Картопля по-французьки

Картопля по-французьки — популярний у нашій країні блюдо, яке можна назвати універсальним. Страва чудово підходить для святкового застілля і затишного сімейного вечері. Володіти особливим кулінарним талантом, щоб його приготувати, не потрібно, головне — правильно підготувати інгредієнти. А їх до складу страви входить не так вже й багато. Це, по-перше, картопля. Його слід очистити і нарізати тонкими кружальцями або відварити і натерти на тертці. По-друге, м’ясо. Можна вибрати і свинину, і телятину, і курку. Краще віддати перевагу м’ясу з невеликим вмістом жиру, щоб блюдо не вийшло занадто калорійним. Якщо любите свинину, то купіть шийку, вирізку або корейку. Основні інгредієнти добре доповнити овочами, наприклад, цибулею, помідорами, морквою. В залежності від рецепту додають гриби, ананаси, болгарський перець.
Приготування страви складається з декількох етапів. У першу чергу потрібно підготувати інгредієнти. М’ясо нарізати великими шматками у вигляді відбивних. У деяких рецептах м’ясної інгредієнт подрібнюють на невеликі кубики. Гриби очищають і обсмажують з цибулею, іноді додають сметану, сир натирають. Продукти викладають шарами: спочатку картоплю, потім гриби і цибулю, м’ясо, помідори. Зверху страву посипають сиром. Кожен шар приправляють перцем, спеціями, солять і змащують сметаною або майонезом. Традиційно блюдо запікають в духовці, але його можна приготувати і на сковороді, і в мультиварці.

Картопля по-французьки з м’ясом в духовці

Незважаючи на те, що страва готується просто, воно не позбавлене деякого витонченості. Рецепт відмінно підійде для святкового застілля, тому що не вимагає від господарки постійного знаходження біля плити. Підготовлені інгредієнти просто викладаються шарами і запікаються. Урізноманітніть блюдо і додайте помідори або шампіньйони. Майонез можна замінити сметанною, змішаним з гірчицею.
Інгредієнти:

  • Свиняча вирізка — 700 г;
  • Картопля — 600 г;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Майонез — 200 г;
  • Сир — 150 г;
  • Спеції для свинини, сіль, перець чорний.

Спосіб приготування:

  • М’ясо промиваємо. Нарізаємо на шматки товщиною 1 див.
  • Картопля очищаємо, нарізаємо кружальцями. Скибочки перекладаємо в миску, додаємо сіль, перець, майонез. Залишаємо на 15 хвилин.
  • Лук очищаємо, промиваємо, нарізаємо півкільцями.
  • М’ясо викладаємо на обробну дошку, добре відбиваємо кухонним молоточком. Трохи солимо, перчимо, посипаємо спеціями. Підготовлені відбивні розрізаємо на дві частини, шматки не повинні бути занадто великими.
  • Інгредієнти викладаємо шарами в форму змастити маслом). Спочатку половину картоплі, зверху м’ясо, потім цибулю і решту картоплі. Форму накриваємо листом фольги, відправляємо в духовку (2000
    З). Готуємо 20 хвилин.
  • Через зазначений час фольгу видаляємо і запікаємо ще 20 хвилин.
  • Дістаємо Форму з духовки, страву посипаємо натертим сиром, знову запікаємо в духовці (1800
    З) близько 20 хвилин.
  • Готову страву посипаємо рубаною зеленню і відразу подаємо до столу.

 

Картопля по-французьки зі свининою в мультиварці

Насправді ця страва не має відношення до французької кухні, а багато його називають звичайною запіканкою. Взагалі, це універсальний виріб, яке легко покласти не тільки традиційні м’ясо і картоплю, але будь-які продукти, що знаходяться в холодильнику. Наприклад, болгарський перець, часник, морква, гриби, помідори, цукіні, зелень. М’ясо може бути будь-яким, необов’язково використовувати свинину. Візьміть яловичину, баранину, курку або навіть рибу.
Інгредієнти:

  • Свинина — 500 г;
  • Помідор — 2 шт.;
  • Картопля — 500 г;
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • Майонез — 5 ст. л.;
  • Сир — 50 г;
  • Масло для змащення;
  • Сіль, суміш перців.

