Їжачки з фаршу з рисом – це невеликі соковиті тюфтельки, які відмінно поєднуються з будь-яким гарніром. При цьому вони дуже ніжні і апетитні на вигляд, так що страва точно справить враження на домочадців. Готуються ж їжачки з фаршу з рисом гранично просто. Для цього потрібні тільки самі доступні продукти, які обов’язково знайдуться в холодильнику. Якщо у господині є досвід в приготуванні будь-яких інших тюфтельок, фрикадельок або котлет, то вона без зусиль розбереться, як робити їжачки з фаршу з рисом.
Їжачки з фаршу з рисом отримали свою незвичайну назву за свої «колючки». Виходять вони з-за того, що рис в тефтелі додають в сирому вигляді або ж відварюють до напівготовності. Таким чином, крупинки залишаються досить твердими, щоб дуже апетитно «виглядати» з фаршу. У процесі випічки або смаження рис у їжачках повністю розпарюється, але вигляд блюда залишається незмінним.
Існує маса способів, як приготувати їжачки з фаршу з рисом в домашніх умовах. Для цього можна скористатися мультиварка або пароваркою, будь каструлькою або сковородою, а для особливо м’якої і ніжної консистенції тюфтельок – духовкою. Можна запекти їжачки без додаткового соусу або ж зробити для них смачну підливу.
Підлива для їжачків з фаршу з рисом готується на основі томатів у вигляді свіжих овочів, кетчупу або пасти. Також багато господинь віддають перевагу альтернативний варіант – сметану, майонез, вершки. Втім, можна змішати обидва соусу, щоб отримати насичений смак і аромат. Для густоти в підливу додають крохмаль або борошно, а для аромату – різні спеції та приправи.
Їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в мультиварці
Їжачки з фаршу з рисом в мультиварці виходять особливо ніжними. Їх можна скласти в каструльку в кілька шарів – вони все одно чудово потушатся. У рецепті вказано кількість води, необхідне для соусу. Для варіння рису потрібно взяти в півтора рази більше рідини, ніж самої крупи. Щоб їжачки вийшли м’якими і однорідними, скоринки хліба краще зрізати, особливо якщо вони злегка зачерствели. Жирність сметани принципового значення не має, можна взяти дієтичний продукт, щоб зменшити калорійність страви.
Інгредієнти:
- 500 г м’ясного фаршу;
- 350 г сметани;
- 100 г рису;
- 1 морква;
- 1 яйце;
- 4 цибулини;
- 600 мл води;
- 2 скибочки білого хліба;
- 30 г борошна;
- 40 мл рослинного масла;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Рис ретельно промити, висипати в каструльку і залити водою.
- Варити рис 10 хвилин після закипання води, можна трохи посолити.
- Хліб на пару хвилин замочити у воді, почистити цибулю і моркву.
- Через м’ясорубку пропустити м’ясо, 2 цибулини і білий хліб.
- Додати в отриманий фарш рис і сире яйце, посолити і поперчити за смаком, перемішати до однорідності.
- Нарізати залишився цибулю кубиками, натерти на тертці моркву, з фаршу зліпити круглі тюфтельки.
- Мультиварку включити в режимі «Смаження», змастити каструльку.
- Обсмажити овочі до золотистого кольору, періодично помішуючи (приблизно 10 хвилин).
- Воду змішати зі сметаною і борошном, додати трохи солі і чорного перцю.
- В отриманий соус викласти обсмажені овочі, ще раз перемішати.
- На дно каструльки мультиварки викласти їжачки з фаршу з рисом, залити їх сметанною підливою.
- Закрити кришку мультиварки, включити режим «Гасіння», готувати страву 40 хвилин.
Їжачки з курячого фаршу з рисом на сковороді
Соус із майонезу і овочева піджарка зроблять їжачки з фаршу з рисом ще більш соковитими і ароматними. При цьому страва буде досить легким, адже для нього не потрібно жирне м’ясо. Сковорідку для приготування їжачків треба вибрати з високими бортиками, призначену для гасіння. Якщо фарш для тефтелькою ви робите самі, то цибулину також прокрутіть через м’ясорубку, а не тріть на тертці.
Інгредієнти:
- 600 г курячого фаршу;
- 200 г рису;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- 100 г майонезу;
- 1 стакан води;
- 50 г борошна;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- Зелень;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Рис ретельно промити, викласти в глибоку миску і залити чистою водою, залишити на 30 хвилин.
- Дрібно нашаткувати, одну цибулину і натерти на тертці моркву.
- На сковорідку вилити олію і смажити до прозорості цибулю, потім додати моркву.
- Обсмажувати овочі ще 2-3 хвилини.
- Залишилася цибулину натерти на тертці або подрібнити у блендері, змішати з курячим фаршем.
- З рису злити воду, змішати його з фаршем, додати сіль і перець за смаком.
