Стегенця в мультиварці обов’язково сподобається готувати тим кулінарам, які не звикли проводити занадто багато часу на кухні. Основний етап полягатиме в підготовці продуктів, а ось термічну обробку контролювати практично не доведеться. При цьому стегенця в мультиварці можна і посмажити, і запекти, і згасити. Якщо є необхідність, можна також скористатися режимами «Варка» або «Приготування на пару». Таким чином, з одного і того ж інгредієнта вийде безліч смачних і різноманітних страв.
Стегенця в мультиварці готують курячі або качині. В основному супутні інгредієнти для цих двох різновидів м’яса збігаються. Склад страви залежить від способу обробки стегенець. Якщо планується смажити їх без гарніру, то досить витримати м’ясо в ароматному маринаді. Якщо ж хочеться відразу отримати повноцінне блюдо для обіду або вечері, то можна доповнити стегенця картоплею, овочами, крупами, грибами, сиром, зеленню або бобовими. Також з куркою і качкою добре поєднуються цитрусові, яблука і сухофрукти.
Стегенця в мультиварці нудяться досить довго, незалежно від обраного режиму, і за цей час встигають добре просочитися спеціями і соусами. Саме тому краще підібрати особливі приправи для цієї страви, не обмежуючись лише сіллю і перцем. Відмінно підійде паприка, куркума, хмелі-сунелі, каррі, сушені трави і суміш мелених перців.
Щоб стегенця в мультиварці вийшли ще більш соковитими, можна загасити їх в соусі. Для цього використовують сметану або майонез, томатну пасту і кетчуп, соєвий соус, вершки, гірчицю тощо
Смажені курячі стегенця в мультиварці
Частіше курячі стегенця в мультиварці тушкують з овочами, соусом або гарніром. Тим не менше можна їх і обсмажити, якщо хочеться отримати апетитну золотисту скориночку. Вийде нітрохи не гірше, ніж на сковороді або в духовці! При цьому перевернути курячі стегенця в мультиварці потрібно буде всього лише один раз, що заощадить масу часу. У цьому рецепті до м’яса додають яблучка, щоб зробити його більш соковитим і ароматним. Також під час смаження можна приготувати гарнір на пару, скориставшись спеціальною насадкою і виклавши на неї картоплю у фользі.
Інгредієнти:
- 3 стегенця;
- 1 яблуко;
- 200 г майонезу;
- ½ Ст. л. карі;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 3 зубчики часнику;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Майонез перекласти в глибоку миску, додати до нього карі, чорний мелений перець і подрібнений часник.
- Стегенця ретельно промити, обсушити і натерти сіллю (приблизно по дрібці на один стегенце).
- Перемішати курячі стегенця з соусом з приправ і майонезу, залишити на 15-20 хвилин.
- Чашу мультиварки змастити олією і викласти в неї стегенця так, щоб вони всі лежали на дні.
- Яблуко нарізати невеликими кубиками і посипати ними курочку.
- Включити режим «Випічка» на 50 хвилин і готувати страву під закритою кришкою.
- Через 25 хвилин перевернути курячі стегенця на іншу сторону.
Качині стегенця з картоплею в мультиварці
Качині ніжки не так часто з’являються в домашньому меню, тому кожне блюдо з ними має бути цікавим і незвичайним. Оскільки таке м’ясо саме по собі не дуже соковите, найкраще гасити його з додаванням маринаду або соусу. Також знадобляться ароматні приправи і оригінальний гарнір. Все це зібрано разом в одному рецепті – залишилося лише правильно запрограмувати свою мультиварку і чекати смачний делікатес з качиними стегенцями!
Інгредієнти:
- 4 качині ніжки;
- 1 ст. л. меду;
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- ½ Ст. л. меленого імбиру;
- 4 зубчики часнику;
- ½ Цибулини;
- 600 г молодої картоплі;
- 200 г молодого гороху;
- ½ Ч. л. кориці;
- 1 морква;
- 6 горошин запашного перцю;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Промити качині стегенця і при необхідності видалити залишки пір’я.
- Змішати імбир, соєвий соус, пропущений через прес часник, рідкий мед і корицю.
- В маринад додати сіль і чорний перець за смаком, нагріти отриману суміш на водяній бані.
- Соус остудити, вилити його поверх качиних стегенець і добре перемішати.
- Поставити миску з стегенцями на 6 годин в холодильник.
- Мультиварку нагріти в режимі «Смаження», змастити олією.
- Обсмажувати качині стегенця в мультиварці до золотистого кольору з усіх сторін (15-20 хвилин).
- Стегенця перекласти на тарілку і полити в мультиварці жирком.
- Подрібнити цибулю і моркву, обсмажити їх 10 хвилин в тому ж режимі, потім знову додати стегенця.
- Додати нарізану кубиками картоплю і горох, полити все маринадом.
- При бажанні трохи досолити овочі, вилити в чашу мультиварки півсклянки кип’яченої води.
- Готувати качині стегенця з картоплею і горохом 1 годину в режимі «Гасіння».
Тепер ви знаєте, як готувати стегенця в мультиварці. Приємного апетиту!
Стегенця в мультиварці – це справжній подарунок для домогосподарок, адже їх можна приготувати з мінімальними тимчасовими витратами. При цьому таке блюдо ще й сприятливо позначиться на сімейному бюджеті – всі продукти доступні і недорогі. Щоб самостійно оцінити всі переваги такого ласощі, потрібно обов’язково запам’ятати, як приготувати стегенця в мультиварці, і в цьому допоможуть наступні нотатки:
- Курячі стегенця в маринаді досить витримати 20-30 хвилин, а от качині краще всього залишити маринуватися на всю ніч у холодильнику;
- Якщо є бажання отримати рум’яну скоринку у стегенець, то перед тим як гасити, їх потрібно хоча б трохи обсмажити в режимі «Випічка» або «Смаження»;
- Клапан мультиварки під час приготування стегенець краще тримати відкритим;
- Для приготування дієтичного варіанти стегенець в мультиварці з них потрібно буде зняти шкірку. Саме в ній міститься найбільше калорій і холестерину.