Картопля по-французьки

Картопля по-французьки – це універсальне блюдо,
нагадує картопляну запіканку. Вперше її спробував граф Орлов у Парижі.
До складу входила телятина, гриби, цибулю і вишуканий соус. Сучасні господині
використовують більш простий варіант страви, для приготування якого (крім
картоплі) знадобиться тільки сир і майонез. Його легко запекти в духовці, не
витративши зайвих грошей і часу. Картопля завжди виходить соковитою, ситної і
неймовірно смачною.
У більшості випадків це блюдо додають м’ясний фарш.
Тому картопля по-французьки в кулінарних книгах часто перетворюється на м’ясо
по-французьки, тим не менш, готують їх по одному і тому ж рецепту. Можна використовувати
яловичину, свинину, телятину, а, для більш простого варіанту, – м’ясо птиці. Краще
всього вибирати філейні частини без кісток і прожилок.
Картоплю по-французьки можна використовувати як основне блюдо
або гарнір. Багато хто вважає, що подібна запіканка – це французький аналог
італійської піци. Замість тіста основою стає картопля, а в іншому можна
додати абсолютно будь-які інгредієнти, відштовхуючись лише від своїх смакових
переваг і кулінарних фантазій.
Зазвичай картоплю та інші складові (м’ясо, гриби, овочі
тощо) викладають шарами, що надає угощенью рівномірний і насичений смак.
При цьому верхівка залишається традиційною – твердий сир і майонез.
Страву подають гарячою, порціонними шматочками, прикрашають
зеленню і овочами. При нарізці запіканки важливо не порушити цілісність шарів, тому
викладати на тарілку шматочок слід дуже акуратно. Якщо картоплю запекти
без фаршу, то до неї підійдуть будь-які салати, м’ясні та рибні страви.

Картопля по-французьки з м’ясним фаршем в духовці

Дуже смачне і в той же час просте блюдо. Всі
складові напевно знайдуться в будь-якому холодильнику, а їх підготовка до
запіканню займе не більш півгодини. У підсумку виходить соковитий пиріг.
Інгредієнти:

  • 5-6 великих картоплин;
  • 400г м’яса (за смаком);
  • 4 цибулини;
  • 400мл майонезу;
  • 250г твердого сиру;
  • Рослинна олія;
  • Сіль, перець і спеції.

Спосіб приготування:
1.
М’ясо промити і нарізати невеликими кубиками;
2.
Почистити картоплю, нарізати кружечками товщиною
приблизно за 3мм;
3.
Нарізати цибулю кільцями такої ж товщини, як і
картопля;
4.
Полити рослинним маслом деко і викладати інгредієнти
шарами: половина м’яса, половина цибулі, половина картоплю. Повторити ще раз в
тієї ж послідовності;
5.
Кожен шар злегка солити і перчити (можна використовувати
суміш перців або спеції за смаком);
6.
Останній шар (картоплю) ретельно промазати майонезом
так, щоб не залишилося непокритих ділянок;
7.
Натерти сир на крупній тертці, викласти поверх
майонезу;
8.
Розігріти духовку і запікати страву 45-50 хвилин (поки
сир не стане золотистим).

Картопля по-французьки з грибами в мультиварці

Гриби і картопля – безпрограшне
поєднання на всі випадки життя. Перед тим, як зробити цю страву в мультиварці,
знадобиться ретельно підготувати всі необхідні продукти, але зате подальше
приготування не потребує пильної уваги. Картопля по-французьки з
грибами відрізняється апетитним ароматом і оригінальним смаком.
Інгредієнти:

  • 400г м’яса;
  • 300г печериць;
  • 8 картоплин;
  • 2 цибулини;
  • 100г сиру;
  • 4ст.л. майонезу;
  • 2ст.л. соняшникової олії;
  • Пучок зелені;
  • Спеції за смаком.

Спосіб приготування:
1.
М’ясо промити, нарізати тонкими скибочками;
2.
Цибулину нарізати півкільцями;
3.
Картоплю очистити, гриби промити, все нарізати кружечками;
4.
Кріп і петрушку промити, подрібнити;
5.
Натерти твердий сир;
6.
У чашу мультиварки налити рослинне масло і викласти
блюдо шарами: половина цибулі, м’ясо, друга половина цибулі;
7.
Картоплю розділити на дві частини. Одну половину змішати
з грибами і викласти четвертим шаром, посолити, поперчити;
8.
Змастити майонезом, посипати зеленню;
9.
Викласти залишився картопля, майонез, посипати
тертим сиром;
10. Готувати
в режимі «Випічка» на протязі 1 години.

Курка з картоплею по-французьки на сковороді

Корисний рецепт для тих, хто
звик готувати без використання духовки. На сковороді картопля виходить
більш засмаженою, а куряче філе відмінно пропікається і не втрачає соковитість. Незвичайним
доповненням страви стане кукурудза.
Інгредієнти:

  • 300г курячого філе;
  • 3 цибулини;
  • 1 банка кукурудзи;
  • 6 картоплин;
  • 200г голландського сиру;
  • 400г майонезу.

Спосіб приготування:
1.
Нарізати: цибулю – кільцями, м’ясо – дрібними кубиками,
картоплю – тонкими кружечками;
2.
Натерти сир на крупній тертці;
3.
У глибоку сковорідку налити олію і злегка
обсмажити м’ясо;
4.
Зверху покласти цибулю, третім шаром викласти м’ясо, четвертим
– кукурудзу;
5.
Посолити, поперчити, додати прянощі;
6.
Зверху залити 100г майонезу;
7.
Викласти картоплю, посипати тертим сиром;
8.
Залити інші 300г майонезу і розрівняти ложкою;
9.
Додати на сковорідку трохи води, щоб не пригоріло
м’ясо;
10. Накрити
кришкою і тушкувати півтори години.
Тепер ви знаєте, як готувати картоплю по-французьки. Приємного апетиту!
Картопля по-французьки може з
легкістю претендувати на роль святкової страви. Тим більше, що в неї можна
додати будь-які інгредієнти, перетворюючи то на гарнір, то гаряче. Кілька
порад від досвідчених колег допоможуть початківцям кулінарам:

  • Якщо м’ясо доброї якості, м’яка і не жорстка, то можна
    нарізати його більш товстими і довгими шматочками;
  • Чим більше у страві шарів, тим воно цікавіше на смак і
    красивіше під час подачі. Головне не перестаратися, щоб все рівномірно
    пропеклося;
  • Відмінним доповненням до будь-якого рецепту картоплі по-французьки
    стануть свіжі помідори;
  • Картоплю можна запекти і на сковорідці, але вона повинна бути
    глибокої та з товстими стінками. В ідеалі – казан або гусятниця;
  • Скоротіть кількість майонезу, якщо додаєте в блюдо гриби
    – вони дають багато соку і може вийти перебір з рідиною;
  • Жорстке м’ясо начебто свинини або яловичини перед тим, як
    приготувати, рекомендується злегка відбити.