- Подрібнити зелень, висипати її до м’яса, вбити у фарш яйце.
- Вимісити фарш до однорідності, борошно висипати на плоску тарілку.
- Сформувати круглі тюфтельки, кожну обваляти в борошні і викласти в сковороду з цибулею і морквою.
- Змішати майонез з кип’яченою водою і полити соусом їжачки з фаршу з рисом.
- Гасити тюфтельки на невеликому вогні під закритою кришкою 30-40 хвилин.
Їжачки з фаршу з рисом з підливою в каструлі
Багатьом гурманам подобаються не стільки самі їжачки з фаршу, скільки ароматна підлива, яка часто супроводжує це блюдо. Вона відмінно доповнить будь-який гарнір. У каструльці соусу виходить набагато більше, ніж при будь-якому іншому варіанті приготування. Зі свіжими помідорами страва виходить дуже соковитим і корисним, але також можна замінити овочі 2 ложками томатної пасти. В підливу слід обов’язково додати трохи цукру для насиченого смаку.
Інгредієнти:
- 500 г фаршу;
- ½ Склянки рису;
- 1 морква;
- 1 яйце;
- 2 цибулини;
- 800 мл води;
- 3 помідори;
- 1 ст. л. борошна;
- 1 ч. л. хмелі-сунелі;
- 2 щіпки цукру;
- Сушена зелень;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Зварити рис до напівготовності, дрібно нарізати цибулю, натерти моркву на тертці.
- Змішати м’ясний фарш з однією цибулиною, рисом і яйцем.
- Додати до м’яса сіль, перець, хмелі-сунелі, добре вимісити фарш.
- Каструльку змастити маслом, скачати з фаршу круглі їжачки і викласти їх на дно.
- На сковороді обсмажити залишилася цибулину і моркву до золотистого кольору.
- Помідори подрібнити в блендері і вилити отриману масу на сковороду з овочами.
- Загасити помідори 2-3 хвилини, додати в соус борошно і ретельно перемішати.
- Воду закип’ятити і влити тонкою цівкою в підливу, постійно помішуючи.
- Додати сіль, перець, цукор і сушену зелень, ще раз ретельно перемішати соус і довести його до кипіння.
- Вилити гарячий томатний соус в каструльку з їжачками і закрити кришку.
- Гасити їжачки з фаршу з рисом в каструлі 20 хвилин на середньому вогні.
Їжачки з фаршу з рисом в томатному соусі в духовці
У цьому рецепті рис у їжачки додають в сирому вигляді, щоб в духовці він добре пропарити і перетворився на апетитні голочки. Якщо фарш сам по собі достатньо рідкий, сік в нього можна не додавати. Соус повинен покривати їжачки приблизно наполовину, щоб частина тефтелек залишалася без підливи. Краще всього вмістити їжачків в один ряд.
Інгредієнти:
- 500 г яловичого фаршу;
- ½ Склянки рису;
- 500 мл томатного соку;
- 1 морква;
- 2 яйця;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- 1 цибулина;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Подрібнити цибулю і натерти моркву.
- Половину моркви і весь цибулю змішати з м’ясним фаршем.
- Додати до них яйця, рис і третина склянки томатного соку.
- Зліпити з фаршу їжачків, викласти їх у змащену маслом форму для випічки разом з рештою морквою.
- Сік, що залишився посолити і поперчити, закип’ятити і відразу ж вилити на їжачків.
- Накрити форму для випічки кришкою або шматочком фольги.
- Запікати їжачки з фаршу з рисом при 200 градусах 40 хвилин, потім дати їм настоятися ще хвилин 20.
Тепер ви знаєте, як готувати їжачки з фаршу з рисом. Приємного апетиту!
Їжачки з фаршу з рисом – це ніжне м’ясне блюдо для сімейного вечері, який сподобається навіть самим маленьким представникам сімейства. Часу воно віднімає зовсім небагато, а ось позитивних відгуків напевно буде предостатньо. Досвідченим господиням навряд чи знадобляться поради, як готувати їжачки з фаршу з рисом, а початківцям кулінарам слід прочитати наступні нотатки:
- Для їжачків з рисом фарш краще зробити самостійно, оскільки саме від якості цього інгредієнта і буде залежати смак всього страви;
- Для їжачків з фаршу вибирайте не довгозернистий пропарений рис. Перед тим як робити тюфтельки, обов’язково промийте його під проточною водою кілька разів. Потім замочіть на 20-30 хвилин або ж відваріть до напівготовності;
- Щоб їжачки з фаршу з рисом легко прилягали, просто змочуйте руки в прохолодній воді перед формуванням тефтелек;
- Їжачки будуть набагато ніжніше і м’якше, якщо перед початком приготування фарш кілька разів відбити. До того ж, так руйнуються волокна м’яса, в результаті буде простіше зліпити круглі тефтелі.