Ще з радянських часів гуляш зі свинини – обов’язковий атрибут
смачного сімейної вечері або святкового столу. Багатьом він запам’ятався ще з
дитячого садка. Самий правильний спосіб приготувати таку страву – це запекти
його в казанку над вогнищем, але існує і безліч варіантів, як зробити
гуляш будинку.
Гуляш зі свинини важко назвати легким або дієтичним
стравою, зате їм можна нагодувати навіть самого зголоднілого гостя. Густа
підлива і жирне м’ясо роблять гуляш дивно ситним та смачним. Тим не менш,
його не слід подавати як окрему страву.
У традиційному угорському гуляш використовують виключно
яловичину, а свинина – це споконвічно російське додаток. Саме вона надає страві дивно ніжний
смак і м’яку консистенцію. Для гуляшу потрібно вибрати свинячу вирізку без плівки
і прожилок. В іншому всі продукти невибагливі і обов’язково знайдуться на
будь кухні, а саме приготування – процес нескладний і захоплюючий.
Який би рецепт гуляшу ви не використовували, до нього
обов’язково потрібно приготувати гарнір. Це можуть бути різні каші,
картопляне пюре, макарони або рис. Трохи освіжити страва допоможе салат з
капусти, свіжих огірків і помідорів. В якості додаткової приправи можна
використовувати вершковий, часниковий, томатний або будь-який інший соус за смаком.
Шматочки м’яса зазвичай викладають зверху решти страви,
щоб підлива максимально вбралася в гарнір. Прикрашають все зеленню і овочевий
нарізкою.
Гуляш зі свинини з картоплею в мультиварці
Фото №1. Рецепт гуляшу з свинини в мультиварці з картоплею
Завдяки мультиварці продукти ідеально з’єднуються між
собою, добре тушкуються і зберігають пряний аромат. До того ж, нічого не пригорить
і не перепалиться. В рецепті інгредієнти розраховані на мультиварку об’ємом 5
літрів.
Інгредієнти:
- Свиняча вирізка – 500г;
- Картопля – 1 кг;
- Цибуля – 130г;
- Рослинне масло – 2ст.л;
- Часник – 2 зубчики;
- Петрушка;
- Сіль, чорний перець, паприка;
- Кип’ячена вода.
Спосіб приготування:
1.
Свинину промити і нарізати на рівні кубики середньої
величини;
2.
У каструлю налити рослинне масло і викласти м’ясо;
3.
Включити режим «Випічка» на півгодини;
4.
Цибулю подрібнити, картоплю почистити і нарізати
скибочками;
5.
Коли режим підійде до кінця, викласти до м’яса цибулю і
картоплю;
6.
Додати приправи за смаком;
7.
Залити в каструлю кип’ячену воду, перемішати, закрити
кришку і ввімкнути «Тушкування» на 1 годину;
8.
Дрібно нарізати петрушку і часник, додати до страви за 5
хвилин до готовності.
Смачний гуляш зі свинини з підливою
Фото №2. Рецепт гуляшу з свинини з підливою
Просте керівництво, як приготувати
смачний і соковитий гуляш з густою підливкою. Він виходить домашнім, і апетитним
ароматним. Можна використовувати як друге блюдо для всієї родини. Розраховано на 3
порції.
Інгредієнти:
- Свинина – 400г;
- Цибуля ріпчаста – 1шт;
- Томатний соус – 1ст.л;
- Борошно – 1ст.л;
- Рослинне масло – 2ч.л;
- Цукор – 1ч.л.;
- Аджика (суха) – 1ч.л;
- Кип’ячена вода;
- Лавровий лист;
- Червоний перець і сіль за смаком.
Спосіб приготування:
1.
Промити м’ясо, прибрати прожилки і нарізати кубиками;
2.
Розігріти сковорідку, змастити рослинною олією і обсмажити
свинину на середньому вогні;
3.
Цибулю дрібно нарізати і висипати до м’яса, смажити, поки він
не стане м’яким (10-15 хв);
4.
Посолити, поперчити;
5.
Додати борошно. Обсмажити, ретельно помішуючи;
6.
Додати томатну пасту, цукор і аджику. Перемішати і
прожарити протягом 5 хвилин;
7.
Залити страву кип’яченою водою так, щоб вона повністю
покрила м’ясо;
8.
Кинути лавровий лист, прикрити кришкою і залишити
варитися на півгодини.
Простий суп-гуляш зі свинини по-угорськи
Фото №3. Рецепт супу-гуляшу з свинини по-угорськи
За рахунок смачною і соковитою підливи гуляш
легко перетворити з другої страви в апетитний суп. Як приготувати справжній суп-гуляш
краще всього знають угорці, а їх традиційний рецепт по праву вважається одним з
найкращих.
Інгредієнти:
- Свинина – 450г;
- Цибуля ріпчаста – 1шт;
- Картопля – 3шт (середнього розміру);
- Болгарський перець – 1шт;
- Помідори – 2 шт;
- Часник – 2 зубчики;
- Томатна паста – 1 год.л.;
- Бульйон або вода – 1л;
- Сушена паприка – 1ст.л.;
- Спеції за смаком.
Спосіб приготування:
1.
Нарізати свинину та картоплю кубиками приблизно по 1см;
2.
Очистити і подрібнити цибулю і часник;
3.
Прибрати насіння з болгарського перцю, очистити помідори
від шкірки і все нарізати кубиками;
4.
У каструлю налити рослинного масла (можна розтопити
смалець) і прогріти;
5.
Висипати цибулю і обсмажити його до м’якої консистенції;
6.
Дати цибулі охолонути і приправити паприкою;
7.
Розігріти сковороду, налити олії і обсмажити м’ясо;
8.
М’ясо перемістити в каструлю, додати часник і кмин;
9.
Додати невелику порцію води і протушкувати на м’ясо
слабкому вогні близько години (воду періодично доливати ще);
10. Висипати
в каструлю картоплю, перемішати і варити ще 5 хвилин. Посолити;
11. Додати
помідори, болгарський перець і томатний соус;
12. Влити
воду або бульйон, щоб овочі були покриті рідиною;
13. Після
кипіння варити 15 хвилин;
14. Дати
готового супу настоятися ще 10 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати гуляш зі свинини. Приємного апетиту!
Смачний, соковитий і ароматний гуляш зі свинини легко може приготувати
будь-яка господиня. Всі інгредієнти досить звичні для російської кухні відмінно поєднуються
між собою і залишають відчуття ситості. Кожен у своєму житті хоча б раз пробував
гуляш зі свинини і навряд чи залишився незадоволеним, а якщо все ж страва не вдалося,
то уникнути помилок допоможуть корисні поради:
- Для основної страви краще всього брати вирізку або шию. Від правильного
вибору м’яса безпосередньо залежить кінцевий результат; - Густоту підливи можна легко регулювати, додаючи воду і бульйон, або ж
борошно і крохмаль; - Бульйон для супу потрібно варити на кістках;
- Перед тим, як гасити м’ясо, краще його обсмажити кілька хвилин на сильному
вогні; - Овочів має бути приблизно стільки ж, скільки і м’яса;
- Ідеальна
посуд для гуляшу – чавунна сковорода з високими бортами або мультиварка.