Геркулесова каша являє собою звичайні вівсяні
пластівці, відварені з додаванням молока
або води, а іноді і того й іншого.
Пластівці всипають в киплячу рідину,
доводять до кипіння, а потім варять
кілька хвилин. Потім трохи наполягають,
додають за смаком цукор і сіль, вершкове
або рослинне масло.
Щоб збагатити смак
цієї страви, у кашу додають додаткові
інгредієнти. Це можуть бути горіхи, мед,
свіжі фрукти або ягоди, сухофрукти.
Добре у вже готову кашу додати
сир: це зробить блюдо ще більше
поживним і корисним.
Про користь вівсянки давно
відомо: її відносять до дієтичних
продуктів і рекомендують в якості
лікувального і профілактичного харчування.
Корисна геркулесова каша і дітям.
У складі вівсяних
пластівців міститься величезна кількість
вітамінів і мінералів, необхідних для
організму біологічно активних речовин.
У складі цієї каші знаходяться насичені
жирні кислоти, корисні харчові волокна.
Вітаміни РР, В, Е і Н. Не варто забувати
про магнії, кальції,
йод, фосфор, які також присутні
у вівсянці. Все це робить геркулесову
кашу незамінним продуктом на нашому
столі.
Швидка геркулесова каша в мультиварці
Чудовим початком нового
дня стане геркулесова каша, яка
зарядить бадьорістю і енергією. Готуємо
блюдо в мультиварці, використовуємо функцію
відкладеного старту. Завантаживши всі
інгредієнти в каструлю з вечора —
вранці отримаємо чудовий сніданок без
клопоту.
Інгредієнти:
- Геркулес — 1 склянка;
- Молоко — 1 стакан;
- Масло вершкове —
30г; - Вода — 1 стакан;
- Цукор — 3 ст. ложки;
- Сіль — щіпка.
Спосіб приготування:
- Чашу змащуємо
маслом, щоб геркулесова каша не
пригоріла. - У мультиварочную
чашу всипаємо вівсяні пластівці. - Заливаємо водою і
молоком, перемішуємо. - Закриваємо кришку
мультиварки. Встановлюємо режим
«Каша». Будемо готувати півгодини. Якщо
використовується функція відкладеного
старту, то встановіть необхідне
кількість годин на таймері. - Після звукового
сигналу відкриваємо кришку мультиварки.
У готову кашу додаємо сіль, цукор і
масло. Подати страву можна зі свіжими
фруктами або ягодами.
Геркулесова каша на молоці з фруктами і сиром
Поживна і корисна
геркулесова каша готується дуже
просто. Щоб трохи урізноманітнити
смак звичної вівсянки, додамо в неї
трохи фруктів та сиру. Відмінний
варіант ситного сніданку для всієї родини.
Можете покласти в кашу будь-які фрукти,
яким віддаєте перевагу.
Інгредієнти:
- Вівсяні пластівці — 1
стакан; - Банан — 1 шт.;
- Молоко — 1 стакан;
- Яблуко — 1 шт.;
- Вода — 1 склянка;
- Журавлина — 50 м (можна
будь-які інші ягоди); - Груша — 1 шт.;
- Масло вершкове —
1 ст. ложка; - Сіль — щіпка.
Спосіб приготування:
- У невелику каструлю
вливаємо воду, доводимо до кипіння на
плиті. - Всипаємо пластівці,
перемішуємо. Варимо 5 хвилин. - Вливаємо в кашу гаряче
молоко. Продовжуємо варити ще 5 хвилин,
додаємо трохи солі. - Фрукти промиваємо,
очищаємо від шкірки. Нарізаємо на невеликі
шматочки. - Кашу знімаємо з плити,
додаємо в неї сир і масло. Масу
ретельно перемішуємо. - Додаємо до каші
шматочки фруктів і знову перемішуємо. - Відразу подаємо до
сніданку, прикрашаємо шматочками фруктів
і ягід.
Смачна геркулесова каша на воді з сухофруктами
Ця страва чудово
урізноманітнює раціон всіх, хто дотримується
дієти або дотримується посту. Виявляється
вівсяна каша, приготована на звичайній
воді, може бути приголомшливо смачною,
ситної і дуже корисною. Кашу приготуємо
з сухофруктами і медом.
Інгредієнти:
- Геркулесова крупа
— 1 склянка; - Вода — 500 мл;
- Родзинки — 100г;
- Чорнослив — 50 г;
- Мед — 2 ст. ложки;
- Волоські горіхи — 50
г; - Курага — 50 г;
- Сіль — щіпка.
Спосіб приготування:
- Відміряємо необхідне
кількість вівсяних пластівців, пересипаємо
їх в окрему каструльку або мисочку. - Заливаємо пластівці
окропом. Залишаємо на кілька хвилин
для набухання. Вода береться з розрахунку
1:2. Тобто для однієї частини пластівців
потрібно дві частини води. Додаємо
сіль, перемішуємо. - Родзинки, курагу, чорнослив
промиваємо. Нарізаємо на шматочки або
залишаємо цілими. Відправляємо в каструльку
з пластівців. - Каструльку поміщаємо
на плиту, кашу доводимо до кипіння.
Перемішуємо, даємо трохи настоятися.
Каша повинна стати досить густий. - Готову геркулесову
кашу знімає з плити, додаємо трохи
подрібнених горіхів та рідкого меду. - Подаємо кашу гарячої,
прикрасивши цілими горіхами і сухофруктами.
Тепер ви знаєте, як готувати геркулесову кашу. Приємного апетиту!
Якщо у вас залишилися
питання про те, як приготувати геркулесову
кашу, скористайтеся рекомендаціями
досвідчених кулінарів:
- Щоб геркулесова
каша стала ще корисніше, покладіть в неї
замість цукру мед або сухофрукти. - Замість геркулесову
каші, яку необхідно варити, можна
придбати вівсяні пластівці, не потребують
термічної обробки. Таку кашу потрібно
просто залити окропом або гарячим
молоком, дати настоятися, а потім їсти. - У кашу можна додавати
різні свіжі ягоди або фрукти.
Їх потрібно класти в готову страву
перед подачею на стіл. - Не додавайте мед в
готову кашу: так він втратить свої
корисні властивості. Покладіть цей
інгредієнт у трохи остигле блюдо. - З пропорції 1 частина
пластівців і 2 частини рідини виходить
дуже густа каша. Якщо ви любите більш
рідке блюдо, то відповідно збільшіть
кількість води або молока. - Вершкове масло додають
у вже готову кашу за смаком. Якщо ви
дотримуєтеся дієти або дотримуєтеся
пост, то цей інгредієнт можна замінити
оливковою олією або зовсім виключити. - Геркулесова каша
відмінно підходить для розвантажувальних днів.
Робіть її трохи рідкуватий, з розрахунку
на 1 склянку пластівців на 2,5 склянки води.
Не додавайте цукор і калорійні добавки.
Можна покласти трохи меду.