Тушкована картопля – здавна улюблена страва на Русі. Завдяки своїм живильним властивостям, картопля швидко дарує відчуття насичення і покращує травлення. З появою універсальної кухонної помічниці – мультиварки – процес приготування став ще простіше.
Мультиварка побудована таким чином, що продукти в ній довго терплять, максимально добираючи смак. Це дозволяє картоплі придбати ніжну розсипчасту консистенцію, але при цьому не втратити форму. Щоб отримати смачну страву, достатньо лише залити продукти водою і вибрати режим «Гасіння».
Важливо пам’ятати, що в мультиварку не можна класти зелений картопля, а всі потемнілі місця потрібно ретельно обрізати, інакше смак може сильно зіпсується.
При бажанні, можна приготувати картоплю в мультиварці, як окрему страву або гарнір, але також існує безліч оригінальних рецептів. Найпопулярніший з них – це жарке. Для цього до картоплі додають м’ясо в будь-якому вигляді. Це може бути свинина, яловичина, птиця. М’ясо може бути на кісточці, у вигляді невеликих кубиків, або фаршу.
Важливим інгредієнтом цього страви вважаються різноманітні приправи. Обов’язкові – це перець і лавровий лист. Інші спеції краще підбирати в залежності від рецепту.
Для різноманітності в картоплю можна додати сметану, майонез, томатну пасту або помідори, гриби, сир тощо
Подавати тушковану картоплю потрібно гарячої, прикрашаючи свіжої або сушеної зеленню.
Смачна картопля тушкована з м’ясом в мультиварці
М’ясо для приготування в скороварці можна взяти абсолютно будь-який. З птицею картопля буде більш пісним, а, якщо вибрати більш жирні сорти, вийде соковитим. У будь-якому випадку підготовка продуктів не займе багато часу. Достатньо лише все порізати і засипати в мультиварку в правильній послідовності.
Інгредієнти:
- Картопля – 1,5 кг;
- Морква – 1 шт;
- Цибуля – 2 шт;
- М’ясо – 800 г;
- Оливкова олія – 2 ст. л.;
- Сметана;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- М’ясо промити, видалити плівку, нарізати невеликими кубиками.
- Виставити режим «Смаження» і налити в чашу оливкова олія.
- Засипати м’ясо в каструлю, посолити, поперчити.
- Обсмажити 3-4 хвилини, перешкодити і продовжувати приготування 10 хвилин під закритою кришкою.
- Очистити цибулю і моркву, нарізати дрібними кубиками.
- Засипати овочі в каструлю, перемішати, продовжувати смажити ще 10 хвилин.
- Почистити картоплю, нарізати кубиками і покласти до решти інгредієнтів.
- Ще раз посолити блюдо, залити водою так, щоб вона закривала картоплю.
- Перемкнути режим «Гасіння» і готувати 1 годину.
Картопля тушкована з куркою і помідором в мультиварці
Картоплю з куркою, приготовану в мультиварці, можна сміливо віднести до здорової їжі. Куряче м’ясо корисне і низькокалорійне, до того ж в блюдо практично не додаються додаткові жири. Для аромату можна використовувати суміш перців, або готову приправу для м’яса.
Інгредієнти:
- Картопля – 0,5 кг;
- Курячі гомілки – 0,5 кг;
- Цибуля – 1 шт;
- Морква – 1шт;
- Часник – 3 зубчики;
- Помідор – 1 шт;
- Соняшникова олія – 1 ст. л.;
- Лавровий лист;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Гомілки промити, обсушити, натерти сіллю і перцем.
- Почистити картоплю, нарізати кубиками.
- Очистити моркву, часник, помідор і цибулю, дрібно нашаткувати.
- Налити в чашу мультиварки соняшникову олію і викласти м’ясо.
- Обсмажувати гомілки в режимі «Випічка» 10 хвилин.
- Дістати м’ясо з мультиварки, а замість нього засипати цибулю, часник і моркву.
- Обсмажувати овочі 7 хвилин.
- Повернути в чашу м’ясо, додати картоплю, лавровий листочок і помідор.
- Посолити, перемішати і залити водою (приблизно 1 мультистакан).
- Змінити режим «Гасіння» і готувати 1 годину.
- При необхідності продовжити приготування на 15-20 хвилин (якщо картопля ще сируватий).
Молода картопля тушкована з яловичиною в мультиварці
Картопля з яловичиною – це повноцінний обід для всієї родини, насичений білком, клітковиною і вітамінами. Таким блюдом з легкістю насититься навіть дуже голодний гість. Краще всього вибирати м’якоть яловичини, без кісточок. Також перед тим, як готувати, необхідно прибрати з м’яса всі прожилки і плівочки.
Інгредієнти:
- Картопля – 5 шт;
- Яловичина – 300 г;
- Морква – 1 шт;
- Цибуля – 1 шт;
- Часник – 2 зубчики;
- Рослинна олія – 2 ст. л.;
- Чорний перець – 0,5 ч. л.:
- Запашний перець – 0,5 ч. л.;
- Сушена зелень – 1 ст. л.;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Яловичину і картопля промити, почистити і нарізати кубиками середньої величини.
- Цибулю порізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці.
- Включити режим «Випічка», змастити чашу і засипати м’ясо.
- Готувати 10 хвилин, потім додати моркву і цибулю.
- Продовжувати приготування ще 5 хвилин, потім додати картоплю.
- Посолити, поперчити, додати подрібнений часник і сушену зелень.
- Перешкодити і переключити режим «Гасіння».
- Готувати 1 годину під закритою кришкою.
Тепер ви знаєте, як готувати картоплю тушковану з м’ясом в мультиварці. Приємного апетиту!
Тушкована картопля в мультиварці готується дуже просто, при цьому відмінно пропарюється і буквально тане в роті. Неважливо, яка модель диво-помічниці оселилася на вашій кухні. Для цієї страви підійде будь-яка мультиварка: редмонд, скарлет, поларіс, панасонік, мулинекс, філіпс та ін Тим не менше, кілька секретів приготування тушкованої картоплі потрібно знати кожній господині:
- Краще всього для гасіння підходить молода картопля. Якщо є тільки старий, рекомендується зрізати з нього шкірку більш товстим шаром;
- Щоб картопля не розпався, його можна трохи обсмажити на сковороді;
- Для аромату в страву можна додати лавровий лист. Його необхідно дістати через 5 хвилин після того, як картопля приготується;
- У деяких моделях мультиварок «Гасіння» може ховатися за режимами «Рис» або «Спагетті»;
- Щоб переконатися в готовності картоплі, його потрібно проткнути виделкою або ножем. Якщо бульба все ще твердий, потрібно продовжити приготування.
- Якщо ви вперше стикаєтеся з застосуванням мультиварки, краще спочатку переглянути відео-інструкцію.