Куряче філе – це унікальний продукт, який можна приготувати як заманеться. При цьому саме ця частина птиці вважається найбільш корисною для організму. В ній практично не міститься жиру, зате вдосталь білка і поживних речовин. Куряче філе обов’язково присутній в раціоні кожної людини, яка дотримується здорового харчування. Втім, навіть ті, хто не стежить за калоріями і мінеральних балансом, навряд чи відмовляться від такого смачного і ситного страви.
Куряче філе можна відварити, посмажити, запекти, приготувати на пару або на грилі. Його додають в салати і супи, начинку для пирогів, піци і млинців. Крім того, з курячого філе виходять чудові відбивні і котлети. Воно настільки ніжне, що практично не вимагає попередньої обробки і дуже швидко досягає потрібного ступеня готовності.
З курячим філе поєднуються всі відомі продукти, які можна додати в друге блюдо. Це овочі, фрукти, зелень, гриби, сир, сухофрукти та ін. Також можна готувати філе з гарніром з крупи, макаронних виробів або картоплі. Для відбивних і котлет часто використовують паніровку з сухарів або спеціальний кляр.
Щоб зробити частування ще більш соковитим, до нього додають різні соуси і маринади. Крім того, існує безліч спецій та спеціальних прянощів для курячого філе, які дозволяють урізноманітнити звичні рецепти.
Куряче філе, в залежності від обраного способу приготування, може стати ситним обідом або вечерею, легким сніданком, поживним перекусом і навіть блюдом святкового столу. Його можна пропонувати і дорослим, і навіть самим маленьким дітям.
Куряче філе з помідорами в духовці
Запечене куряче філе з помідорами виходить дуже соковитим, адже його просочує не тільки майонез (до речі, його можна замінити сметаною), але ще і овочевий сік. При цьому страва готується лічені хвилини і виглядає дуже апетитно. Так що можна сміливо подавати його гостям і навіть найвимогливішим гурманам. Пікантний аромат додасть паприка і базилік, але можна також додати готові приправи для курячого м’яса.
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 2 помідори;
- 100 г твердого сиру;
- 3 ст. л. майонезу;
- 1 ч. л. паприки;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 2 щіпки базиліка;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Нарізати куряче філе приблизно рівними смужками і кожну злегка відбити молоточком.
- Натерти відбивні базиліком, перцем. Паприкою і невеликою кількістю солі, залишити на 10 хвилин.
- У помідорів видалити плодоніжки, самі овочі нарізати товстими кружечками.
- Відбивні викласти на змащене маслом деко і рясно змастити майонезом.
- Зверху на м’ясо викласти помідори (по 1-2 колечка на відбивну).
- Посипати тертим сиром і поставити деко в духовку.
- Готувати куряче філе з сиром і помідорами 20 хвилин при 200 градусах.
Відбивні з курячого філе на сковороді в паніровці
Відбивні в паніровці зберігають всередині максимальна кількість м’ясного соку, а от зовні, навпаки, виходять хрусткими і підсмаженою. Саме за таке приємне поєднання і цінують це блюдо, яке в домашніх умовах зможе приготувати кожна господиня. Сухарі можна використовувати покупні або ж зробити їх самостійно, висушивши хліб на сковороді без додавання масла.
Інгредієнти:
- 1 кг курячого філе;
- 1 яйце;
- 1 ½ ст. л. майонезу;
- 2 склянки панірувальних сухарів;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 1 ст. л. паприки;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Нарізати куряче філе порційними шматочками, відбити з обох сторін, натерти сіллю і перцем.
- Панірувальні сухарі змішати з солодкою паприкою.
- В окремій тарілці збити яйця з майонезом до однорідності.
- Розжарити сковороду і добре нагріти на ній рослинне масло.
- Кожен підготовлений шматочок курячого філе вмочити в яєчну суміш, потім обваляти в паніровці.
- Смажити відбивні з кожного боку за 4-5 хвилин.
