Сациві з курки по-грузинськи – класичний покроковий рецепт і 5 простих варіантів з фото
Простий рецепт сациві з курки з волоськими горіхами
Сациві – це холодна закуска, головні смакові ноти до якої належать прянощів і волоським горіхам. Горіхи потрібно купити найкращі, бажано придбати досить молоді горіхи і самостійно їх почистити.
Час готування: 4 години.
Порцій: 9.
Інгредієнти:
Курка – 1,5-2 кг;
Цибуля ріпчаста – 700 г;
Масло вершкове – 25 г;
Горіхи волоські почищені – 550 г;
Гілочки кінзи – 4 шт.;
Перець чорний мелений – 1 ст. л.;
Коріандр мелений – 1 ст. л.;
Імеретинський Шафран мелений – 1 ст. л.;
Гвоздика – 5 бутонів;
Кориця мелена – 1 щіпка;
Оцет білий винний – 1 ст. л.;
Часник – 8 зубчиків;
Лавровий Лист – 2 шт.;
Сіль – за своїм смаком.
Процес приготування:
Курячу тушку промити, покласти в широку глибоку каструлю і залити холодною водою, щоб курка вся була під нею захована.
Встановити каструлю на сильний вогонь і довести до кипіння. Прибрати з поверхні пінку. Знизити вогонь до мінімального і варити курку близько півтора годин.
Готову тушку курки вийняти з бульйону і дати їй охолонути. Бульйон процідити і прибрати в холодне місце. Залишити там до моменту виникнення на поверхні затверділого жиру (це займе близько півтори години).
Розтопити вершкове масло і промазати їм охолоджену тушку за допомогою силіконової кисті. Покласти курку на деко і запікати в духовці при температурі 180 градусів 35 хв.
Запечену курку добре охолодити, зняти м’якоть, нарізати однаковими шматками. Покласти в глибоку миску, затягнути харчовою плівкою і прибрати в сторону.
Очищену цибулю дуже дрібно нашаткувати. З поверхні охолодженого бульйону зняти весь жир, покласти його в сковороду розігріти. Покласти дрібно нарізану цибулю і обсмажувати на повільному вогні до прозорості приблизно 7-8 хв, помішуючи.
Зелень кінзи промити, просушити і порвати руками. Покласти кінзу в чашу блендера і подрібнити. Отриману кашку покласти в марлю, складену в декілька шарів, і віджати сік.
Очищені волоські горіхи висипати в чашу блендера і подрібнити. Додати перець, коріандр, шафран і сік кінзи. У ступці розтерти гвоздику, додати сіль і корицю. Все змішати з горіхами.
Також до горіхів додати черпак холодного бульйону, розмішати. Розтерти в ступці часник з сіллю з допомогою маточки. Додати масу до горіхів і перемішати.
Залишки бульйону влити в каструлю, довести до кипіння. Потроху, постійно заважаючи, додати горіхову масу. Варити соус близько 3 хв.
Додати туди ж тушкований цибулю, шматки курки і довести до кипіння. Додати винний оцет і лавровий лист, варити 5 хв. при постійному помішуванні. Додати сіль за смаком і вимкнути плиту. Залишити каструлю з стравою на плиті дійти ще на 15 хв.
Подавати готову закуску в холодному вигляді у великому глибокому блюді.