Вівсяна каша геркулесова

Геркулесова каша — це звичайні вівсяні пластівці, приготовані з додаванням води або молока, а іноді і того й іншого. Процес варіння гранично простий: у киплячу рідину всипають пластівці, перемішують, готують кілька хвилин. Потім кашу трохи наполягають і додають масло, сіль або цукор. Для збагачення смаку страви вводять додаткові добавки. Це можуть бути волоські горіхи, мед, курага, родзинки. Часто в кашу додають свіжі фрукти або ягоди, сир. Такі інгредієнти роблять страву ще більш корисним, поживним і смачним.
Про користь вівсянки відомо давно. Цю крупу відносять до дієтичних продуктів і часто рекомендують для дитячого, профілактичного і лікувального харчування. Геркулесові пластівці часто використовують в косметичних цілях і готують на їх основі різноманітні маски, скраби для обличчя та волосся. Вівсяний відвар уповільнює процес старіння, допомагає зберегти квітучий зовнішній вигляд і збільшити тривалість життя.
Самі вівсяні зерна з працею піддаються варінні, вони покриті твердою оболонкою і готувати з них каші доводиться дуже довго. Інша справа вівсяні пластівці, які варяться всього кілька хвилин або просто заварюються окропом. Для отримання геркулесових пластівців в тому вигляді, до якого ми звикли, зерна проходять спеціальну технологічну обробку. Спочатку їх очищають від твердої оболонки. Потім очищені зерна пропарюють, витримуючи при високій вологості і температурі. Потім розкочують на невеликі пластинки і сушать. Сплющені зерна трохи надривають, роблячи спеціальні насічки. Таким чином пластівці набувають знайомий нам вигляд.