Тушкована картопля

Тушкована картопля – всіма улюблене блюдо, без якого важко уявити собі дійсно ситний вечеря. Рецептів з її участю настільки багато, що можна хоч кожен день звертатися до цього овочу, і він ніколи не набридне. Тим не менш, занадто зловживати подібними частуваннями не рекомендується, оскільки страви з картоплею виходять досить калорійними і важкими.
Найпопулярнішим блюдом з тушкованою картоплею вважається спекотне. Для нього підійдуть абсолютно всі види м’яса, але час приготування і жирність страви буде істотно змінюватися. Швидше за все вийде картопля з куркою або кроликом, а ось баранину, свинину чи яловичину доведеться гасити трохи довше.
Приготувати тушкована картопля можна і без будь-яких м’ясних інгредієнтів, просто додавши до нього улюблені овочі, гриби або квасоля. Також важливу роль буде грати підлива. Вона може складатися з сметани, томатної пасти, майонезу, бульйону, вершків, молока та ін. У число обов’язкових приправ входять різні мелені перець, перець горошком і лавровий лист. Крім того, додають орегано, паприку, базилік, сушену зелень, гірчицю і т. д.
Приготувати рагу або печеня з картоплею можна будь-яким зручним способом. Для цього підійде і мультиварка, і плита і духовка. При цьому посуд також може бути найрізноманітнішою: каструля, сковорідка, казан, горщики тощо

Картопля тушкована з м’ясом яловичини в сметані

Смачне, ароматне і насичене блюдо, яке ідеально підійде для вечері в колі родини. Сметана робить м’ясо ніжнішим, а велика кількість спецій надає жаркого неповторний апетитний запах. Приправи можна вибирати на свій смак, якщо у вас вже є перевірений набір.
Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі:
  • 600 г яловичини;
  • 200 мл сметани;
  • 1 цибулина;
  • 20 г зелені;
  • 1 морква;
  • 2 лаврових листа;
  • 2 щіпки суміші перців;
  • 1 щіпка орегано;
  • 1 щіпка базиліка;
  • 1 щіпка сухої гірчиці;
  • 1 щіпка чорного перцю;
  • 1 ч. л. солі.

Спосіб приготування:

  • Овочі почистити, нарізати цибулю півкільцями, моркву – натерти.
  • М’якоть яловичини промити, нарізати середніми кубиками.
  • Викласти м’ясо на розігріту сковороду з олією, обсмажити до появи скоринки.
  • У ту ж сковороду додати цибулю і моркву, довести до золотистого кольору.
  • Сметану викласти в каструлю, додати всі спеції із рецепту і перешкодити.
  • М’ясо з овочами перекласти до сметані, залити до верху водою, довести до кипіння.
  • Зменшити вогонь, накрити м’ясо кришкою і гасити 1,5 години.
  • Нарізати картоплю скибочками, додати в каструлю.
  • При необхідності долити води, щоб вона вкрила картоплю на 2 пальці.
  • Знову закип’ятити воду, потім зменшити вогонь, посолити.
  • Гасити картоплю до готовності (м’якості).
  • Додати подрібнену зелень за 2-3 хвилини до готовності.
  • Дати страві настоятися 10-15 хвилин.

 

Картопля тушкована з куркою в горщиках

Краще всього використовувати м’ясо на кісточці, наприклад крильця або стегенця. Філе також підійде для цього рецепту, але тоді підлива не вийде такий наваристою. Кожен шар трохи посолити і поперчити після додавання в горщик.
Інгредієнти:

  • 300 г курячих стегенець;
  • 7 картоплин;
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • Майонез;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Стегенця порубати на дрібні шматочки, овочі почистити.
  • Обсмажити на рослинному маслі курку.
  • Цибулю подрібнити, теж обсмажити, але окремо від м’яса.
  • Натерти моркву на тертці, картоплю порізати кубиками і викласти ці овочі в одну тарілку.
  • Картоплю і моркву посолити і добре перемішати.
  • Першим шаром у горщик викласти цибулю, потім половину м’яса та інших овочів.
  • Ще раз повторити шар курки та картоплі з морквою.
  • Масло, що залишилося після смаження м’яса, залити в горщик.
  • Зверху блюдо змастити майонезом і додати невеликий шматочок вершкового масла.
  • Залити до верху водою, гасити в духовці 1 годину при 180 градусах.

