Куряча печінка в мультиварці – це основа для безлічі рецептів, які ідеально впишуться в повсякденне меню. Принадність подібних субпродуктів полягає в тому, що вони практично не вимагають попередньої підготовки, швидко готуються або обсмажуються. При цьому куряча печінка не жорстка і в ній відсутній гіркоту. Простий смак цього продукту дозволяє поєднувати його з будь-якими гарнірами і додатковими інгредієнтами.
Користь і шкода курячої печінки донині викликають суперечки у кулінарів і дієтологів. Вона багата вітамінами В, А і С, містить велику кількість корисного білка, заліза, йоду і холіну. Оскільки куряча печінка все ж служить фільтром в організмі птиці, рекомендується цей продукт не вводити в дитячий раціон до 3 років. Для дорослих же він повністю безпечний і навіть корисний.
Куряча печінка в мультиварці може гаситися, варитися або смажитися. Можна також приготувати її на пару. Благо, у всіх мультиварок предостатньо режимів для втілення будь-яких кулінарних фантазій. Якщо куряча печінка в мультиварці готується без гарніру, то найчастіше її просто доповнюють цибулею і морквою, а потім обсмажують до готовності. Також можна додати вершковий або сметанний соус. Це дозволить отримати ще й смачну ароматну підливу.
Разом з курячою печінкою в мультиварці можна приготувати будь-яку кашу, картоплю, тушковані овочі або гриби. Також можна відразу загасити і інші субпродукти: сердечка або шлуночки. З курячої печінки в мультиварці виходить ніжний паштет, а деякі кулінари навіть готують з її участю незвичайний плов або додають готовий продукт в теплі салати.
Куряча печінка тушкована з кабачками в мультиварці
Кабачки під час приготування тушкованою курячої печінки в мультиварці вберуть смак і аромат м’яса, стануть дуже м’якими і ніжними. Найкраще взяти молоді кабачки, тоді і чистити їх не доведеться, і страва вийде більш соковитим. Вершки підійдуть і з мінімальним відсотком жирності. Із зазначеною кількістю вершків багато соусу не вийде – всі вони вберуться в печінку і овочі. Якщо хочеться, щоб страва була з підливою, слід додати трохи води.
Інгредієнти:
- 600 г курячої печінки;
- 1 цибулина;
- 400 мл вершків;
- 1 кабачок;
- 1 лавровий листочок;
- ½ Ч. л. духмяного перцю;
- Рослинна олія;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Курячу печінку промити під проточною водою, видалити плівки і зайвий жир.
- Кожен шматочок печінки розрізати на дві частини, промакнуть паперовими рушниками.
- Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями, кабачки – брусочками середнього розміру.
- Включити мультиварку в режимі «Смаження», змастити чашу рослинним маслом і трохи його прогріти.
- Викласти в каструлю шматочки курячої печінки і обсмажувати 15 хвилин, періодично помішуючи.
- Додати до печінки цибулю і кабачки, а також запашний перець і лавровий лист, перемішати.
- Залити всі інгредієнти вершками, готувати в режимі «Гасіння» 1 год.
- За 15 хвилин до сигналу посолити і поперчити страву за смаком.
Паштет з курячої печінки з сердечками в мультиварці
Печінковий паштет – це давно відоме блюдо, яким навряд чи можна когось здивувати. Тим не менш, якщо додати в нього трохи курячих сердечок, смак буде більш насиченим і обов’язково сподобається вашим гостям. При цьому для ідеального результату знадобиться мінімальний набір інгредієнтів! Готовий паштет з курячої печінки, приготований в мультиварці, використовують в якості закуски. Можна намазати його на тости, нафарширувати їм яйця, використовувати в якості начинки для рулету або несолодкого чаю.
Інгредієнти:
- 500 г курячої печінки;
- 2 цибулини;
- 250 г курячих сердечок;
- 1 морква;
- 20 г вершкового масла;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Ретельно промити печінку і сердечка, зрізати всі неїстівні частини (кров, прожилки, плівки тощо).
