Куряче філе

Куряче філе – це унікальний продукт, який можна приготувати як заманеться. При цьому саме ця частина птиці вважається найбільш корисною для організму. В ній практично не міститься жиру, зате вдосталь білка і поживних речовин. Куряче філе обов’язково присутній в раціоні кожної людини, яка дотримується здорового харчування. Втім, навіть ті, хто не стежить за калоріями і мінеральних балансом, навряд чи відмовляться від такого смачного і ситного страви.
Куряче філе можна відварити, посмажити, запекти, приготувати на пару або на грилі. Його додають в салати і супи, начинку для пирогів, піци і млинців. Крім того, з курячого філе виходять чудові відбивні і котлети. Воно настільки ніжне, що практично не вимагає попередньої обробки і дуже швидко досягає потрібного ступеня готовності.
З курячим філе поєднуються всі відомі продукти, які можна додати в друге блюдо. Це овочі, фрукти, зелень, гриби, сир, сухофрукти та ін. Також можна готувати філе з гарніром з крупи, макаронних виробів або картоплі. Для відбивних і котлет часто використовують паніровку з сухарів або спеціальний кляр.
Щоб зробити частування ще більш соковитим, до нього додають різні соуси і маринади. Крім того, існує безліч спецій та спеціальних прянощів для курячого філе, які дозволяють урізноманітнити звичні рецепти.
Куряче філе, в залежності від обраного способу приготування, може стати ситним обідом або вечерею, легким сніданком, поживним перекусом і навіть блюдом святкового столу. Його можна пропонувати і дорослим, і навіть самим маленьким дітям.

Куряче філе з помідорами в духовці

Запечене куряче філе з помідорами виходить дуже соковитим, адже його просочує не тільки майонез (до речі, його можна замінити сметаною), але ще і овочевий сік. При цьому страва готується лічені хвилини і виглядає дуже апетитно. Так що можна сміливо подавати його гостям і навіть найвимогливішим гурманам. Пікантний аромат додасть паприка і базилік, але можна також додати готові приправи для курячого м’яса.
Інгредієнти:

  • 500 г курячого філе;
  • 2 помідори;
  • 100 г твердого сиру;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • 1 ч. л. паприки;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 2 щіпки базиліка;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати куряче філе приблизно рівними смужками і кожну злегка відбити молоточком.
  • Натерти відбивні базиліком, перцем. Паприкою і невеликою кількістю солі, залишити на 10 хвилин.
  • У помідорів видалити плодоніжки, самі овочі нарізати товстими кружечками.
  • Відбивні викласти на змащене маслом деко і рясно змастити майонезом.
  • Зверху на м’ясо викласти помідори (по 1-2 колечка на відбивну).
  • Посипати тертим сиром і поставити деко в духовку.
  • Готувати куряче філе з сиром і помідорами 20 хвилин при 200 градусах.

 

Відбивні з курячого філе на сковороді в паніровці

Відбивні в паніровці зберігають всередині максимальна кількість м’ясного соку, а от зовні, навпаки, виходять хрусткими і підсмаженою. Саме за таке приємне поєднання і цінують це блюдо, яке в домашніх умовах зможе приготувати кожна господиня. Сухарі можна використовувати покупні або ж зробити їх самостійно, висушивши хліб на сковороді без додавання масла.
Інгредієнти:

  • 1 кг курячого філе;
  • 1 яйце;
  • 1 ½ ст. л. майонезу;
  • 2 склянки панірувальних сухарів;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. паприки;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати куряче філе порційними шматочками, відбити з обох сторін, натерти сіллю і перцем.
  • Панірувальні сухарі змішати з солодкою паприкою.
  • В окремій тарілці збити яйця з майонезом до однорідності.
  • Розжарити сковороду і добре нагріти на ній рослинне масло.
  • Кожен підготовлений шматочок курячого філе вмочити в яєчну суміш, потім обваляти в паніровці.
  • Смажити відбивні з кожного боку за 4-5 хвилин.