Картопля тушкована з капустою і фаршем

Тушковані овочі завжди залишаються відмінним гарніром, особливо, якщо мова йде про картоплю чи капусту. З додаванням фаршу, це блюдо можна сміливо подавати, як основне, до будь-якого столу. Пропорції картоплі і капусти можна змінювати, залежно від власних уподобань.
Інгредієнти:

  • 1 кг капусти;
  • 500 г м’яса;
  • 4 картоплі;
  • 2 моркви;
  • 1 цибулина;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Цибулю почистити, дрібно нарізати і обсмажити до готовності в глибокій сковороді або казані.
  • М’ясо порізати зручними шматочками, пропустити через м’ясорубку.
  • Фарш викласти до смаженій цибулі, посолити і перемішати.
  • Обсмажувати м’ясо 10 хвилин, потім додати терту моркву.
  • Почистити картоплю, нарізати кубиками, викласти в загальний казан і ще раз все перемішати.
  • Через 7 хвилин, додати дрібно нашатковану капусту, посолити і приправити за смаком.
  • Тушкувати страву 40 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи.

Картопля тушкована з печінкою в мультиварці

Перед тим, як готувати, печінка необхідно залити молоком і залишити хоча б на годину, щоб з неї вийшли всі шкідливі речовини. Також рекомендується видалити з неї весь жир і плівочки. При бажанні можна обсмажувати овочі і на газі, це допоможе заощадити час.
Інгредієнти:

  • 400 г курячої печінки;
  • 3 картоплі;
  • 1 болгарський перець;
  • 1 цибулина;
  • 1,5 склянки вершків;
  • Паприка;
  • Сушена зелень;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Болгарський перець і цибулю нарізати кубиками, засипати в каструлю мультиварки.
  • Обсмажити овочі 10 хвилин в режимі «Випічка» або «Смаження».
  • Печінку промити, злегка обсушити і додати в каструльку.
  • Приправити страву сіллю, перцем, паприкою і сушеної зеленню.
  • Залити печінку вершками так, щоб вони її повністю покрили (може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті).
  • Картоплю нарізати брусочками середньої величини, засипати в каструлю і трохи посолити, не заважаючи.
  • Тушкувати 40 хвилин в режимі «Випічка» або «Гасіння».
  • Перед подачею на стіл блюдо ще раз перемішати.

Картопля тушкована з грибами і м’ясом

Ситне і досить нескладне блюдо, яке обов’язково має бути в арсеналі кожної господині. М’ясо підійде будь-яке, але час приготування зазначено для курячого філе. Перед тим, як гасити, в каструлю рекомендується додати лавровий лист і запашний перець.
Інгредієнти:

  • 350 г м’яса;
  • 9 картоплин;
  • 1 морква;
  • 150 г печериць;
  • 1 цибулина;
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • М’ясо, гриби і картоплю нарізати кубиками.
  • Сковороду змастити олією, викласти м’ясо і обсмажити до рум’яної скоринки.
  • Перекласти м’ясо в каструлю, додати картоплю і гриби, перешкодити.
  • Залити воду, посолити і закип’ятити.
  • Моркву і цибулю подрібнити, обсмажити до золотистого кольору і додати в каструлю.
  • Зменшити вогонь, гасити блюдо 40 хвилин.

Картопля тушкована з свининою в духовці

Таким блюдом можна нагодувати навіть самого голодно гостя, оскільки більш ситного і поживного поєднання, ніж картопля зі свининою, мабуть, і не придумати. Найкраще для приготування підійде лопаткова частина свині.
Інгредієнти:

  • 500 р свинини;
  • 1,2 кг картоплі;
  • 1 морква;
  • 2 цибулини;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 200 мл води;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Очистити всі овочі, нарізати картоплю кубиками, цибулю – півкільцями, моркву – соломкою.
  • Свинину нарізати невеликими шматочками, посолити.
  • Картоплю викласти у форму для запікання, трохи посолити.
  • Наступним шаром засипати цибулю, потім моркву, приправити овочі чорним меленим перцем.
  • Поверх овочів викласти м’ясо і полити олією.
  • Залити у форму воду і тушкувати страву без кришки в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин.
  • Накрити форму кришкою і тушкувати ще стільки ж, а потім знову зняти кришку і доготувати 10 хвилин.

Тепер ви знаєте, як готувати тушковану картоплю. Приємного апетиту!
Тушкована картопля – основа для багатьох поживних і смачних страв. Вона поєднується з усіма можливими інгредієнтами, чи то овочі, м’ясо, гриби або які-небудь соуси. Щоб кожне блюдо з тушкованою картоплею виходило на вищому рівні, потрібно слідувати декільком простим радам від професіоналів:

  • Перед тим, як гасити овочі краще трохи обсмажити. Так вони набудуть більш насичений смак;
  • Якщо ви любите більш хрустка картопля, його також необхідно обсмажити в олії до рум’яної скоринки;
  • Очищену і нарізану картоплю рекомендується добре промити під холодною водою, щоб позбутися від надлишків крохмалю;
  • Щоб тушкована картопля не втратила форму, не варто занадто часто перемішувати страву. Краще просто зробити поменше вогонь;
  • Після того, як страва закипить, вогонь потрібно максимально зменшити, щоб спекотне мліло, а не варилося.