Бефстроганов з яловичини

Бефстроганов – це традиційне російське блюдо, яке з’явилося ще в 19 столітті. Його першим кулінаром став кухар графа Олександра Строганова. В різних джерелах зустрічаються видозмінені назви: «м’ясо по-строгановськи», «м’ясо а ля Строганов», «Беф-Строганов».
Через якийсь час іммігранти з Росії поширили новий рецепт по всьому світу. Тому
бефстроганов можна зустріти практично в будь-якому ресторані, як у країнах СНД, так і
в Європі.
Таку популярність блюдо отримало за свою зручність. Бефстроганов легко ділиться на порції, швидко
готується і задовольняє смак навіть найвибагливіших гурманів. При цьому соус, який входить в рецепт,
подають не окремо, а як підливи, що дозволяє подати разом з м’ясом
будь гарнір.
До складу класичного Бефстроганова входить тушковане м’ясо і підлива. У минулі часи
використовували виключно яловичину або телятину, втім, сучасні кулінари
розширили звичні горизонти. Так можна зустріти бефстроганов з м’яса птиці,
оленини, свинини і навіть з морепродуктів. Для соусу підійде сметана або
вершки.
Знаменитий кухар Ст. Похльобкін в якості гарніру рекомендує картоплю, обсмажену в великому
кількості олії (у фритюрниці). Втім, підійдуть і звичайні
макарони, каші, пюре або рис. Традиційно разом з бефстрогановом подають свіжі
овочі.

Класичний бефстроганов з яловичини зі сметаною

Яловичина і сметанний соус повністю відповідають первинним рецептом бефстроганова. При цьому краще
вибирати м’яку яловичу вирізку, яку в процесі готування не доведеться
відбивати. При бажанні, можна використовувати просту гарячу воду замість бульйону.
Інгредієнти:

  • 700г яловичого філе;
  • 1 цибулина;
  • 3ст.л. вершкового
    масла;
  • 1ст.л. борошна;
  • 250г м’ясного бульйону;
  • 200г сметани;
  • 50г зелені;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:
1. М’ясо промити, видалити прожилки, розрізати
гострим ножем на однакові шматочки (приблизно на півсантиметра);
2. Розігріти сковороду, розтопити на ній
вершкове масло і обсмажувати яловичину до готовності;
3. М’ясо викласти в окремий посуд;
4. Подрібнити цибулю, обсмажити до золотистого
кольору;
5. Додати борошно, перемішати;
6. Коли борошно придбає коричневий відтінок,
вилити в сковорідку склянку бульйону або гарячої води;
7. Повернути м’ясо в сковороду, накрити
кришкою і тушкувати 15 хвилин;
8. Додати порізану зелень і сметану,
тушкувати ще 5 хвилин;
9. Дати страві настоятися під закритою
кришкою.

Бефстроганов з яловичини з вершками в мультиварці

Якщо замість сметани взяти жирні вершки, то смак виходить більш ніжним, а шматочки яловичини
буквально тануть у роті. При цьому в мультиварці м’ясо виходить більше
пропаренным, ніж смаженим, що набагато приємніше для шлунка.
Інгредієнти:

  • 300г яловичини
    (вирізки);
  • 1 цибулина;
  • 150мл вершків (20%
    жирності);
  • 1ст.л. борошна;
  • 1ст.л. томатною
    пасти;
  • 2 гілочки петрушки;
  • 2ст.л. вершкового
    масла;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:
1. М’ясо ретельно промити, видалити плівку і
прожилки;
2. Нарізати яловичину шматочками по 5 см в
довжину і в товщину 1см;
3. Очистити цибулю, нарізати великими
півкільцями;
4. Мультиварку включити, вибрати режим
«Випічка», розтопити в чаші вершкове масло;
5. Кожен шматочок м’яса
обваляти в борошні і викласти в
мультиварку, готувати 30 хвилин;
6. Додати цибулю і випікати ще 10 хвилин при
відкритій кришці;
7. Висипати до м’яса 1 столову ложку борошна,
посолити і обсмажувати 5 хвилин, постійно помішуючи;
8. Додати томатну пасту і вершки,
ретельно перемішати;
9. Протушкувати страву протягом 10 хвилин,
готовий бефстроганов посипати зеленню.

Бефстроганов з яловичини з грибами і огірками

Традиційний рецепт бефстроганова вважається найбільш збалансованим, і додаткові інгредієнти
в нього додавати не прийнято. Тим не менш, солоні огірки і гриби –
загальноприйняті винятки з цього правила. З ними можна не тільки урізноманітнити
блюдо, але і побалувати своїх близьких справжнім делікатесом.
Інгредієнти:

  • 500 г яловичини;
  • 2 цибулини;
  • 200г печериць;
  • 4 солоних огірка;
  • 500 мл вершків (20%
    жирності);
  • 1ч.л. гірчиці;
  • 50мл коньяку;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:
1. Цибулю почистити і нарізати півкільцями;
2. Печериці нашаткувати тонкими скибочками,
огірки – соломкою;
3. Яловичину промити, нарізати однаковими
кубиками поперек волокон;
4. На розігріту сковороду викласти гриби і
смажити до повного випаровування рідини;
5. Додати рослинне масло і цибулю,
обсмажити до готовності;
6. На окремій сковороді обсмажити м’ясо;
7. Коли м’ясний сік випарується, влити коньяк
і підпалити;
8. Яловичину перекласти в сковороду з
грибами, додати гірчицю, огірки та вершки;
9. Гасити приблизно 10 хвилин, поки соус не
загусне;
10. Посолити і поперчити за смаком.
Тепер ви знаєте, як готувати бефстроганов з яловичини. Приємного апетиту!
Бефстроганов вже не одне століття є одним з найпопулярніших страв
російської кухні. При цьому його готують не тільки досвідчені кухарі, але і
кулінари-любителі. Щоб зрозуміти, як приготувати бефстроганов будинку, одних тільки
рецептів недостатньо, тому краще зберегти собі корисні рекомендації:

  • М’ясо для
    бефстроганова має бути м’яким і ніжним. Для цього найкраще підійде
    яловиче філе;
  • Жорстке м’ясо перед
    тим, як готувати, краще трохи відбити. Головне не перестаратися, щоб воно не
    «розповзалося» по тарілці;
  • Яловичину потрібно
    різати тільки поперек волокон. Так шматочки вийдуть більш ніжними і будуть
    легко разжевываться;
  • Щоб отримати
    однакові шматочки, спочатку м’ясо ріжуть скибочками упоперек волокон, потім так само,
    але вже на брусочки;
  • Смажити яловичину
    слід не більше, ніж за півтори хвилини з
    кожної сторони;
  • Щоб м’ясо не
    втратило сік під час приготування, потрібно попередньо запанірувати його в
    борошні.