Тушкована картопля – всіма улюблене блюдо, без якого важко уявити собі дійсно ситний вечеря. Рецептів з її участю настільки багато, що можна хоч кожен день звертатися до цього овочу, і він ніколи не набридне. Тим не менш, занадто зловживати подібними частуваннями не рекомендується, оскільки страви з картоплею виходять досить калорійними і важкими.
Найпопулярнішим блюдом з тушкованою картоплею вважається спекотне. Для нього підійдуть абсолютно всі види м’яса, але час приготування і жирність страви буде істотно змінюватися. Швидше за все вийде картопля з куркою або кроликом, а ось баранину, свинину чи яловичину доведеться гасити трохи довше.
Приготувати тушкована картопля можна і без будь-яких м’ясних інгредієнтів, просто додавши до нього улюблені овочі, гриби або квасоля. Також важливу роль буде грати підлива. Вона може складатися з сметани, томатної пасти, майонезу, бульйону, вершків, молока та ін. У число обов’язкових приправ входять різні мелені перець, перець горошком і лавровий лист. Крім того, додають орегано, паприку, базилік, сушену зелень, гірчицю і т. д.
Приготувати рагу або печеня з картоплею можна будь-яким зручним способом. Для цього підійде і мультиварка, і плита і духовка. При цьому посуд також може бути найрізноманітнішою: каструля, сковорідка, казан, горщики тощо
Картопля тушкована з м’ясом яловичини в сметані
Смачне, ароматне і насичене блюдо, яке ідеально підійде для вечері в колі родини. Сметана робить м’ясо ніжнішим, а велика кількість спецій надає жаркого неповторний апетитний запах. Приправи можна вибирати на свій смак, якщо у вас вже є перевірений набір.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі:
- 600 г яловичини;
- 200 мл сметани;
- 1 цибулина;
- 20 г зелені;
- 1 морква;
- 2 лаврових листа;
- 2 щіпки суміші перців;
- 1 щіпка орегано;
- 1 щіпка базиліка;
- 1 щіпка сухої гірчиці;
- 1 щіпка чорного перцю;
- 1 ч. л. солі.
Спосіб приготування:
- Овочі почистити, нарізати цибулю півкільцями, моркву – натерти.
- М’якоть яловичини промити, нарізати середніми кубиками.
- Викласти м’ясо на розігріту сковороду з олією, обсмажити до появи скоринки.
- У ту ж сковороду додати цибулю і моркву, довести до золотистого кольору.
- Сметану викласти в каструлю, додати всі спеції із рецепту і перешкодити.
- М’ясо з овочами перекласти до сметані, залити до верху водою, довести до кипіння.
- Зменшити вогонь, накрити м’ясо кришкою і гасити 1,5 години.
- Нарізати картоплю скибочками, додати в каструлю.
- При необхідності долити води, щоб вона вкрила картоплю на 2 пальці.
- Знову закип’ятити воду, потім зменшити вогонь, посолити.
- Гасити картоплю до готовності (м’якості).
- Додати подрібнену зелень за 2-3 хвилини до готовності.
- Дати страві настоятися 10-15 хвилин.
Картопля тушкована з куркою в горщиках
Краще всього використовувати м’ясо на кісточці, наприклад крильця або стегенця. Філе також підійде для цього рецепту, але тоді підлива не вийде такий наваристою. Кожен шар трохи посолити і поперчити після додавання в горщик.
Інгредієнти:
- 300 г курячих стегенець;
- 7 картоплин;
- 2 цибулини;
- 2 моркви;
- Майонез;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Стегенця порубати на дрібні шматочки, овочі почистити.
- Обсмажити на рослинному маслі курку.
- Цибулю подрібнити, теж обсмажити, але окремо від м’яса.
- Натерти моркву на тертці, картоплю порізати кубиками і викласти ці овочі в одну тарілку.
- Картоплю і моркву посолити і добре перемішати.
- Першим шаром у горщик викласти цибулю, потім половину м’яса та інших овочів.
- Ще раз повторити шар курки та картоплі з морквою.
- Масло, що залишилося після смаження м’яса, залити в горщик.
- Зверху блюдо змастити майонезом і додати невеликий шматочок вершкового масла.
- Залити до верху водою, гасити в духовці 1 годину при 180 градусах.
Картопля тушкована з капустою і фаршем
Тушковані овочі завжди залишаються відмінним гарніром, особливо, якщо мова йде про картоплю чи капусту. З додаванням фаршу, це блюдо можна сміливо подавати, як основне, до будь-якого столу. Пропорції картоплі і капусти можна змінювати, залежно від власних уподобань.
