Їжачки з фаршу з рисом і підливою – 9 рецептів на сковороді в духовці, каструлі покроково з фото

Їжачки з фаршу, тефтелі, м’ясні кульки, багато назв, які означають по суті одне і теж блюдо. Відмінний варіант для обіду та вечері, зазвичай вони гасяться в соусі, сметанному або томатному, з яким потім і подаються до столу. Таке блюдо можна подавати і без гарніру, завдяки тому, що в складі вже є рис. Ми підібрали для вас 9 різноманітних рецептів їжачків з фаршу з рисом.

Рецепт їжачків з фаршу з рисом і підливою на сковороді

Готувати на сковороді досить швидко і зручно. Спочатку їжачків з фаршу можна обсмажити до золотистої скоринки, а потім протушкувати в соусі.

Час приготування: 90 хв.

Порцій: 4-6.

Інгредієнти

  • Рис білий 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Фарш мясний 400 гр.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Спеції для фаршу за смаком
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  • Готуємо м’ясну масу для їжачків. Цибулю дрібно нарізаємо. Одну частину нарізаного лука кладемо до фаршу.
  • Рис промиваємо холодною водою і кладемо його до м’яса і цибулі, додаємо спеції і сіль за смаком, ретельно перемішуємо. З отриманої суміші формуємо кульки. Щоб заготовка не липла до рук, занурюємо руки в воду.
  • Розігріваємо сковороду вливаємо невелику кількість соняшникової олії і обсмажуємо м’ясні кульки з двох боків до утворення золотистої скоринки.
  • Решту цибулі обсмажуємо на сковороді 5-7 хвилин, потім додаємо до нього томатну пасту, смажимо, постійно помішуючи, кілька хвилин.
  • На сковороду до цибулі кладемо обсмажені м’ясні кульки, вливаємо 200-250 грам окропу, накриваємо сковорідку кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності. Періодично перевертаємо котлетки, щоб вони рівномірно протушились. При необхідності воду можна долити.

Приємного апетиту!

Їжачки з фаршу з рисом і підливою, запечені в духовці

Існує безліч варіантів приготування м’яса в духовці, пропонуємо вам приготувати таким способом добре всім відомих їжачків з фаршу і рису. Процес приготування абсолютно не складний, але вийде досить смачно, таке блюдо може підійти і для святкового столу.

Інгредієнти:

  • Рис – 100-150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Фарш – 350-400 гр.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Цукровий пісок – 0,5 ч. л.
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень.

Процес приготування:

  • Рис ретельно промиваємо холодною водою, якщо потрібно – кілька разів, поки вода не стане прозорою. З’єднайте рис з фаршем, добре перемішуємо. Солимо і приправляємо за смаком і ще раз перемішуємо.
  • Моркву і цибулю очищаємо. Моркву тремо на тертку. Цибулю дрібно нарізаємо.
  • Для запікання підійде велика глибока ємність з товстими стінками. З фаршу формуємо кульки і розкладаємо їх в підготовлену ємність, так, щоб вони не занадто щільно прилягали один до одного. Якщо фарш нежирний, то попередньо форму можна змастити рослинним маслом.
  • Подрібнені цибулю і моркву розкладаємо поверх м’яса. Томатну пасту змішати зі склянкою води і цукром, заливаємо цією сумішшю м’ясо. Форму ставимо в духовку, температура повинна бути 200-220 градусів. Випікаємо 30-35 хвилин. Готових їжачків з фаршу можна доповнити майонезні або сметанним соусом, прикрасити зеленню і подавати до столу.
  • Приємного апетиту!

    Як приготувати смачні їжачки з фаршу з рисом в каструлі?

    Якщо ви з тих, хто любить, щоб страва тонуло у смачною підливці, то замініть сковороду на каструлю. Смак страви від цього не постраждає, але вийде більше підливи.

    Інгредієнти:

    • Рис – 100-150 гр.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Яйце – 1 шт.
    • Фарш – 350-400 гр.
    • Томатна паста – 2 ст. л.
    • Спеції – за смаком.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Рослинна олія – 2 ст. л.
    • Зелень.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Рис перед приготуванням варимо до напівготовності, остуджуємо і змішуємо з фаршем, додаємо сіль, спеції, яйце і ретельно перемішуємо.
  • З отриманої м’ясної маси формуємо кульки приблизно одного розміру і кладемо їх на дно каструлі. Бажано, щоб кульки помістилися в один ряд, але якщо буде кілька рядів, то блюдо це не зіпсує, просто потрібно буде більше підливи.
  • Цибулину і моркву очищаємо. Моркву тремо на крупну тертку, цибулю подрібнюємо ножем. На сковороді обсмажуємо моркву і цибулю, додаємо томатну пасту, перемішуємо. Потім додаємо столову ложку борошна, смажимо, постійно помішуючи 1-2 хвилини і вливаємо воду. Додаємо спеції, доводимо суміш до кипіння і перелити її в каструлю до м’яса.
  • Закриваємо каструлю кришкою і тушкуємо їжачків з фаршу на невеликому вогні 25-30 хвилин. За пару хвилин до готовності додаємо в підливку мелконарезанного зелень.
  • Приємного апетиту!

