Сациві з курки по-грузинськи – класичний покроковий рецепт і 5 простих варіантів з фото

Простий рецепт сациві з курки з волоськими горіхами

Сациві – це холодна закуска, головні смакові ноти до якої належать прянощів і волоським горіхам. Горіхи потрібно купити найкращі, бажано придбати досить молоді горіхи і самостійно їх почистити.

Час готування: 4 години.

Порцій: 9.

Інгредієнти:

  • Курка – 1,5-2 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 700 г;
  • Масло вершкове – 25 г;
  • Горіхи волоські почищені – 550 г;
  • Гілочки кінзи – 4 шт.;
  • Перець чорний мелений – 1 ст. л.;
  • Коріандр мелений – 1 ст. л.;
  • Імеретинський Шафран мелений – 1 ст. л.;
  • Гвоздика – 5 бутонів;
  • Кориця мелена – 1 щіпка;
  • Оцет білий винний – 1 ст. л.;
  • Часник – 8 зубчиків;
  • Лавровий Лист – 2 шт.;
  • Сіль – за своїм смаком.

Процес приготування:

  • Курячу тушку промити, покласти в широку глибоку каструлю і залити холодною водою, щоб курка вся була під нею захована.
  • Встановити каструлю на сильний вогонь і довести до кипіння. Прибрати з поверхні пінку. Знизити вогонь до мінімального і варити курку близько півтора годин.
  • Готову тушку курки вийняти з бульйону і дати їй охолонути. Бульйон процідити і прибрати в холодне місце. Залишити там до моменту виникнення на поверхні затверділого жиру (це займе близько півтори години).
  • Розтопити вершкове масло і промазати їм охолоджену тушку за допомогою силіконової кисті. Покласти курку на деко і запікати в духовці при температурі 180 градусів 35 хв.
  • Запечену курку добре охолодити, зняти м’якоть, нарізати однаковими шматками. Покласти в глибоку миску, затягнути харчовою плівкою і прибрати в сторону.
  • Очищену цибулю дуже дрібно нашаткувати. З поверхні охолодженого бульйону зняти весь жир, покласти його в сковороду розігріти. Покласти дрібно нарізану цибулю і обсмажувати на повільному вогні до прозорості приблизно 7-8 хв, помішуючи.
  • Зелень кінзи промити, просушити і порвати руками. Покласти кінзу в чашу блендера і подрібнити. Отриману кашку покласти в марлю, складену в декілька шарів, і віджати сік.
  • Очищені волоські горіхи висипати в чашу блендера і подрібнити. Додати перець, коріандр, шафран і сік кінзи. У ступці розтерти гвоздику, додати сіль і корицю. Все змішати з горіхами.
  • Також до горіхів додати черпак холодного бульйону, розмішати. Розтерти в ступці часник з сіллю з допомогою маточки. Додати масу до горіхів і перемішати.
  • Залишки бульйону влити в каструлю, довести до кипіння. Потроху, постійно заважаючи, додати горіхову масу. Варити соус близько 3 хв.
  • Додати туди ж тушкований цибулю, шматки курки і довести до кипіння. Додати винний оцет і лавровий лист, варити 5 хв. при постійному помішуванні. Додати сіль за смаком і вимкнути плиту. Залишити каструлю з стравою на плиті дійти ще на 15 хв.
  • Подавати готову закуску в холодному вигляді у великому глибокому блюді.
  • Приємного апетиту!