Картопля по-французьки

Картопля по-французьки – це універсальне блюдо,
нагадує картопляну запіканку. Вперше її спробував граф Орлов у Парижі.
До складу входила телятина, гриби, цибулю і вишуканий соус. Сучасні господині
використовують більш простий варіант страви, для приготування якого (крім
картоплі) знадобиться тільки сир і майонез. Його легко запекти в духовці, не
витративши зайвих грошей і часу. Картопля завжди виходить соковитою, ситної і
неймовірно смачною.
У більшості випадків це блюдо додають м’ясний фарш.
Тому картопля по-французьки в кулінарних книгах часто перетворюється на м’ясо
по-французьки, тим не менш, готують їх по одному і тому ж рецепту. Можна використовувати
яловичину, свинину, телятину, а, для більш простого варіанту, – м’ясо птиці. Краще
всього вибирати філейні частини без кісток і прожилок.
Картоплю по-французьки можна використовувати як основне блюдо
або гарнір. Багато хто вважає, що подібна запіканка – це французький аналог
італійської піци. Замість тіста основою стає картопля, а в іншому можна
додати абсолютно будь-які інгредієнти, відштовхуючись лише від своїх смакових
переваг і кулінарних фантазій.
Зазвичай картоплю та інші складові (м’ясо, гриби, овочі
тощо) викладають шарами, що надає угощенью рівномірний і насичений смак.
При цьому верхівка залишається традиційною – твердий сир і майонез.
Страву подають гарячою, порціонними шматочками, прикрашають
зеленню і овочами. При нарізці запіканки важливо не порушити цілісність шарів, тому
викладати на тарілку шматочок слід дуже акуратно. Якщо картоплю запекти
без фаршу, то до неї підійдуть будь-які салати, м’ясні та рибні страви.