    Дуже смачний і простий рецепт їжачків c підливою в мультиварці

    Їжачки з рисом з м’ясного фаршу саме по собі самодостатня страва, але ніхто не заважає вам подавати його з тушкованими овочами або картопляним пюре, а підлива буде прекрасно доповнювати гарнір.

    Інгредієнти:

    • Курка – 200-250 гр.
    • Свинина – 200 гр.
    • Томатний соус, подрібнені помідори або кетчуп – 3 ст. л.
    • Головка цибулі – 1 шт.
    • Яйце – 1 шт.
    • Гриби – 50 гр.
    • Панірувальні сухарі – 2 ст. л.
    • Рис дліннозерновой – 0,5 ст.
    • Сметана будь-якої жирності – 3 ст. л.
    • Борошно – 1 ст. л.
    • Суміш перців – за смаком.
    • Дрібна сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • М’ясо і гриби пропускаємо через м’ясорубку.
  • Лук очистимо від лушпиння і дрібно наріжемо. Моркву чистимо, миємо і тремо на крупну тертку. На сковороді з невеликою кількістю соняшникової олії обсмажуємо цибулю і моркву.
  • Рис промиваємо холодною водою, поки вода не стане прозорою.
  • Кладемо обсмажені цибулю з морквою, рис до м’яса, туди ж розбиваємо яйце, додаємо панірувальні сухарі, спеції і сіль за смаком, ретельно перемішуємо.
  • Змішуємо сметану, томатну пасту, склянка води, борошно. Це буде служити основою для підливи.
  • З фаршу формуємо кульки невеликого діаметра, вільно розкладаємо їх у чашу мультиварки. Заливаємо м’ясні кульки маринадом, посипаємо перцем, закриваємо кришку мультиварки. Ставимо програму «Тушкування» на 40 хвилин. Поки готуються їжачки з фаршу, можна встигнути приготувати гарнір.
  • Приємного апетиту!

    Дієтичні їжачки з фаршу з рисом на пару

    Їжа, приготована на пару вважається більш корисною. Вона зберігає свій колір, форму, смакові якості і велика кількість корисних властивостей.

    Інгредієнти:

    • Не пропарений рис– 150 гр.
    • М’ясний фарш – 350-400 гр.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Часник – 2-3 зубчики.
    • Морквина невеликого розміру – 1 шт.
    • Спеції – за смаком.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Рис варимо до напівготовності, промивати його не потрібно, просто зливаємо воду і залишаємо остигати.
  • Цибулю очистити, дрібно нарізаємо. Часник пропускаємо через прес. Морква промиваємо, очищаємо і тремо на крупну тертку.
  • Змішуємо фарш з цибулею, рисом, морквою і часником, додаємо спеції й сіль по смаку, перемішуємо. З отриманої маси, змоченими у воді руками, формуємо кульки.
  • М’ясні їжачки з рисом викладаємо у форму пароварки. Для того, щоб блюдо вийшло більш ароматним, до м’яса можна покласти чебрець, базилік або гілочку розмарину. Готуємо тефтелі протягом 30-40 хвилин. Готових їжачків з фаршу з рисом подаємо разом зі свіжими овочами та зеленню.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт приготування м’ясних їжачків в сметанному соусі

    Їжачки з фаршу можна готувати не тільки в томатному соусі, але також і в сметанному. Таке блюдо буде дуже ніжним, а м’ясо буде просто танути в роті.

    Інгредієнти:

    • М’ясний фарш – 400-500 гр.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Рисова крупа – 150 гр.
    • Куряче яйце – 2 шт.
    • Сметана – 100 гр.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Пшеничне борошно – 3 ст. л.
    • Соняшникова олія – 2 ст. л.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Цибулину очистити і дрібно нарізаємо.
  • Рис відварюємо до напівготовності, зливаємо воду, промивати його не потрібно. Залишаємо осторонь остигати.
  • Змішуємо фарш, яйця, рис і цибулю, солимо і перчимо за смаком.
  • З м’яса робимо невеликі кульки, потім у борошні й обсмажуємо з усіх боків на сковорідці і перекладаємо в каструлю.
  • В окремій ємності збиваємо сметану і склянку кип’яченої води, додаємо трохи солі і перцю. Отриманим соусом заливаємо м’ясні кульки, ставимо на вогонь, доводимо соус до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо під закритою кришкою 20-25 хвилин. Таке блюдо підійде як для дорослих, так і для дітей.
  • Приємного апетиту!

    Як приготувати їжачки з фаршу індички з рисом?

    Для приготування їжачків підійде будь-яке м’ясо, в залежності від своїх уподобань, можна вибрати більш або менш жирне. У цьому рецепті ми візьмемо м’ясо індички.

    Інгредієнти:

    • Рисова крупа – 150 гр.
    • Філе індички – 450-500 гр.
    • Морква середнього розміру – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Куряче яйце – 1 шт.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Томатна паста – 2 ст. л.
    • Сметана – 5-6 ст. л.
    • Сіль – за смаком.
    • Соняшникова олія – 2 ст. л.
    • Перець чорний мелений – за смаком.

