Качка в мультиварці

Качка в мультиварці може постати у вигляді найрізноманітніших страв, чи то суп, печеня або ціла фарширована птиця. Її можна загасити, посмажити, відварити і навіть приготувати на пару. При цьому сучасна техніка дозволяє виконувати всі необхідні процеси з легкістю і без пильної уваги з боку кулінара. В результаті вечеря або обід для всієї родини забирає мінімальну кількість часу, а качка в мультиварці завжди відмінно пропікається, зберігає соковитість і всі свої смакові якості.
Качку в мультиварці готують цілком чи шматочками, в залежності від вибраного рецепту. Для перших страв використовують суповий набір, в який входять кістки і тельбухи. Саме по собі нежирне м’ясо качки, а багатьом навіть може здатися сухуватим. Саме тому птицю найчастіше готують з додатковими інгредієнтами, які надають їй соковитість.
Цілу качку в мультиварці можна нафарширувати яблуками, апельсинами, сухофруктами, різними крупами, зеленню і пр. Якщо ж мова йде про ніжках або інших порційних шматочках, то їх тушкують з картоплею, рисом, овочами, соліннями, додають до них різні соуси на основі молочних продуктів або томатів. Час приготування качки в мультиварці залежить від величини тушки.
Досвідчені кулінари також використовують для приготування качки в мультиварці ароматичні добавки. До них відносяться найрізноманітніші приправи і спеції, а також зелень і коріння. Також перед тим як готувати качку в мультиварці, багато воліють витримати її в маринаді. Це може бути майонез, соєвий соус, мед, біле вино, яблучний оцет і пр.

Качка, тушкована з рисом в мультиварці

Для приготування цієї страви знадобиться приблизно половина качиної тушки. У саму жарку слід додати ніжки і грудку, а решту використовувати для приготування бульйону. Смачніше всього в мультиварці вийде тушкована домашня качка. Ідеально підійде для цієї страви домашня заправка для борщу, якщо раптом така знайдеться в коморі. Її слід додати разом з капустою в кількості 2-3 ложок. Під час гасіння качки в мультиварці рідина перші 30 хвилин повинна повністю покривати м’ясо, так що якщо не вистачить для цього томатного соку, слід додати трохи води або бульйону.
Інгредієнти:

  • 600 г качки;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 ½ склянки рису;
  • 800 мл бульйону;
  • 3 лаврових листа;
  • 300 мл томатного соку;
  • 1 ч. л. паприки;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 цибулина;
  • 300 г білокачанної капусти;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Дрібно нарізати цибулю і часник, змастити чашу мультиварки рослинним маслом.
  • Включити режим «Випічка», смажити цибулю з часником до м’якості, потім викласти до них шматочки качки.
  • Обсмажити м’ясо 5-7 хвилин під закритою кришкою, потім переключити мультиварку в режим «Гасіння».
  • Залити шматочки качки томатним соком, додати паприку, тушкувати 30 хвилин під закритою кришкою.
  • Ретельно промити рис, білокачанну капусту тонко нашаткувати.
  • Викласти капусту, рис і лаврові листочки в мультиварку після звукового сигналу.
  • Залити в чашу мультиварки бульйон (його потрібно приготувати заздалегідь з тієї ж качки).
  • Блюдо посолити і поперчити за смаком, готувати 25 хвилин в режимі «Рис» або «Плов».
  • Залишити тушковану качку в мультиварці ще на 15 хвилин у режимі «Підігрів».

 

Качка з яблуками та чорносливом в мультиварці

Качка чудово поєднується з кисло-солодким смаком яблук і апельсинів. У цьому ж рецепті їх доповнять ще й банан з чорносливом. Вийде страва дуже пікантним і ароматним. Перед тим, як запікати качку в мультиварці, потримайте її в маринаді з ароматних спецій. До їх складу також можна додати паприку і сушені трави. Як гарнір для качки, приготованої за запропонованим рецептом, краще всього підходить рис.
Інгредієнти:

  • 1 качина тушка;
  • 1 апельсин;
  • 2 яблука;
  • 1 банан;
  • 200 г чорносливу без кісточок;
  • 3 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 2 лаврових листочка;
  • ½ Ч. л. кмину;
  • 1 ч. л. коріандру;
  • ½ Ч. л. імбиру;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Качку промити, розділити на порційні шматочки.
  • В мисочці змішати сіль, подрібнений часник, кмин, коріандр, імбир та чорний перець.
  • Качку натерти спеціями і залишити в маринаді на 3 години при кімнатній температурі.
  • Чорнослив на 10 хвилин замочити в теплій воді, яблука і апельсини нарізати часточками, банани ‒ кружечками.
  • Змастити чашу мультиварки рослинним маслом і викласти шматочки птиці.
  • Зверху додати лавровий лист, фрукти і чорнослив, залити всі інгредієнти водою.
  • Включити режим «Гасіння» на 2 години, закрити кришку і чекати звукового сигналу.
  • Якщо качка ще недостатньо м’яка після завершення програми, продовжіть час приготування ще на 30-60 хвилин.