Смачне куряче філе в клярі
Борошно і яйце – це найпростіший кляр, який тільки можна собі уявити. Тим не менше саме з ним відбивні з курячого філе виходять особливо ніжними та смачними. Щоб м’ясо було ще більш соковитим, в цьому рецепті його недовго витримують у маринаді з лука і яблука. Не варто переживати – відбивні не встигають насититися сторонніми запахами або смаками, просто вбирають в себе сік овочів і фруктів. Втім, можна готувати по-старому, без маринаду.
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 3 ст. л. борошна;
- 1 цибулина;
- ½ Яблука;
- 2 ст. л. майонезу;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Куряче філе розділити на порційні шматочки і кожен злегка відбити.
- На дрібній тертці натерти яблуко і цибулину, змішати їх з м’ясом і залишити на 20 хвилин.
- Всі відбивні, посолити і поперчити за смаком, змастити з обох сторін майонезом.
- Борошно висипати на плоску тарілку, яйця розбити в миску і збити з сіллю і перцем.
- Спочатку вмочити відбивні в борошно, потім – в яєчний кляр.
- Смажити куряче філе на розігрітій сковороді з рослинним маслом з двох сторін до золотистого відтінку.
Рубані котлети з курячого філе з сиром і зеленню
Рубані котлети з філе стануть справжньою знахідкою для тих, хто не хоче зайвий раз возитися з приготуванням фаршу. Всього-то й потрібно, що дрібно нарізати курочку і додати до неї кілька секретних інгредієнтів. Із зеленню та сиром такі котлети стають не тільки приголомшливо смачними і соковитими, але ще і дуже цікавими, на вигляд – жовті і зелені вкраплення чітко видно в готовому блюді. Подають рубані курячі котлетки з ситним гарніром або легким салатом.
Інгредієнти:
- 1 куряча грудка;
- ½ Склянки кефіру;
- 100 г твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 3 ст. л. крохмалю;
- 1 пучок зелені;
- 2 зубчики часнику;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Дрібними кубиками нарізати куряче філе, точно так само подрібнити сир.
- Подрібнити цибулю, зелень і часник.
- В одній глибокій мисці змішати м’ясо, цибулю, сир, часник, крохмаль, кефір і спеції за смаком.
- Потримати фарш в холодильнику 15 хвилин, потім додати в нього зелень і перемішати.
- Змочити руки в холодній воді і сформувати котлетки.
- Смажити рубані котлети з курячого філе на сковороді до готовності.
Куряче філе з ананасами в мультиварці
Соєвий соус і ананаси забезпечують курочці солодко-солоний смак, який стане приємним сюрпризом серед інших страв з філе. У каструльці мультиварки після приготування страви буде не тільки апетитне м’ясо з овочами, але і дуже смачна підлива. Нею можна полити гарнір або ж саме куряче філе перед подачею на стіл. Також страву можна прикрасити свіжою зеленню і твердим сиром, натертим на дрібній тертці.
Інгредієнти:
- 350 г курячого філе;
- 1 банку консервованих ананасів;
- 2 ст. л. борошна;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 1 болгарський перець;
- 1 цибулина;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Нарізати півкільцями цибулю, болгарський перець – соломкою.
- Куряче філе промити і нарізати його смужками.
- Викласти у змащену маслом чашу мультиварки ріпчасту цибулю і болгарський перець.
- Куряче філе, поперчити, посолити і приправити за смаком, відправити слідом за овочами.
- Готувати куряче філе в мультиварці 20 хвилин в режимі «Випічка» під закритою кришкою.
- Ананаси нарізати невеликими шматочками і додати в каструлю після звукового сигналу, перемішати.
- У глибокій мисочці змішати ананасовий сік (з банки), соєвий соус і борошно, ретельно розмішати.
- Отриманим соусом полити вміст мультиварки, знову закрити кришку і вибрати режим «Гасіння».
- Готувати куряче філе з ананасами в мультиварці 30 хвилин.
