Лазанья з фаршем – це страва з міста Болонья, яке підкорило
гурманів з усього світу. Існує безліч варіантів, як приготувати його в
домашніх умовах і порадувати близьких спадщиною італійських кулінарів.
В італійській лазіння, звичайно ж, не обійшлося без тіста,
яке зазвичай використовують для макаронів. В цьому ж блюді його розкочують тонкими
пластами і укладають шарами упереміш з начинкою. Заготовки для лазаньї
продаються в магазинах в замороженому вигляді, але приготувати таке тісто можна
самому. Головне використовувати в ньому борошно з твердих сортів пшениці. Втім, з
часом, замість традиційного тесту стали використовувати і самі
макарони, і навіть вірменські лаваші.
Традиційна начинка для лазаньї готується з м’ясного фаршу
і різних овочів. До складу обов’язково входять помідори. В їх соку гасяться всі
інші інгредієнти. Крім помідорів кладуть у лазанью болгарський перець, цибуля,
морква, гриби, шпинат, зелень тощо
Одним з обов’язкових компонентів лазаньї є соус
бешамель. У нього входить борошно, велика кількість жиру (наприклад, вершкове масло)
і тепле молоко. Також до складу можна додати приправи за смаком.
Лазанью укладають шарами, чергуючи тісто і начинку,
заправлений соусом. Поверх страви крупно труть твердий сир. Приготувати лазанью
можна в духовці або в мультиварці.
Страву подають злегка остигнув, прикрасивши зеленню.
Лазанья проста з макаронів з м’ясним фаршем
Макарони підійдуть абсолютно будь-які, зовсім не обов’язково
шукати особливі італійські сорти. Така «студентська лазанья» дозволяє
заощадити час на приготуванні тіста і гроші на купівлю готових листів.
Досвідчені кухарі, швидше за все, скажуть, що це і не лазанья зовсім, а запіканка,
але для менш вибагливих гурманів схожість страв просто таки на обличчя.
Інгредієнти:
- 400г макаронів;
- 500г фаршу;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 3 помідори;
- 80г вершкового масла;
- 650мл молока;
- 350г твердого сиру;
- 150г рослинного масла;
- Кріп, базилік;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Поставити
на вогонь каструльку з водою, посолити; - Коли
вода закипить, всипати в неї макарони, варити 10 хвилин, іноді помішуючи; - Воду
злити макарони промити, додати до них рослинне масло і перемішати; - Цибуля
нарізати півкільцями, моркву натерти; - Викласти
овочі на сковороду і обсмажити до золотистого кольору; - Додати
фарш, перешкодити; - Помідори
обшпарити окропом і зняти шкірку, порізати на дольки; - Додати помідори на сковорідку, посолити і поперчити;
- В
каструльку викласти вершкове масло і розтопити; - Додати
борошно і трохи обсмажити, помішуючи лопаткою; - Вилити
в каструльку молоко і збити соус віночком до однорідності; - Приправити
сушеним кропом і базиліком, перешкодити; - Сир
натерти на крупній тертці; - В
форму для запікання викласти суцільним шаром половину макаронів; - Фарш
з овочами рівномірно розподілити зверху і накрити другою половиною
макаронів; - Полити
лазанью молочним соусом і засипати зверху сиром; - Запікати
30-35 хвилин при температурі 200 градусів.
Лазанья з фаршем і грибами в мультиварці
Мультиварка, безумовно, полегшує процес приготування
лазаньї, але і на підготовку часу піде не мало. Тим не менш, чудове
поєднання овочів, м’ясного фаршу, ніжного яєчного тіста і грибів гідно того,
щоб провести зайві півгодини на кухні. М’ясо для фаршу і гриби можна вибирати
на свій розсуд.
Інгредієнти:
- 500г сирих листів лазаньї;
- 400 г свіжих грибів;
- 500г фаршу;
- 2 цибулини;
- 2 помідори;
- 1 морква;
- 1 солодкий перець;
- 250г сиру;
- 400мл молока;
- 2ст.л. борошна;
- 1 яйце;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Подрібнити
1 цибулину і моркву будь-яким зручним способом і обсмажити в рослинній
олії; - Додати
до овочів м’ясний фарш, перемішати; - Помідори
і болгарський перець порізати довільними шматками і подрібнити у
блендері; - Вміст
блендера вилити до фаршу, додати сіль і спеції за смаком; - Гасити
овочі з фаршем 7 хвилин; - Гриби
нарізати пластинками, цибулю кубиками; - Обсмажити
гриби з цибулею на окремій сковорідці; - В
каструльці розтопити вершкове масло, додати молоко і борошно; - Варити
соус 5 хвилин, постійно помішуючи; - Натерти
сир на крупній тертці; - Соус
остудити, додати сіль і сире яйце, гарненько збити віночком або
міксером; - Змастити
чашу мультиварки маслом по всій поверхні; - Викласти
у чашу листи лазаньї (можна поламати); - Зверху
покласти фарш і частина твердого сиру, залити невеликою кількістю соусу; - Накрити
м’ясну начинку ще одним шаром з листів лазаньї; - Викласти
гриби, ще трохи сиру і знову заправити соусом; - Так
використовувати всі листи лазаньї, чергуючи м’ясну і грибну начинку; - Верхній
шар лазаньї полити соусом і висипати залишки сиру; - Виставити
режим «Випічка» і готувати 1 годину під закритою кришкою.
Лазанья з лаваша з курячим фаршем
Лазанья з лавашем – це унікальне поєднання італійської та
вірменської кухні, яка досі викликає подив у багатьох кулінарних
критиків. Придбати звичайний тонкий лаваш набагато простіше, ніж зробити тісто
для лазаньї, і стоїть він на порядок дешевше.
Інгредієнти:
- 3 листа лаваша;
- 500 г курячого фаршу;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 100г сиру;
- 50г вершкового масла;
- 2ст.л. борошна;
- 1 стакан молока;
- 1 пучок зелені;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Цибуля
нарізати кубиками, моркву натерти, викласти овочі на сковороду; - Обсмажити
на рослинній олії і додати фарш; - Піджарку
посолити і поперчити, смажити до готовності; - Дрібно
порубати зелень, додати в начинку і перемішати; - Вершкове
масло викласти на сковороду і поставити на середній вогонь; - Коли
масло розтане, додати борошно, перешкодити; - Молоко
підігріти і додати в сковороду вже гарячим; - Соус
посолити, поперчити і варити до загустіння; - На
деко налити невелику кількість соусу і розподілити його по всій
поверхні; - Викласти
перший лаваш, 1/3 начинки і накрити ще одні лавашем; - Повторити
ту ж процедуру з третім листом лаваша і закрити його фаршем; - На
останній шар начинки вилити соус; - Сир
натерти і посипати ним лазанью; - Готувати
в духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Тепер ви знаєте, як готувати лазанью з м’ясним фаршем. Приємного апетиту!
Лазанья з м’ясним фаршем – це простий спосіб опинитися в
італійському ресторані прямо на власній кухні. М’яке тісто, ніжний соус і
апетитні начинки відразу ж сподобається всій родині і напевно стануть фірмовим
стравою на всіх святах і застіллях. Щоб не помилитися у рецептах, краще
запам’ятати кілька простих порад, як готувати лазанью вдома:
- Щоб шкірка легко відокремилася від помідора, потрібно обшпарити
його окропом, попередньо зробивши кілька насічок; - Соус для лазаньї по густоті повинен нагадувати нежирну
сметану; - До соусу добре підходять приправи у вигляді суміші трав;
- Запікати лазанью потрібно до тих пір, поки сир не візьметься
скоринкою.