Суп з качки з картоплею і капустою в мультиварці

Дійсно наваристим суп може вийти тільки з домашньої качки, тому варто спробувати знайти саме такий суповий набір. На тлі звичних перших страв це ласощі викликає щирий захват у домочадців. Вермішель повинна бути тонкою, на кшталт «павутинки». Калорійність страви мінімальна – можна без побоювань дозволити його собі під час дієти. При цьому в супі з качки міститься безліч корисних поживних речовин, а вітамінний склад доповнює цвітна капуста і брокколі.
Інгредієнти:

  • Качиний суповий набір;
  • 3 картоплини;
  • 200 г цвітної капусти;
  • 200 г броколі;
  • 1 морква;
  • 4 ст. л. вермішелі;
  • 1 цибулина;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Викласти шматочки качки в каструлю і залити водою до верхньої позначки.
  • Закрити кришку, включити режим «Суп» і варити бульйон 1 годину.
  • Нарізати кубиками картоплю, розібрати на суцвіття цвітну капусту і брокколі.
  • Дрібно посікти цибулю, нарізати кружечками моркву.
  • Дістати качку з готового бульйону, а замість неї скласти в каструлю овочі.
  • Суп посолити і поперчити за смаком, варити в тому ж режимі ще 1 годину.
  • Відокремити м’ясо від кісточок, додати його за 10 хвилин до готовності страви разом з вермішеллю.
  • Варити суп з качки в мультиварці до звукового сигналу, потім дати йому настоятися.

Качка шматочками з картоплею в мультиварці

Качка з картоплею і овочами – це ситний збалансований вечерю, який ідеально впишеться в повсякденне меню. Мультиварка дозволить м’яса стати дуже м’яким і соковитим, а картопля при цьому збереже форму і не розвариться. Помідор в рецепті можна замінити томатною пастою, кетчупом або овочевим соком. Також для приготування страви підходить режим «Мультиповар» при температурі 110 градусів.
Інгредієнти:

  • 700 г качки (шматочками);
  • 6 картоплин;
  • 1 морква;
  • 1 пучок петрушки;
  • 1 помідор;
  • 2 цибулини;
  • 1 ч. л. приправи для картоплі;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • 1 лавровий лист;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Шматочки качки промити і викласти у змащену маслом чашу мультиварки.
  • Включити режим «Смаження» і обсмажити качку з усіх боків по 3-4 хвилини.
  • Вибрати режим «Випічка», в чашу мультиварки долити 250 мл води, запікати качку 30 хвилин.
  • Нарізати невеликими кубиками помідор і картоплю, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями.
  • Після звукового сигналу викласти до качці помідор, морква і цибуля.
  • Наступним шаром засипати картоплю, розрівняти.
  • Додати спеції за смаком і лавровий листочок, закрити кришку мультиварки.
  • Готувати качку з картоплею в режимі «Гасіння» 1 год.

Тепер ви знаєте, як готувати качку, тушковану в мультиварці. Приємного апетиту!
Качка в мультиварці – це ціле безліч цікавих страв на всі випадки життя. Можна приготувати птицю для святкового столу або для ситного обіду, зробити з її участю дієтичне блюдо або живильне частування. Кілька простих правил, як приготувати качку в мультиварці, допоможуть зробити її ще більш смачною і соковитою:

  • Якщо ви пильно стежите за кількістю калорій в кожній страві, то качку перед приготуванням в мультиварці краще очистити від шкірки. Саме в ній міститься більшість жирів;
  • Якщо ви вирішили запекти качку цілком в мультиварці, дуже уважно вибирайте розмір тушки. Птиця повинна поміститися в каструльку повністю, так, щоб можна було щільно закрити кришку;
  • Поки качка смажиться в мультиварці, кришку відкривати не потрібно, поки не прийде час перевертати шматочки птиці. Всі інші процеси повинні проходити під закритою кришкою;
  • Перед тим як загасити або запекти качку шматочками, рекомендується обсмажити її хоча б по 2-3 хвилини з кожного боку. Так м’ясо не стане сухим в процесі термічної обробки;
  • Молода м’ясна качка не повинна важити більше 2 кг, колір м’яса на розрізі у неї – червоний, шкірка блискуча і не липка.