Смачне куряче філе в клярі

Борошно і яйце – це найпростіший кляр, який тільки можна собі уявити. Тим не менше саме з ним відбивні з курячого філе виходять особливо ніжними та смачними. Щоб м’ясо було ще більш соковитим, в цьому рецепті його недовго витримують у маринаді з лука і яблука. Не варто переживати – відбивні не встигають насититися сторонніми запахами або смаками, просто вбирають в себе сік овочів і фруктів. Втім, можна готувати по-старому, без маринаду.
Інгредієнти:

  • 500 г курячого філе;
  • 2 яйця;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 3 ст. л. борошна;
  • 1 цибулина;
  • ½ Яблука;
  • 2 ст. л. майонезу;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Куряче філе розділити на порційні шматочки і кожен злегка відбити.
  • На дрібній тертці натерти яблуко і цибулину, змішати їх з м’ясом і залишити на 20 хвилин.
  • Всі відбивні, посолити і поперчити за смаком, змастити з обох сторін майонезом.
  • Борошно висипати на плоску тарілку, яйця розбити в миску і збити з сіллю і перцем.
  • Спочатку вмочити відбивні в борошно, потім – в яєчний кляр.
  • Смажити куряче філе на розігрітій сковороді з рослинним маслом з двох сторін до золотистого відтінку.

Рубані котлети з курячого філе з сиром і зеленню

Рубані котлети з філе стануть справжньою знахідкою для тих, хто не хоче зайвий раз возитися з приготуванням фаршу. Всього-то й потрібно, що дрібно нарізати курочку і додати до неї кілька секретних інгредієнтів. Із зеленню та сиром такі котлети стають не тільки приголомшливо смачними і соковитими, але ще і дуже цікавими, на вигляд – жовті і зелені вкраплення чітко видно в готовому блюді. Подають рубані курячі котлетки з ситним гарніром або легким салатом.
Інгредієнти:

  • 1 куряча грудка;
  • ½ Склянки кефіру;
  • 100 г твердого сиру;
  • 1 цибулина;
  • 3 ст. л. крохмалю;
  • 1 пучок зелені;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Дрібними кубиками нарізати куряче філе, точно так само подрібнити сир.
  • Подрібнити цибулю, зелень і часник.
  • В одній глибокій мисці змішати м’ясо, цибулю, сир, часник, крохмаль, кефір і спеції за смаком.
  • Потримати фарш в холодильнику 15 хвилин, потім додати в нього зелень і перемішати.
  • Змочити руки в холодній воді і сформувати котлетки.
  • Смажити рубані котлети з курячого філе на сковороді до готовності.

Куряче філе з ананасами в мультиварці

Соєвий соус і ананаси забезпечують курочці солодко-солоний смак, який стане приємним сюрпризом серед інших страв з філе. У каструльці мультиварки після приготування страви буде не тільки апетитне м’ясо з овочами, але і дуже смачна підлива. Нею можна полити гарнір або ж саме куряче філе перед подачею на стіл. Також страву можна прикрасити свіжою зеленню і твердим сиром, натертим на дрібній тертці.
Інгредієнти:

  • 350 г курячого філе;
  • 1 банку консервованих ананасів;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 2 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 болгарський перець;
  • 1 цибулина;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати півкільцями цибулю, болгарський перець – соломкою.
  • Куряче філе промити і нарізати його смужками.
  • Викласти у змащену маслом чашу мультиварки ріпчасту цибулю і болгарський перець.
  • Куряче філе, поперчити, посолити і приправити за смаком, відправити слідом за овочами.
  • Готувати куряче філе в мультиварці 20 хвилин в режимі «Випічка» під закритою кришкою.
  • Ананаси нарізати невеликими шматочками і додати в каструлю після звукового сигналу, перемішати.
  • У глибокій мисочці змішати ананасовий сік (з банки), соєвий соус і борошно, ретельно розмішати.
  • Отриманим соусом полити вміст мультиварки, знову закрити кришку і вибрати режим «Гасіння».
  • Готувати куряче філе з ананасами в мультиварці 30 хвилин.

