Котлети на пару – це просте дієтичне блюдо, яке по праву вважається еталоном здорової їжі. Достатньо лише додати до них гарнір із крупів або овочів, і поживне і корисне частування готово. При цьому котлети на пару можна запропонувати і тим, хто дотримується дієти, і маленьким дітям, і всім іншим членам родини, незалежно від їх кулінарних уподобань. Навіть для вегетаріанців придумано кілька рецептів цієї страви, які відмінно впишуться в повсякденне меню.
Практично кожна мультиварка випускається у комплекті зі спеціальною насадкою для приготування страв на пару. Вона прекрасно справляється зі своїм завданням, тому можна сміливо довіряти котлети своєї кухонних помічниці. Для цього готують овочевий, м’ясний або рибний фарш, формують з нього котлетки бажаної величини і викладають в спеціальну форму. Встановлюється вона поверх чаші мультиварки, а в саму чашу наливається гаряча вода. В мультиварці також передбачений відповідний режим приготування, тому особливого втручання з боку кулінара не знадобиться.
Для котлет підходить абсолютно будь фарш. Для дитячого меню найчастіше використовують курячу грудку або індичку, а от для дорослих підійде яловичина і свинина. Також можна зробити рибні котлети без особливих змін рецепта. До фаршу додають яйця, хлібний м’якуш, ріпчаста цибуля, часник, молоко, сир, зелень тощо-Все це залежить від фантазії кулінара і бажаної калорійності страви. Подають парові котлети з картоплею, кашами або салатами.
Курячі котлети з картоплею, приготовані на пару в мультиварці
Курячі котлети на пару – одне з найпопулярніших дієтичних м’ясних страв. Їх можна приготувати відразу ж разом з гарніром із запеченої картоплі. Вершкове масло зробить картоплю особливо ніжною і м’якою, а поперечні надрізи дозволять їй добре просочитися спеціями і сметанним соусом. Також для краси у фарш додають подрібнену зелень, хоча можна обійтися і без неї.
Інгредієнти:
- 500 г курячого фаршу;
- 10 картоплин;
- 1 цибулина;
- 1 скибочка білого хліба;
- 3 ст. л. сметани;
- 30 г вершкового масла;
- 50 мл молока;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Почистити картоплю і на кожній бульбі зробити кілька поперечних надрізів.
- Картоплю посолити і поперчити за смаком, полити сметаною і все гарненько перемішати.
- Викласти картоплю в чашу мультиварки і покласти зверху шматочки вершкового масла.
- Пропустити через м’ясорубку куряче філе і цибулю, хліб розмочити в молоці і змішати з фаршем.
- Фарш посолити і поперчити, сформувати котлетки.
- Форму для приготування на пару трохи змастити маслом і викласти в неї котлети.
- Включити режим «Випічка» і готувати всі 40 хвилин.
- Картопля перевернути, продовжувати приготування ще 20 хвилин в тому ж режимі.
Дієтичні рибні котлети на пару в мультиварці
У рибному філе зовсім небагато калорій, тому можна побалувати себе такими котлетками навіть під час дієти. Оскільки для їх приготування не використовується масло, вони будуть ще більш легкими і нежирними. Замість хека можна взяти тріску, телапию або минтая. Головне, щоб в рибі було мало кісток.
Інгредієнти:
- 700 г філе хека;
- 1 яйце;
- 1/3 склянки молока;
- 1 цибулина;
- 100 г м’якушки батона;
- 1 ст. л. панірувальних сухарів;
- Сіль, перець,
Спосіб приготування:
- Батон замочити в молоці, потім пропустити через м’ясорубку разом з цибулею і рибним філе.
- Додати яйце, сіль і перець, перемішати.
- Залишити миску з фаршем на 15 хвилин в холодильнику.
- У фарш висипати панірувальні сухарі і ще раз все перемішати.
- Зробити котлетки і викласти їх в насадку для страв на пару.
- У чашу мультиварки налити воду, встановити насадку на належне місце і включити режим «Варка на пару».
- Готувати котлети 25 хвилин, не перевертаючи.
Котлети з яловичого фаршу на пару в мультиварці
Ці котлетки стануть прекрасною альтернативою своїм «жирним» конкурентам, які смажаться в олії на сковороді. При бажанні можна взяти змішаний фарш з яловичини і свинини. Якщо ви використовуєте покупної фарш, спочатку спробуйте його на сіль, а лише потім додайте спеції.
Інгредієнти:
- 600 г яловичого фаршу;
- 1 цибулина;
- 1 ст. л. майонезу;
- 1 яйце;
- 3 зубчики часнику;
- 1 ст. л. сметани;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Дрібно нарізати цибулю, пропустити через прес часник.
- Змішати фарш, цибулю, часник, сіль і перець в необхідних пропорціях.
- Вбити у фарш яйце, додати сметану і майонез, все гарненько перемішати.
- Зліпити котлетки, відправити їх у форму для пароварки.
- У каструлю залити 5 склянок води, встановити насадку з котлетками.
- Готувати в режимі «На пару» 35 хвилин.
Дитячі котлети з індички на пару в мультиварці
Індичка – найкраще м’ясо для зростаючого організму. Воно не зашкодить навіть наймолодшим гурманам, не викличе алергію або які-небудь проблеми з травленням. При цьому в індичці міститься ідеальне поєднання білків і вуглеводів, так що з таких котлеток цілком можна починати знайомство малюка з м’ясними стравами. Якщо плануєте нагодувати маленьких дітей, можна виключити з рецепту перець.
Інгредієнти:
- 500 г грудки індички;
- 1 цибулина;
- 1 яйце;
- 2 шматочки білого хліба;
- ½ Склянки молока;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Замочити хліб у молоці.
- Індичку і цибулю пропустити через м’ясорубку.
- Змішати м’ясо з сіллю і перцем, додати хлібний м’якуш і яйце.
- Добре все перемішати і зліпити котлетки.
- Налити в чашу мультиварки 1 літр води.
- Готувати котлети в спеціальній формі в режимі «На пару» 40 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати котлети на пару в мультиварці. Приємного апетиту!
Котлети на пару в мультиварці – це дуже легке і корисне частування для всієї родини, яке можна вводити в раціон навіть найменших діток. По консистенції страва виходить дуже м’яким і ніжним, воно відмінно поєднується з будь-яким гарніром або соусом. Щоб не залишилося питань, як приготувати котлети на пару, потрібно прочитати інструкцію до своєї мультиварці, а також запам’ятати кілька простих правил:
- Для приготування котлет в мультиварці на пару не обов’язково використовувати тільки режим «Пар». Разом з ними можна відразу ж готувати гарнір, і для цього підійдуть режими «Варка» і «Випічка»;
- Перед тим як готувати котлети на пару, дайте фаршу трохи настоятися. Тоді буде набагато простіше зліпити котлетки, і вони не розваляться під час приготування. Досить буде поставити фарш на 10-15 хвилин у холодильник;
- Якщо ви використовуєте готовий магазинний фарш, краще ще раз самостійно пропустіть його через м’ясорубку, інакше в ньому можуть виявитися занадто великі шматочки або тверді складові;
- Якщо рибний або м’ясний фарш вийшов занадто рідким, можна додати трохи панірувальних сухарів. Густий фарш розбавляють молоком;
- Перед формуванням котлеток змочіть руки холодною водою, щоб фарш не прилипав.