  • Через півдоби знову доведіть варення з аґрусу до кипіння і варіть його до густоти, не забувши додати мелену корицю. Регулярно перемішуйте варення і знімайте пінку з поверхні. Поки доваривается варення, підготуйте відповідні баночки.
  • Банки для закачування крыжовенно-апельсинового варення промийте в гарячій воді з содою, а після цього стерилізуйте банки над парою або за допомогою духовки. Кришечки для закрутки теж стерилізуйте в окропі.
  • Готове гаряче варення акуратно розкладіть по банках, після чого відразу ж закрутіть їх гарячими стерильними кришками і банки переверніть догори дном. Укутайте банки з варенням пледом або рушниками і залиште остигати.
  • П’ятихвилинка з червоного агрусу на зиму

    Варення-п’ятихвилинка – це ідеальне рішення для тих кулінарів, у яких недостатньо часу або терпіння для тривалого приготування заготовок. Насправді, навіть зварене на швидку руку варення з аґрусу, просто неймовірно смачне і апетитне.

    Інгредієнти:

    • Стиглий агрус червоний – 1,5 кг.
    • Цукровий пісок – 1,5 кг.
    • Лимонна кислота – 1 ч. л.

    Процес приготування:

  • Зберіть стиглий агрус і акуратно промийте його, намагаючись не пошкодити ніжні ягідки. У чистого агрусу обріжте або обірвіть хвостики.
  • Далі, ви можете пропустити ягідки через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Крім того, ви можете залишити ягідки цілими і не подрібнювати їх.
  • Плоди агрусу викладіть в емальовану каструлю, потім всипте туди цукровий пісок і перемішайте. Залиште ягідки ненадовго, щоб вони пустили сік і цукор почав танути.
  • Каструльку з аґрусом і цукром поставте на плиту, після чого увімкніть вогонь і доведіть варення до кипіння, інтенсивно перемішуючи його. Засічіть буквально 7-10 хвилин і за цей час стерилізуйте банки, які потрібно заздалегідь ретельно промити.
  • У стерильні банки розкладіть кипляче варення і швидко загорніть або закрутіть кришку. Залиште заготовку до повного охолодження, а потім зберігайте у темному прохолодному місці.
  • Густе варення з червоного аґрусу з цілими ягодами

    Густе варення зварити не так вже й просто, оскільки цей процес вимагає значної кількості часу і візуального контролю. Однак результат перевершить всі ваші очікування, і ви навіть не згадаєте про те, скільки часу і сил довелося витратити на приготування цього чудесного ласощі.

    Інгредієнти:

    • Стиглий агрус червоний – 1,5 кг.
    • Цукровий пісок – 1,5 кг.
    • Вода – 200 мл
    • Лимонна кислота – 1 ч. л.

    Процес приготування:

  • Зберіть стиглий соковитий агрус і акуратно промийте його, намагаючись не пошкодити ніжні ягідки. Намагайтеся брати не перезріле аґрус, інакше ягідки можуть полопати. У чистого агрусу обріжте або обірвіть хвостики, не пошкоджуючи плоди.
  • Оскільки ягідки повинні залишатися цілими, спочатку потрібно приготувати сироп для них. Для приготування сиропу всипте в каструлю цукор, додайте воду і проваріть суміш до тих пір, поки цукор не розчиниться повністю.
  • Плоди агрусу викладіть в сироп, киплячий в каструлі, і доведіть до кипіння. Після цього вимкніть вогонь, накрийте ємність з варенням марлею і повністю остудіть.
  • Каструльку з аґрусом і цукром знову поставте на плиту, коли варення повністю охолоне, а потім знову доведіть варення до кипіння, намагаючись не турбувати ягідки. Варіть варення з агрусу на повільному вогні до густоти. Хвилин за десять до закінчення варіння додайте в ємність з варенням лимонну кислоту.
  • Кипляче варення розкладіть по стерильним баночках і швидко загорніть або закрутіть кришку. Залиште заготовку до повного охолодження, а потім зберігайте густе варення з цілими ягідками в темному прохолодному місці.
  • Простий і смачний рецепт варення з червоного агрусу і чорної смородини

    Поєднання кисло-солодких ягід смородини і не менш пікантні плодів агрусу – це справжня знахідка. Апетитне варення з легкою кислинкою виходить дійсно смачним і ароматним. Готове варення чудово годиться для випічки, а не тільки для чаювань. Спробуйте!

    Інгредієнти:

    • Смородина чорна – 1.5 кг.
    • Агрус — 1 кг
    • Цукровий пісок – 2.5 кг
    • Апельсин – 1-2 шт.

