Основний склад продуктів в рецепті той же, що і в класичному супі, звареному до обіду. Тільки для збереження овочів додаються традиційні консерванти: сіль, цукор і оцет. Суп закочується під бляшані кришки і зберігається в холодному місці.
Інгредієнти:
Колотий горох – 1 кг.
Моркву і цибулю – по 0,5 кг.
Болгарський перець – 1-1,2 кг
Сік томатний – 1,7 – 2 л.
Масло рослинне – 250 мл
Сіль – 2 ст. л.
Цукор – 4 ст. л.
Оцтова есенція – ¼ ч. л.
Процес приготування:
Горох замочити, як перед варінням звичайного супу, краще на всю ніч. Злити воду, промити і варити у великій ємності 1,5 години.
Паралельно підготувати овочі. В кубики перетворити цибулю і моркву. У сковороді з великою кількістю масла (половина вказаного в рецепті об’єму) обсмажити овочеві кубики.
Перець, після очищення від насіння і плодоніжок, порізати кубиками і обсмажити в маслі.
З’єднати овочі разом в одній великій ємності з товстими стінками. У неї всипати зварений горох і перемішати.
Влити в масу томатний сік, засипати потрібну кількість солі і цукру, розмішати, щоб уникнути пригорання і тримати на середньому вогні хвилин 40.
За цей час простерилізувати банки. Обсяг беріть такий, щоб потім використати їх за один раз. Прокип’ятіть у воді кришки, дайте банкам обсохнути.
Наприкінці варіння горохового супу додати в нього есенцію. Якщо ви хочете додати 9%-й оцет замість есенції, його потрібно 2 чайні ложки. Все в каструлі перемішати і в гарячому стані розлити в чисті банки. Закатати суп кришками, перевернути наповнені банки і потримати в кімнаті до охолодження. Після зберігати в прохолодному місці.
Заготовлений на зиму суп перед вживанням виливається в ємність і розігрівається. У цей момент можна додати м’ясний компонент за смаком.