Куряче філе з картоплею в сметанному соусі
За цим рецептом вийде дуже смачна і ситна картопляна запіканка з курячим філе. Вона відмінно підійде для сімейного вечері. Виходить таке блюдо досить поживним, тому ніхто не залишиться голодним. Замість сметани для соусу відмінно підійдуть вершки. З ними блюдо вийде ніжним і пікантним. Крім того, можна додавати на свій розсуд будь-які приправи до курки та картоплі. Якщо форма для випічки невелика, можна зробити за два шари кожного інгредієнта.
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 600 г картоплі;
- 2 ст. л. майонезу;
- 300 г сметани;
- 4 зубчики часнику;
- 250 г твердого сиру;
- 2 цибулини;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Нарізати куряче філе тонкими смужками, часник – пластинками.
- Змішати м’ясо з часником, сіллю, перцем і майонезом.
- Залишити куряче філе в маринаді на 20 хвилин.
- На крупній тертці натерти твердий сир, цибулю нарізати кільцями, картоплю – тонкими пластинками.
- В окремій мисочці змішати сметану з сіллю і перцем.
- Форму для випічки змастити олією і викласти в неї цибулю в один шар.
- Наступним у форму, додати картоплю і рясно змастити сметанним соусом.
- Картопля накрити шаром курячого філе, виклавши смужки м’яса щільно один до одного.
- Посипати запіканку тертим сиром і поставити в розігріту до 200 градусів духовку.
- Запікати куряче філе з картоплею в сметанному соусі в духовці 40-45 хвилин, дати йому трохи охолонути у формі для випічки.
Куряче філе з грибами у вершковому соусі
Вершки відмінно поєднуються і з курячим філе, і з печерицями. Вони перетворюють ці два інгредієнти в тане в роті ласощі, від якого просто неможливо відірватися. Багатьом це частування нагадає смак жюльєна. Обсмажувати курку та гриби рекомендується на вершковому маслі, щоб отримати збалансований смак і дуже ніжну консистенцію страви.. Кількість печериць залежить виключно від їх розміру і переваг кулінара. У цьому рецепті маються на увазі великі гриби. Вони можуть бути свіжими або замороженими – які вдасться роздобути.
Інгредієнти:
- 1 кг курячого філе;
- 8 печериць;
- 350 мл вершків;
- 300 г твердого сиру;
- 4 зубчики часнику;
- ½ Пучка кропу;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Нарізати пластинками печериці, куряче філе – великими кубиками.
- На сковороді розтопити вершкове масло і смажити на ньому курку з грибами до готовності.
- Тим часом натерти сир на дрібній тертці і викласти його в глибоку тарілочку.
- Туди ж видавити з допомогою преса часник і додати подрібнений кріп.
- В загальну миску вилити вершки і все добре перемішати.
- Злити зі сковороди рідина, що виділилася в процесі смаження грибів і м’яса.
- Вилити до курки вершки, перемішати і тушкувати все разом ще 10 хвилин на невеликому вогні.
Тепер ви знаєте, як готувати куряче філе. Приємного апетиту!
Куряче філе – універсальний інгредієнт, без якого важко собі уявити половину страв з нашого повсякденного раціону. При цьому дозволити собі це ласощі може кожен бажаючий – ціна продукту залишається доступною. Навіть починаюча господиня точно знає, як приготувати філе куряче, але наступні рекомендації допоможуть ще трохи розширити кулінарні горизонти:
- Якщо ви готуєте відбивні з курячого філе, відбивайте м’ясо дуже ніжно. Занадто активні дії в цьому напрямку призведуть до неминучих розривів м’яса, які потім дуже важко склеїти;
- Куряче філе категорично не рекомендується довго тримати в маринаді. І без того ніжне м’ясо просто втратить форму. Цілком достатньо 15-30 хвилин для того, щоб курка просочилася спеціями;
- Найкраще для приготування смачної страви підходить філе молодої курки або курчати – воно особливо соковите і ніжне. Бройлерів ж краще залишити для супів;
- Котлети з курячого філе після готовності рекомендується потримати під кришкою ще 10-15 хвилин;
- Щоб філе зберегло свою структуру. Краще не розморожувати його в мікрохвильовій печі, а просто викласти в миску з теплою водою.