Спосіб приготування:

  • Шматок свинини промиваємо, обсушуємо, ріжемо шматками по 1 див. Добре відбиваємо молоточком.
  • Чашу змащуємо олією, викладаємо м’ясо, солимо, перчимо.
  • Лук очищаємо, нарізаємо тонкими півкільцями і наступним шаром викладаємо на свинину.
  • Картопля очищаємо, промиваємо, нарізаємо кружальцями, укладаємо зверху лука, трохи приправляємо перцем, посипаємо сіллю, змащуємо майонезом.
  • Помідори нарізаємо тонкими кружальцями, викладаємо на картоплю і трохи змащуємо майонезом. Зверху посипаємо натертим сиром.
  • Мультиварку закриваємо, встановлюємо режим «Випічка» на 50 хвилин. Після закінчення режиму, страва залишаємо в мультиварці на 10 хвилин, щоб довести до повної готовності.
  • Страву посипаємо зеленню, подаємо гарячим овочевим салатом.

Картопля по-французьки з куркою і грибами

Простий і оригінальний рецепт неймовірно смачної курки по-французьки. Страва буде добре виглядати на святковому столі або тихому сімейному вечері. Гриби вибираємо будь-які, добре підійдуть печериці. Страву подаємо як самостійне блюдо з зеленню, салатом зі свіжих овочів. Замість курки можна використовувати свинину, яку слід також порізати на невеликі шматочки і обсмажити.
Інгредієнти:

  • Гриби свіжі — 300 г;
  • Куряче філе — 300 г;
  • Картопля — 400 г;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Молоко — 250 мл;
  • Борошно — 1 ст. л.;
  • Вершки — 150 мл (20 %);
  • Сир — 100 г;
  • Олія для смаження;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Картопля промиваємо, кладемо в холодну воду. Варимо близько 7 хвилин після закипання. Охолоджуємо і очищаємо.
  • Куряче філе промиваємо, нарізаємо на невеликі шматочки.
  • Печериці очищаємо, нарізаємо пластинками, цибулю дрібно шаткуємо.
  • У сковороді нагріваємо олію, обсмажуємо курку до рум’яного стану, перекладаємо на тарілку.
  • У тому ж маслі обсмажуємо лук, до нього додаємо печериці, готуємо до випаровування рідини. Потім всипаємо борошно, вливаємо молоко, вершки, додаємо курку, сіль, перець. Тушкуємо на повільному вогні до загусання.
  • Форму змащуємо олією, викладаємо соус з куркою і печерицями. Зверху натираємо картоплю, трохи солимо, перчимо та посипаємо тертим сиром.
  • Запікаємо в духовці (2000
    З) 30 хвилин. Подаємо із зеленню і свіжими овочами.

Тепер ви знаєте, як готувати картоплю по-французьки. Приємного апетиту!
Щоб приготувати картоплю по-французьки досить мати трохи овочів і шматок м’яса. Причому картоплю можна з успіхом замінити кабачками, гарбузом і навіть буряком. Не бійтеся кулінарних експериментів, адже саме завдяки їм народжуються дивовижні шедеври смаку. Зверніть увагу на рекомендації досвідчених кулінарів, вони знають, як смачно приготувати картоплю по-французьки:

  • Свинину, яловичину бажано відбити перед приготуванням. Так м’ясо буде більш ніжним і м’яким. Використовуйте для цього кухонний молоточок.
  • В якості м’ясної інгредієнта краще всього використовувати нежирну яловичину або молоду телятину. Можна зупинити свій вибір і на курку — так страва вийде ще більш дієтичним і корисним. Додавання свинини сильно підвищує калорійність страви. У будь-якому випадку м’ясо слід брати без кісток м’якоть філе.
  • Оригінальний смак картоплі по-французьки додадуть ананаси, які добре поєднуються з куркою, грибами і кукурудзою.
  • Якщо під рукою не виявилося свіжих грибів, то використовуйте сушені або консервовані.
  • Готову страву можна прикрасити не тільки зеленню. Посипте картоплю по-французьки сушеними помідорами, прикрасити маслинами або оливками, консервованим горошком.
  • Страва не обов’язково запікати в духовці, його можна приготувати і на сковороді. Всі підготовлені інгредієнти також укладаються шарами в сковороду. Ємність закривають кришкою і готувати на повільному вогні, поки сир не розплавиться. Блюдо в цьому випадку має добре протомиться.