- Моркву і цибулю почистити, нарізати великими шматочками довільної форми.
- Розігріти мультиварку, змастити чашу шматочком вершкового масла.
- Викласти в каструлю курячі сердечка і печінку, а також цибулю і моркву.
- Акуратно перемішати між собою інгредієнти і готувати паштет з курячої печінки в мультиварці 2 години в режимі «Гасіння».
- Через півтори години страву посолити і поперчити за смаком, при необхідності додати трохи кип’яченої води (якщо вся рідина випарувалася).
- Готову курячу печінку, серце і овочі подрібнити за допомогою блендера до однорідної маси.
- Дати паштету трохи охолонути, використовувати за призначенням.
Куряча печінка з гречкою і грибами в мультиварці
Якщо ви любите ситні і поживні страви, то куряча печінка з гречкою і грибами обов’язково з’явиться в вашому домашньому раціоні. Це ласощі б’є всі рекорди за вмістом білка і корисних вуглеводів. Відмінно підійде для тих, хто активно займається спортом або фізичною працею. Завдяки соку, який виділяється з печінки, гречка стане розсипчастим та ароматною. Замість печериць можете використовувати будь-які інші гриби, які знайдуться в холодильнику, а сушений часник – замінити парою зубчиків свіжого.
Інгредієнти:
- 400 г курячої печінки;
- 300 г печериць;
- 250 г гречаної крупи;
- 1 цибулина;
- ½ Ч. л. сушеного часнику;
- 1 морква;
- 500 мл води;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Курячу печінку промити і нарізати її крупними шматочками.
- Цибулю нарізати кубиками, гриби – пластинками, моркву натерти на крупній тертці.
- Вибрати режим «Випічка» або «Смаження», мультиварку змастити рослинним маслом.
- Печінка обсмажувати 6 хвилин, періодично помішуючи, потім додати цибулю і моркву.
- Вміст мультиварки приправити сушеним часником, сіллю і перцем за смаком.
- Все перемішати, закрити кришку мультиварки і готувати в тому ж режимі ще 7 хвилин.
- Викласти до овочів і печінки гриби, перемішати, смажити 10 хвилин.
- Гречану крупу перебрати, потім промити її і пересипати в чашу мультиварки до решти продуктів.
- Ще раз перемішати інгредієнти в чашу мультиварки, долити води так, щоб вона покрила гречку.
- При закритій кришці і відкритому клапані мультиварки готувати страву в режимі «Гречка», «Крупа» або «Плов» 40 хвилин.
- За 10-15 хвилин до звукового сигналу додати сіль і перець за смаком.
Тепер ви знаєте, як готувати курячу печінку в мультиварці. Приємного апетиту!
Куряча печінка в мультиварці готується без зайвих клопотів і кулінарних процесів. Якщо на сковороді її потрібно обсмажувати окремо, то в цьому випадку можна відразу ж готувати всі інгредієнти в одному посуді. Досвідченому кулінару навряд чи потрібно пояснювати, як приготувати курячу печінку в мультиварці, а ось початківцям знадобляться наступні нотатки:
- Щоб зберегти всі смакові якості курячої печінки, розморожувати її слід дуже дбайливо. Краще всього на добу помістити її в холодильник і лише потім приступати до приготування. Розморожування у воді або в мікрохвильовій печі зіпсує смак;
- Особливо ніжною куряча печінка в мультиварці виходить, якщо замість рослинного масла для смаження використовувати вершкове;
- Додавати приправи до курячої печінки, у тому числі сіль і мелений перець, рекомендується в кінці приготування, щоб вони не порушили структуру субпродукту, і він зберіг свою пружність;
- Обов’язково ретельно промийте курячу печінку, перед тим як готувати те або інше блюдо. Також переконайтеся, що на ній не лишилося зелених плям, жовчі і плівок – все це може зіпсувати смак і консистенцію страви.