Інгредієнти:
- 1 кг капусти;
- 500 г м’яса;
- 4 картоплі;
- 2 моркви;
- 1 цибулина;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Цибулю почистити, дрібно нарізати і обсмажити до готовності в глибокій сковороді або казані.
- М’ясо порізати зручними шматочками, пропустити через м’ясорубку.
- Фарш викласти до смаженій цибулі, посолити і перемішати.
- Обсмажувати м’ясо 10 хвилин, потім додати терту моркву.
- Почистити картоплю, нарізати кубиками, викласти в загальний казан і ще раз все перемішати.
- Через 7 хвилин, додати дрібно нашатковану капусту, посолити і приправити за смаком.
- Тушкувати страву 40 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи.
Картопля тушкована з печінкою в мультиварці
Перед тим, як готувати, печінка необхідно залити молоком і залишити хоча б на годину, щоб з неї вийшли всі шкідливі речовини. Також рекомендується видалити з неї весь жир і плівочки. При бажанні можна обсмажувати овочі і на газі, це допоможе заощадити час.
Інгредієнти:
- 400 г курячої печінки;
- 3 картоплі;
- 1 болгарський перець;
- 1 цибулина;
- 1,5 склянки вершків;
- Паприка;
- Сушена зелень;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Болгарський перець і цибулю нарізати кубиками, засипати в каструлю мультиварки.
- Обсмажити овочі 10 хвилин в режимі «Випічка» або «Смаження».
- Печінку промити, злегка обсушити і додати в каструльку.
- Приправити страву сіллю, перцем, паприкою і сушеної зеленню.
- Залити печінку вершками так, щоб вони її повністю покрили (може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті).
- Картоплю нарізати брусочками середньої величини, засипати в каструлю і трохи посолити, не заважаючи.
- Тушкувати 40 хвилин в режимі «Випічка» або «Гасіння».
- Перед подачею на стіл блюдо ще раз перемішати.
Картопля тушкована з грибами і м’ясом
Ситне і досить нескладне блюдо, яке обов’язково має бути в арсеналі кожної господині. М’ясо підійде будь-яке, але час приготування зазначено для курячого філе. Перед тим, як гасити, в каструлю рекомендується додати лавровий лист і запашний перець.
Інгредієнти:
- 350 г м’яса;
- 9 картоплин;
- 1 морква;
- 150 г печериць;
- 1 цибулина;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- М’ясо, гриби і картоплю нарізати кубиками.
- Сковороду змастити олією, викласти м’ясо і обсмажити до рум’яної скоринки.
- Перекласти м’ясо в каструлю, додати картоплю і гриби, перешкодити.
- Залити воду, посолити і закип’ятити.
- Моркву і цибулю подрібнити, обсмажити до золотистого кольору і додати в каструлю.
- Зменшити вогонь, гасити блюдо 40 хвилин.
Картопля тушкована з свининою в духовці
Таким блюдом можна нагодувати навіть самого голодно гостя, оскільки більш ситного і поживного поєднання, ніж картопля зі свининою, мабуть, і не придумати. Найкраще для приготування підійде лопаткова частина свині.
Інгредієнти:
- 500 р свинини;
- 1,2 кг картоплі;
- 1 морква;
- 2 цибулини;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 200 мл води;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Очистити всі овочі, нарізати картоплю кубиками, цибулю – півкільцями, моркву – соломкою.
- Свинину нарізати невеликими шматочками, посолити.
- Картоплю викласти у форму для запікання, трохи посолити.
- Наступним шаром засипати цибулю, потім моркву, приправити овочі чорним меленим перцем.
- Поверх овочів викласти м’ясо і полити олією.
- Залити у форму воду і тушкувати страву без кришки в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин.
- Накрити форму кришкою і тушкувати ще стільки ж, а потім знову зняти кришку і доготувати 10 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати тушковану картоплю. Приємного апетиту!
Тушкована картопля – основа для багатьох поживних і смачних страв. Вона поєднується з усіма можливими інгредієнтами, чи то овочі, м’ясо, гриби або які-небудь соуси. Щоб кожне блюдо з тушкованою картоплею виходило на вищому рівні, потрібно слідувати декільком простим радам від професіоналів:
- Перед тим, як гасити овочі краще трохи обсмажити. Так вони набудуть більш насичений смак;
- Якщо ви любите більш хрустка картопля, його також необхідно обсмажити в олії до рум’яної скоринки;
- Очищену і нарізану картоплю рекомендується добре промити під холодною водою, щоб позбутися від надлишків крохмалю;
- Щоб тушкована картопля не втратила форму, не варто занадто часто перемішувати страву. Краще просто зробити поменше вогонь;
- Після того, як страва закипить, вогонь потрібно максимально зменшити, щоб спекотне мліло, а не варилося.