Куряче філе з картоплею в сметанному соусі

За цим рецептом вийде дуже смачна і ситна картопляна запіканка з курячим філе. Вона відмінно підійде для сімейного вечері. Виходить таке блюдо досить поживним, тому ніхто не залишиться голодним. Замість сметани для соусу відмінно підійдуть вершки. З ними блюдо вийде ніжним і пікантним. Крім того, можна додавати на свій розсуд будь-які приправи до курки та картоплі. Якщо форма для випічки невелика, можна зробити за два шари кожного інгредієнта.
Інгредієнти:

  • 500 г курячого філе;
  • 600 г картоплі;
  • 2 ст. л. майонезу;
  • 300 г сметани;
  • 4 зубчики часнику;
  • 250 г твердого сиру;
  • 2 цибулини;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати куряче філе тонкими смужками, часник – пластинками.
  • Змішати м’ясо з часником, сіллю, перцем і майонезом.
  • Залишити куряче філе в маринаді на 20 хвилин.
  • На крупній тертці натерти твердий сир, цибулю нарізати кільцями, картоплю – тонкими пластинками.
  • В окремій мисочці змішати сметану з сіллю і перцем.
  • Форму для випічки змастити олією і викласти в неї цибулю в один шар.
  • Наступним у форму, додати картоплю і рясно змастити сметанним соусом.
  • Картопля накрити шаром курячого філе, виклавши смужки м’яса щільно один до одного.
  • Посипати запіканку тертим сиром і поставити в розігріту до 200 градусів духовку.
  • Запікати куряче філе з картоплею в сметанному соусі в духовці 40-45 хвилин, дати йому трохи охолонути у формі для випічки.

Куряче філе з грибами у вершковому соусі

Вершки відмінно поєднуються і з курячим філе, і з печерицями. Вони перетворюють ці два інгредієнти в тане в роті ласощі, від якого просто неможливо відірватися. Багатьом це частування нагадає смак жюльєна. Обсмажувати курку та гриби рекомендується на вершковому маслі, щоб отримати збалансований смак і дуже ніжну консистенцію страви.. Кількість печериць залежить виключно від їх розміру і переваг кулінара. У цьому рецепті маються на увазі великі гриби. Вони можуть бути свіжими або замороженими – які вдасться роздобути.
Інгредієнти:

  • 1 кг курячого філе;
  • 8 печериць;
  • 350 мл вершків;
  • 300 г твердого сиру;
  • 4 зубчики часнику;
  • ½ Пучка кропу;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Нарізати пластинками печериці, куряче філе – великими кубиками.
  • На сковороді розтопити вершкове масло і смажити на ньому курку з грибами до готовності.
  • Тим часом натерти сир на дрібній тертці і викласти його в глибоку тарілочку.
  • Туди ж видавити з допомогою преса часник і додати подрібнений кріп.
  • В загальну миску вилити вершки і все добре перемішати.
  • Злити зі сковороди рідина, що виділилася в процесі смаження грибів і м’яса.
  • Вилити до курки вершки, перемішати і тушкувати все разом ще 10 хвилин на невеликому вогні.

Тепер ви знаєте, як готувати куряче філе. Приємного апетиту!
Куряче філе – універсальний інгредієнт, без якого важко собі уявити половину страв з нашого повсякденного раціону. При цьому дозволити собі це ласощі може кожен бажаючий – ціна продукту залишається доступною. Навіть починаюча господиня точно знає, як приготувати філе куряче, але наступні рекомендації допоможуть ще трохи розширити кулінарні горизонти:

  • Якщо ви готуєте відбивні з курячого філе, відбивайте м’ясо дуже ніжно. Занадто активні дії в цьому напрямку призведуть до неминучих розривів м’яса, які потім дуже важко склеїти;
  • Куряче філе категорично не рекомендується довго тримати в маринаді. І без того ніжне м’ясо просто втратить форму. Цілком достатньо 15-30 хвилин для того, щоб курка просочилася спеціями;
  • Найкраще для приготування смачної страви підходить філе молодої курки або курчати – воно особливо соковите і ніжне. Бройлерів ж краще залишити для супів;
  • Котлети з курячого філе після готовності рекомендується потримати під кришкою ще 10-15 хвилин;
  • Щоб філе зберегло свою структуру. Краще не розморожувати його в мікрохвильовій печі, а просто викласти в миску з теплою водою.