    Процес приготування:

  • Для початку вам потрібно підготувати всі потрібні інгредієнти за списком. Ви можете регулювати співвідношення смородини і агрусу на свій розсуд, вибираючи прийнятний смак ласощів.
  • Промийте і обсушіть обидва сорти ягід, після чого акуратно видаліть плодоніжки у всіх плодів. Потім ягоди потрібно подрібнити до стану пюре.
  • Для подрібнення ягід ви можете скористатися блендером, м’ясорубкою, комбайном або навіть ситом. Головне – домогтися гладкої однорідної консистенції ягідок.
  • Апельсинчик обшпарте окропом, після чого наріжте його на шматочки і додатково подрібніть разом з ягодами зручним для вас способом. Потім додайте в суміш інгредієнтів цукровий пісок.
  • Вам потрібно дочекатися того моменту, коли цукор повністю розчиниться і ягідки почнуть купувати гладку консистенцію.
  • Ємність з варенням потрібно поставити на плиту і включити вогонь. Після того, як варення з агрусу і смородини почне закипати, засічіть десять хвилин. За цей час вам потрібно простерилізувати чисто вимиті баночки і кришечки для закачування.
  • У стерильні банки швидко розкладіть кипляче варення, а потім додатково всипте в кожну баночку по одній столовій ложечки цукру. Банки після цього відразу ж закрийте стерильними кришками і переверніть ємності догори дном до повного охолодження.
  • Варення з червоного аґрусу з вишневими листям

    Листя ароматних рослин, додані до варення, надають готовому продукту дивовижний аромат і самі представляють із себе апетитне ласощі. Якщо ви не вірите, що варення з вишневими листям буде смачніше звичайного – просто спробуйте його хоча б раз приготувати.

    Інгредієнти:

    • Червоний агрус – 2 кг.
    • Цукор – 2 кг
    • Вода — 2 ст.
    • Вишневі листя – 2 ст.

    Процес приготування:

  • Відміряйте потрібну кількість ягід, води, цукру і листя вишні. Агрус беріть недозрілий, ще міцненький. Ягідки гарненько промийте і позбавте від плодоніжок кожен плід.
  • З води і цукру приготуйте сироп, змішавши інгредієнти у великій каструлі і довівши до кипіння. У сироп покладіть вимиті вишневі листя і проваріть.
  • Поки в сиропі «купаються» листя вишні, проткніть кожну ягідку агрусу голкою або зубочисткою, щоб з ягід вийшло соковите варення на апетитному сиропі.
  • У каструлю з киплячим сиропом і листям викладіть ягідки агрусу і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть варення до повної готовності близько години, регулярно перемішуючи і знімаючи пінку.
  • Баночки для закачування стерилізуйте в духовці або над парою, а потім розкладіть у них кипляче варення і закатайте стерильними кришками. Переверніть баночки, після чого укутайте їх до повного остигання в рушники або плед.
  • Баночки з готовим крыжовенным варенням і листям вишні приберіть в льох, шафа або комору на тривале зберігання до двох років. Подавайте з чаєм або використовуйте для різної солодкої випічки.
  • Покроковий рецепт варення з червоного аґрусу з апельсином і лимоном

    Практично будь-яке варення набуває дивовижний легкий смак при додаванні в нього цитрусових. Апельсин і лимонна цедра як не можна до речі підходять для приготування ніжного, ароматного, річного варення з червоного стиглого аґрусу.

    Інгредієнти:

    • Стиглий агрус червоний – 1 кг.
    • Цукровий пісок – 1 кг
    • Апельсин – 1 шт.
    • Лимонна цедра – з ½ лимона

    Процес приготування:

  • Агрус для варення з апельсином і лимоном беріть самий спілий, так як він солодший недозревшего. Лимон і апельсин і так додадуть досить кислоти у смак.
  • Ягідки акуратно промийте, а потім видаліть плодоніжки (хвостики). Апельсин обшпарте окропом і очистіть, потім вийміть з апельсина кісточки, а м’якоть з цедрою подрібніть в блендері або м’ясорубці.
  • Потім в блендер або будь-який інший измельчительный прилад відправте ягідки агрусу і перетворіть їх в однорідну масу. Цедру з половини лимона натріть на дрібній тертці і додайте до ягід. Потім додайте туди ж апельсиновий фарш.
  • Викладіть ягідно-цитрусову масу в каструлю або емальовану миску, всипте весь цукровий пісок і доведіть суміш інгредієнтів до кипіння. Вогонь вимкніть після закипання варення і залиште остигати, накривши марлевою тканиною.
  • Через півдоби доведіть варення з агрусу і лимона з апельсином до кипіння і варіть його до густоти. У процесі варіння перемішуйте варення і знімайте з нього пінку.
  • У стерильні банки розкладіть густе кипляче варення, після чого герметично закупорьте банки і залиште до повного охолодження (приблизно за добу) під «шубою» з ковдри. Охолоджені банки приберіть в льох, комору або шафу для зберігання.