Бефстроганов – це традиційне російське блюдо, яке з’явилося ще в 19 столітті. Його першим кулінаром став кухар графа Олександра Строганова. В різних джерелах зустрічаються видозмінені назви: «м’ясо по-строгановськи», «м’ясо а ля Строганов», «Беф-Строганов».
Через якийсь час іммігранти з Росії поширили новий рецепт по всьому світу. Тому
бефстроганов можна зустріти практично в будь-якому ресторані, як у країнах СНД, так і
в Європі.
Таку популярність блюдо отримало за свою зручність. Бефстроганов легко ділиться на порції, швидко
готується і задовольняє смак навіть найвибагливіших гурманів. При цьому соус, який входить в рецепт,
подають не окремо, а як підливи, що дозволяє подати разом з м’ясом
будь гарнір.
До складу класичного Бефстроганова входить тушковане м’ясо і підлива. У минулі часи
використовували виключно яловичину або телятину, втім, сучасні кулінари
розширили звичні горизонти. Так можна зустріти бефстроганов з м’яса птиці,
оленини, свинини і навіть з морепродуктів. Для соусу підійде сметана або
вершки.
Знаменитий кухар Ст. Похльобкін в якості гарніру рекомендує картоплю, обсмажену в великому
кількості олії (у фритюрниці). Втім, підійдуть і звичайні
макарони, каші, пюре або рис. Традиційно разом з бефстрогановом подають свіжі
овочі.
Класичний бефстроганов з яловичини зі сметаною
Яловичина і сметанний соус повністю відповідають первинним рецептом бефстроганова. При цьому краще
вибирати м’яку яловичу вирізку, яку в процесі готування не доведеться
відбивати. При бажанні, можна використовувати просту гарячу воду замість бульйону.
Інгредієнти:
- 700г яловичого філе;
- 1 цибулина;
- 3ст.л. вершкового
масла; - 1ст.л. борошна;
- 250г м’ясного бульйону;
- 200г сметани;
- 50г зелені;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
1. М’ясо промити, видалити прожилки, розрізати
гострим ножем на однакові шматочки (приблизно на півсантиметра);
2. Розігріти сковороду, розтопити на ній
вершкове масло і обсмажувати яловичину до готовності;
3. М’ясо викласти в окремий посуд;
4. Подрібнити цибулю, обсмажити до золотистого
кольору;
5. Додати борошно, перемішати;
6. Коли борошно придбає коричневий відтінок,
вилити в сковорідку склянку бульйону або гарячої води;
7. Повернути м’ясо в сковороду, накрити
кришкою і тушкувати 15 хвилин;
8. Додати порізану зелень і сметану,
тушкувати ще 5 хвилин;
9. Дати страві настоятися під закритою
кришкою.
Бефстроганов з яловичини з вершками в мультиварці
Якщо замість сметани взяти жирні вершки, то смак виходить більш ніжним, а шматочки яловичини
буквально тануть у роті. При цьому в мультиварці м’ясо виходить більше
пропаренным, ніж смаженим, що набагато приємніше для шлунка.
Інгредієнти:
- 300г яловичини
(вирізки); - 1 цибулина;
- 150мл вершків (20%
жирності); - 1ст.л. борошна;
- 1ст.л. томатною
пасти; - 2 гілочки петрушки;
- 2ст.л. вершкового
масла; - сіль, перець.
Спосіб приготування:
1. М’ясо ретельно промити, видалити плівку і
прожилки;
2. Нарізати яловичину шматочками по 5 см в
довжину і в товщину 1см;
3. Очистити цибулю, нарізати великими
півкільцями;
4. Мультиварку включити, вибрати режим
«Випічка», розтопити в чаші вершкове масло;
5. Кожен шматочок м’яса
обваляти в борошні і викласти в
мультиварку, готувати 30 хвилин;
6. Додати цибулю і випікати ще 10 хвилин при
відкритій кришці;
7. Висипати до м’яса 1 столову ложку борошна,
посолити і обсмажувати 5 хвилин, постійно помішуючи;
8. Додати томатну пасту і вершки,
ретельно перемішати;
9. Протушкувати страву протягом 10 хвилин,
готовий бефстроганов посипати зеленню.
Бефстроганов з яловичини з грибами і огірками
Традиційний рецепт бефстроганова вважається найбільш збалансованим, і додаткові інгредієнти
в нього додавати не прийнято. Тим не менш, солоні огірки і гриби –
загальноприйняті винятки з цього правила. З ними можна не тільки урізноманітнити
блюдо, але і побалувати своїх близьких справжнім делікатесом.
Інгредієнти:
- 500 г яловичини;
- 2 цибулини;
- 200г печериць;
- 4 солоних огірка;
- 500 мл вершків (20%
жирності); - 1ч.л. гірчиці;
- 50мл коньяку;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
1. Цибулю почистити і нарізати півкільцями;
2. Печериці нашаткувати тонкими скибочками,
огірки – соломкою;
3. Яловичину промити, нарізати однаковими
кубиками поперек волокон;
4. На розігріту сковороду викласти гриби і
смажити до повного випаровування рідини;
5. Додати рослинне масло і цибулю,
обсмажити до готовності;
6. На окремій сковороді обсмажити м’ясо;
7. Коли м’ясний сік випарується, влити коньяк
і підпалити;
8. Яловичину перекласти в сковороду з
грибами, додати гірчицю, огірки та вершки;
9. Гасити приблизно 10 хвилин, поки соус не
загусне;
10. Посолити і поперчити за смаком.
Тепер ви знаєте, як готувати бефстроганов з яловичини. Приємного апетиту!
Бефстроганов вже не одне століття є одним з найпопулярніших страв
російської кухні. При цьому його готують не тільки досвідчені кухарі, але і
кулінари-любителі. Щоб зрозуміти, як приготувати бефстроганов будинку, одних тільки
рецептів недостатньо, тому краще зберегти собі корисні рекомендації:
- М’ясо для
бефстроганова має бути м’яким і ніжним. Для цього найкраще підійде
яловиче філе; - Жорстке м’ясо перед
тим, як готувати, краще трохи відбити. Головне не перестаратися, щоб воно не
«розповзалося» по тарілці; - Яловичину потрібно
різати тільки поперек волокон. Так шматочки вийдуть більш ніжними і будуть
легко разжевываться; - Щоб отримати
однакові шматочки, спочатку м’ясо ріжуть скибочками упоперек волокон, потім так само,
але вже на брусочки; - Смажити яловичину
слід не більше, ніж за півтори хвилини з
кожної сторони; - Щоб м’ясо не
втратило сік під час приготування, потрібно попередньо запанірувати його в
борошні.