    Процес приготування:

  • Рис варимо до напівготовності, зливаємо воду і залишаємо остигати.
  • Філе індички промиваємо і сушимо паперовими рушниками, потім дрібно нарізаємо і подрібнюємо в блендері.
  • Цибулю і моркву очистити, цибулю подрібнюємо ножем, моркву натираємо на тертку. Як варіант, можна скористатися м’ясорубкою і пропустити через неї м’ясо, цибулю і моркву.
  • Змішуємо м’ясо, рис, цибулю, моркву, розбиваємо до цих інгредієнтів одне яйце, солимо, приправляємо, добре перемішуємо.
  • Беремо глибоку форму для запікання, змащуємо її соняшниковою олією. З фаршу формуємо кульки і розкладаємо їх за формою.
  • В окремій мисці змішуємо сметану, томатну пасту і склянку води. Цим соусом заливаємо м’ясних їжачків, вони повинні трохи виступати на поверхні рідини.
  • Ставимо форму в розігріту духовку на 35-40 хвилин. За 10-15 хвилин до готовності посипте зверху подрібненою петрушкою.
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний рецепт їжачків з яловичого фаршу з підливою

    М’яса хочеться завжди. Щоб воно не приїдалося, можна використовувати у приготуванні одного і того ж страви різний вид м’яса. М’ясні їжачки з яловичого фаршу не настільки низькокалорійні, як з індички, але все одно дуже смачні і корисні.

    Інгредієнти:

    • Рисова крупа – 150 гр.
    • Фарш з яловичини – 500 гр.
    • Часник – 2 зубчики.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Соняшникова олія – 1-2 ст. л.
    • Сметана – 100 мл
    • Томатна паста (м’якоть томатів) – 2-3 ст. л.
    • Сіль – за смаком.
    • Петрушка або кріп – 1 пучок.
    • Чебрець – за смаком.
    • Розмарин – 1-2 гілочки.
    • Мелений чорний перець – за смаком.

    Процес приготування:

  • Рис відварюємо, зливаємо воду, не промиваємо.
  • Одну цибулину подрібнюємо ножем або блендером. Зубчики часнику, дуже дрібно нарізаємо або пропускаємо через прес.
  • З’єднуємо фарш, рис, цибулю, часник, сіль, перець і чебрець, гарненько перемішуємо. З отриманої маси формуємо м’ясні кульки невеликого діаметра, 4-6 сантиметрів.
  • Другу цибулину дрібно ріжемо, моркву натираємо на крупній тертці. На соняшниковій олії обсмажуємо цибулю і моркву. Додаємо до овочів томатну пасту і сметану, перемішуємо, тушкуємо 2-3 хвилини.
  • Беремо об’ємну каструлю або глибоку сковороду, перекладаємо в неї м’ясні кульки, до них кладемо обсмажені овочі в томатній пасті і сметані, заливаємо 200-300 мл кип’яченої води. Додаємо сіль за смаком, гілочки розмарину. Під закритою кришкою на повільному вогні готуємо їжачків з м’яса 30-35 хвилин. Готову страву прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
  • Приємного апетиту!

    Соковиті і ніжні їжачки з фаршу з рисом і капустою

    Додаючи до м’ясного фаршу капусту, ми зробимо наших їжачків більш соковитими і ніжними. Крім того, овочі і рис сприяють збільшенню обсягу готової страви, що допоможе вам нагодувати велику компанію.

    Інгредієнти:

    • Фарш – 600 гр.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Капуста білокачанна – 400 гр.
    • Рисова крупа – 150-200 гр.
    • Морква – 1 шт.
    • Яйце – 1 шт.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Чебрець – за смаком.
    • Соняшникова олія – 2 ст. л.
    • Сметана – 150 мл
    • Томатна паста – 50 мл
    • Сіль – за смаком.
    • Зелений лук або петрушка – 1 пучок.

    Процес приготування:

  • Овочі промиваємо. Цибулю і капусту дрібно нарізаємо. Моркву тремо на тертку. Відправляємо овочі на сковорідку і тушкуємо до готовності на повільному вогні.
  • Рис варимо до напівготовності, зливаємо воду, не промиваємо.
  • До фаршу додаємо рис, яйце, тушковані овочі, сіль і спеції, перемішуємо. Формуємо з фаршу кульки, щоб м’ясо не липло до рук, періодично опускаємо руки в воду.
  • Обсмажуємо м’ясні кульки на сковороді з усіх боків до рум’яної скоринки. Перекладаємо їх у глибоку каструлю або казан, заливаємо водою так, щоб вона наполовину покривала кульки.
  • Доводимо вміст каструлі до кипіння, додаємо томатну пасту, сіль, спеції, тушкуємо ще 25-30 хвилин. Потім кладемо сметану, тримаємо на вогні ще 10-15 хвилин, посипаємо подрібненою зеленню. Блюдо готове.
  • Приємного апетиту!