Картопля по-французьки в духовці

Картопля по-французьки – це вишукане ласощі з найпростіших продуктів, який стане ідеальним гарніром для будь-якої страви. І риба, і м’ясо в такій компанії будуть виглядати святково і дуже апетитно. При цьому можна подавати картоплю по-французьки і у вигляді самостійної страви.
Суть картоплі по-французьки полягає в запіканні тонких скибочок картоплі з цибулею і твердим сиром. Також до них можна додати болгарський перець, помідори, морква, гриби і пр. Щоб картопля та інші інгредієнти вийшли більш соковитими, досвідчені кулінари використовують майонез, сметану або вершки.
Найчастіше картоплю по-французьки готують відразу ж разом з м’ясом. Для цього до решти інгредієнтів додають фарш або відбивні. Вони повинні бути максимально тонкими і ніжними, щоб вийшла потрібна консистенція страви. Можна використовувати курку, яловичину, свинину і будь-які інші види м’яса.
Для правильного приготування картоплі по-французьки важливий не тільки смак, але і аромат страви. В нього додають найрізноманітніші спеції, а також подрібнений часник. Тим не менш занадто захоплюватися приправами не варто – класичний смак і аромат картоплі по-французьки дуже м’який, без яскраво виражених ноток.
Картопля по-французьки запікають у духовці або мультиварці. Страва на деко укладають шарами, верхній і яких обов’язково є твердим сиром. У підсумку виходить цілісна запіканка, покрита рум’яною скоринкою. Подають картоплю до столу гарячою, розділяючи на порційні шматочки.

Картопля по-французьки з курячим фаршем в духовці

З фаршем картоплю по-французьки виходить особливо ніжним. Його можна приготувати для всієї родини, і вийде святкова вечеря навіть у будній день. Незважаючи на використання нежирного м’яса, блюдо все одно залишається досить поживним. Соковитості курці надає цибулю і майонез. Сиру в рецепті зазначено досить багато, адже цим інгредієнтом неможливо зіпсувати ні одне подібне блюдо. Тим не менше при необхідності можна зменшити його кількість.
Інгредієнти:

  • 300 г курячого фаршу;
  • 5 картоплин;
  • 300 г твердого сиру;
  • 3 цибулини;
  • 100 г майонезу;
  • Рослинна олія;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Цибулю нарізати тонкими кільцями, картоплю – кружками
  • Змастити деко олією.
  • Викласти цибулю в один шар на деко, потім додати шар картоплі.
  • Картоплю посолити і поперчити за смаком, рівномірно розподілити по ній курячий фарш.
  • Фарш також посолити і поперчити, посипати сиром, натертим на тертці.
  • Зробити сіточку з майонезу поверх сиру і поставити деко в духовку.
  • Випікати картоплю з м’ясом по-французьки півгодини при 200 градусах.

М’ясо по-французьки з картоплею і помідорами в духовці

У класичному рецепті картоплі по-французьки помідори відсутні, але їх додавання не зіпсують смак цих ласощів. Навпаки, воно стане ще більш свіжим і соковитим. М’ясо для цієї страви краще брати жирне, наприклад свинину. Якщо у вас невелика форма для випічки, можна покласти всі інгредієнти за два рази. Не рекомендується робити занадто товсті шари.
Інгредієнти:

  • 500 г м’яса;
  • 500 г картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 150 г майонезу;
  • 2 зубчики часнику;
  • 4 помідора;
  • 150 г твердого сиру;
  • 20 мл оливкової олії;
  • Зелень;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • М’ясо нарізати однаковими шматочками, кожен відбити, посолити і поперчити.
  • В мисочці змішати майонез, подрібнений часник і подрібнену зелень.
  • Нарізати кільцями цибулю, помідори і картоплю – кружечками.
  • У тарілку з картоплею додати оливкову олію, сіль і перець, перемішати.
  • Викласти картоплю на плоский деко і розрівняти.
  • Змастити соусом картоплю, зверху викласти цибулю, потім – м’ясо.
  • Знову додати соус і шар помідорів.
  • Змастити помідори залишками соусу і випікати м’ясо по-французьки 40 хвилин в духовці, розігрітій до 200 градусів.
  • Посипати страву тертим сиром і запікати все ще 15 хвилин при тій же температурі.

Свинина по-французьки з картоплею і грибами в духовці

Гриби додають в багато рецепти м’яса або картоплі по-французьки. Вони роблять страву зовсім іншим, більш смачним і насиченим. Найкраще взяти саме печериці, оскільки вони ідеально підходять для приготування в духовці. Також можна додати до складу страви помідори, якщо хочеться трохи розбавити більш важкі інгредієнти. М’ясо потрібно різати упоперек волокон, тоді воно не буде жорстким.
Інгредієнти:

  • 500 р свинини;
  • 8 картоплин;
  • 300 г печериць;
  • 3 цибулини;
  • 400 г майонезу;
  • 300 г твердого сиру;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • Зелень;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати невеликими шматочками м’ясо і відбити його молоточком.
  • Посолити і поперчити кожну відбивну окремо.
  • Нарізати кільцями цибулю, пластинками – печериці, кружечками – картопля.
  • Змастити олією деко, розкласти по ньому відбивні.
  • Змастити свинину товстим шаром майонезу, додати шар картоплі.
  • Додати шарами цибулю і шампіньйони і посипати тертим сиром.
  • Запікати м’ясо з картоплею та грибами при 220 градусах 30 хвилин.

Тепер ви знаєте, як готувати картоплю по-французьки в духовці. Приємного апетиту!
Картопля по-французьки в духовці – це проста, але в той же час шалено смачна запіканка. До її складу можна додати практично будь-які продукти з холодильника, хоч кожен день експериментуючи з новими поєднаннями. Головне не забути про твердий сир, а також запам’ятати такі корисні рекомендації:

  • Картоплю рекомендується нарізати кружечками середньої товщини, щоб він добре зберіг форму, але в той же час і повністю пропікся;
  • Якщо ви бажаєте отримати більш соковите блюдо, змащуйте кожен шар соусом, а не тільки верхівку;
  • Картоплю по-французьки потрібно готувати при високій температурі 200 градусів. Якщо ж в рецепті також є м’ясо, то можна збільшити її до 220;
  • В процесі приготування на дні дека може утворитися велика кількість соку. Якщо так сталося, то залиште страву у вимкненій духовці ще на 20 хвилин. Так сік встигне вбратися в деякі інгредієнти, і картопля по-французьки буде більш соковитою.