Маринад для курки – це дуже важлива складова страви, яка в підсумку і визначає його смак. За допомогою правильно підібраного соусу, птицю можна зробити гострої, солодкої або солоної. При цьому маринад допомагає м’яса краще пропектися і не підгоріти.
Маринад використовують для всіх видів страв з курки, крім тих випадків, коли її варять. З ним можна смачно запекти птицю в духовці, приготувати її на грилі, обсмажити на сковороді або на мангалі, зробити шашлик. Для смачного страви підійде і ціла курка, і її окремі частини. Якщо дати м’ясу постояти в соусі, воно стає більш ніжним, м’яким і ароматним. Тим більше, для курки досить всього декількох годин, щоб увібрати в себе маринад.
Для приготування курки використовують майонез, кетчуп, томатну пасту, молоко, вершки і навіть йогурт. Для аромату додають часник, цибулю і всілякі спеції – від простої солі і чорного перцю до паприки, базиліка і сушеної зелені. Щоб м’ясо швидше маринувалося, рецепти додають оцет або лимонний сік.
Куряче м’ясо, приготоване в маринаді, ідеально підходить для святкового застілля. Воно поєднується з будь-яким гарніром, апетитно пахне і красиво виглядає на столі. До того ж, курка – це найдоступніший з усіх м’ясних продуктів на сьогоднішній день. У ній міститься безліч корисних речовин, а приготувати її зовсім не складно. Калорійність смаженого курячого м’яса, в залежності від маринаду, коливається від 210 до 280 кілокалорій.
Маринад з медом для курки в духовці
Кількість інгредієнтів в рецепті розраховане на 8-9 курячих ніжок або стегенець. В якості спецій можна взяти будь-яку сушену зелень, паприку, суміш перців і пр. Такий маринад гарантує хрустку скоринку і солодкуватий присмак курочки.
Інгредієнти:
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- 1 ст. л. меду;
- 1 ст. л. гірчиці;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- 3 зубчики часнику;
- Сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- У глибоку посудину викласти гірчицю і мед.
- Додати олію і соєвий соус, перешкодити.
- Курку натерти сіллю і спеціями на свій смак.
- Часник подрібнити, додати до м’яса і перешкодити.
- Залити гомілки (ніжки) маринадом і добре перемішати.
- Накрити блюдо кришкою і прибрати в холодильник мінімум на 3 години.
- Готувати курку в духовці при температурі 180 градусів близько години.
Простий маринад для шашлику з курки
Шашлик з курки хороший тим, що це м’ясо дуже швидко маринується, на відміну від інших. При цьому інгредієнти, які вам знадобляться, можна запросто знайти в будь-якому холодильнику. Кількості продуктів вистачить на маринівку 1 кілограма курячого філе. При бажанні можна додати будь-яку приправу для шашлику. Простіше рецепту просто не знайти!
Інгредієнти:
- 100 г жирного майонезу;
- 1 велика цибулина;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Філе, розрізане на порційні шматочки, викласти в глибоку миску.
- М’ясо посолити і поперчити.
- Цибулю почистити, нарізати кільцями, змішати з філе.
- Додати в миску майонез, ретельно перемішати всі шматочки.
- Накрити миску кришкою, прибрати в холодне місце на 1 годину.
- Підготовлене м’ясо можна нанизувати на шампури разом з цибулею.
Смачний маринад для курки гриль
Кури гриль напевно входять у список улюблених страв кожної сучасної людини. Щоб поласувати цією стравою, зовсім не обов’язково відправлятися в магазин – достатньо правильно замаринувати м’ясо і обсмажити на мангалі, або ж запекти в мікрохвильовій печі в режимі «гриль». Такий соус не зовсім звичайний. Він дозволяє отримати м’ясо зі смаком курки гарячого копчення. Маринаду вистачить на цілу курку, вагою 2-2,5 кг
Інгредієнти:
- 1 стакан молока;
- 1 стакан йогурту;
- Приправа для шашлику або для курки;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Курку розділити на шматочки і змішати зі спеціями і сіллю, або ж натерти ними цілу курку.
- Викласти курку в глибоку миску, залити йогуртом і молоком.
- Залишити в прохолодному місці на час від 3-4 годин до доби.
- Обсмажити шматочки на решітці, або запекти в мікрохвильовій печі.
Курка на сковорідці в гірчично-медовому маринаді
Для цього рецепта ідеально підходять курячі крильця. Вони відмінно прожариваются і набувають ніжний карамельний смак. При бажанні, можна використовувати гомілки або ніжки. Смажити їх потрібно на невеликій кількості рослинного масла, з закритою кришкою. Маринаду вистачить на півтора кілограма курки.
Інгредієнти:
- 2 ст. л. гірчиці;
- 2 ст. л. меду;
- 50 мл соєвого соусу;
- 1 ч. л. солі;
- ½ Ч. л. чорного перцю;
- Мускатний горіх (на кінчику ножа).
Спосіб приготування:
- Всі інгредієнти викласти в одну глибоку тарілку і змішати між собою.
- Курку промити і обсушити, залити маринадом.
- Дати м’ясу просочитися 2-3 години, потім обсмажити на сковороді до золотистої скоринки.
Тепер ви знаєте, як готувати маринад для курки. Приємного апетиту!
Правильний маринад для курки може до невпізнанності змінити звичне блюдо, причому тільки в хорошому сенсі. Підібрати ідеальний рецепт на свій смак можна тільки, застосовуючи їх на практиці. Якою б соус вам не сподобався, кілька загальних рекомендацій підкажуть, як зробити блюдо максимально смачним і апетитним:
- Чим довше маринується м’ясо, тим краще воно просочується соусом. Мінімальний термін маринування для курки – 1 годину, але, при можливості, це час краще збільшити;
- Для різноманітності, в рецепті з майонезом можна використовувати кетчуп в тих же пропорціях;
- Для шашлику рекомендується вибирати молоду курку, вагою не більше 1,5 кг;
- Перед тим, як маринувати куряче м’ясо, його краще розморозити природним чином, а не за допомогою мікрохвильової печі. Так воно буде значно м’якше;
- Якщо ви не любите засмажені шматочки, перед тим, як приготувати курку, з неї потрібно зняти шкірку. Так вона буде більш соковитою і корисною;
- В маринад потрібно додавати тільки рафінована олія, інакше аромат страви може постраждати.