Пшоняна каша на молоці

Пшоняна каша на молоці – це гіпоалергенне блюдо, яке можна абсолютно всім! Саме тому воно часто зустрічається в дієтичному меню або в дитячому раціоні. Пшоняна каша, зварена на молоці, містить безліч корисних мікроелементів, які добре і швидко засвоюються організмом. При правильному приготуванні страва вийде ще і дуже смачним, так що можна буде оздоровитися з задоволенням!
Пшоняна каша на молоці дозволяє проявляти свою фантазію на кухні практично без обмежень. По-перше, можна самостійно визначити консистенцію страви. Пшоняна каша на молоці може бути і рідкої, і розсипчастою ‒ в залежності від обраних пропорцій. По-друге, смак самої каші також залежить від уподобань кулінара. Достатньо лише змінити кількість солі або цукру, щоб отримати десерт або ж ситний гарнір.
Крім того, пшоняну кашу на молоці можна доповнити смачною начинкою. Так, до складу страви входять фрукти і ягоди, сухофрукти, мед і горішки. Для більш ніжного смаку разом з молоком також додають вершки, а якщо хочеться знизити калорійність – воду. Для аромату можна додати в кашу трохи ванільного цукру. Крім того, пшоно часто змішують з рисом, отримуючи абсолютно нове блюдо з багатим вітамінним складом.
Способів, як приготувати пшоняну кашу на молоці, також придумано більше ніж достатньо. Для це підходить і сама звичайна каструлька, і мультиварка. Дуже смачною виходить пшоняна каша на молоці у горщиках. Іноді ж її і зовсім запікають прямо в гарбузі! В підсумку таке просте блюдо, як пшоняна каша на молоці, може стати дуже цікавим і незвичайним ласощами, якщо проявити трохи кулінарної фантазії.

Розсипчаста пшоняна каша на молоці в мультиварці

В мультиварці дуже просто зробити розсипчасту пшоняну кашу на молоці. Для цього потрібно просто дотримати зазначені в рецепті пропорції крупи і молока. Навіть якщо каша буде вже готова, а рідину все ще не вбереться, достатньо лише ще трохи потримати блюдо в каструльці мультиварки в тому ж режимі. Точно так само і навпаки – якщо каша ще не готова, можна додати до неї трохи води або молока. Для приготування цієї страви також підійдуть режими «Каша», «Молочна каша», «Плов» або «Рис».
Інгредієнти:

  • 2 склянки пшона;
  • 4 склянки молока;
  • 20 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • Пшоно ретельно промити і обшпарити окропом.
  • Висипати крупу в чашу мультиварки, залити молоком.
  • Додати до каші сіль і цукор, перемішати.
  • Готувати до звукового сигналу під закритою кришкою в режимі «Крупа».
  • Додати в пшоняну кашу на молоці вершкове масло, ще раз обережно перемішати і знову закрити кришку.
  • Включити режим «Підігрів» або «Підтримка температури» на 10 хвилин.

Смачна пшоняна каша з гарбузом на молоці

Пшоняна каша на молоці з гарбузом стає набагато корисніше, смачніше й пахучіше. До того ж, якщо гарбуза подрібнити в пюре, то крупа набуває насичений помаранчевий відтінок. Виглядає таке блюдо дуже яскраво і апетитно. Скільки варити гарбуз, залежить виключно від її сорту. На це йде від 15 до 25 хвилин. Краще просто пробувати шматочки на м’якість з допомогою виделки. При бажанні можна додати гарбуз пшоняну кашу на молоці і у вигляді кубиків, не подрібнюючи овоч в пюре.
Інгредієнти:

  • 1 склянку пшона;
  • 2 склянки молока;
  • 300 г гарбуза;
  • 1 ч. л. солі;
  • 4 ст. л. цукру;
  • 2 склянки води;
  • 30 г вершкового масла.

Спосіб приготування:

  • Пшоно промити, висипати в каструльку і залити його двома склянками води.
  • Відварити пшоняну кашу до готовності (приблизно 15 хвилин на середньому вогні).
  • Злити воду, що залишилася в каструлі, а кашу залити молоком.
  • Довести пшоно до готовності на повільному вогні.
  • М’якоть гарбуза нарізати невеликими шматочками і відварити в 50 мл води.
  • Коли гарбуз стане м’якою, пюрировать її з допомогою блендера.
  • Змішати пшоняну кашу на молоці з пюре з гарбуза, додати сіль і цукор, варити ще 5 хвилин на невеликому вогні під закритою кришкою.
  • У готову пшоняну кашу додати шматочок вершкового масла і ще раз все перемішати.

Пшоно-рисова каша на молоці в духовці

Це одна з варіацій всіма улюбленої каші «Дружба», в якій зібрано два різних види крупи. В духовці і рис, пшоно дуже добре пропікаються, стають надзвичайно м’якими і розсипчастими. Також ловлення в духовці краще розкриває смак і аромат всіх інгредієнтів. При бажанні можна не розбавляти молоко водою, але так виходить економніше, так і калорійність страви трохи знизиться, а от смакові якості практично не зміняться. Рис і пшоно готуються практично однакову кількість часу, тому можна відразу засипати всі продукти в одну посудину.
Інгредієнти:

  • ½ Склянки пшона;
  • ½ Склянки рису;
  • 1 ½ склянки молока;
  • 1 ½ склянки води;
  • 1 щіпка солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 20 г вершкового масла.

Спосіб приготування:

  • Ретельно промити і рис, і крупу до прозорої води, змішати в одній каструлі обидві крупи.
  • Залити в каструльку воду і довести до кипіння, потім додати молоко.
  • Довести пшоно і рис до напівготовності, додати до неї сіль, цукор і вершкове масло.
  • Зняти каструльку з вогню, ретельно перемішати вміст.
  • Перекласти пшоно-рисову кашу в горщики і закрити їх кришками.
  • Томити пшоняну кашу на молоці з рисом в духовці 20 хвилин при температурі 200 градусів.

Тепер ви знаєте, як готувати пшоняну кашу на молоці. Приємного апетиту!
Пшоняна каша на молоці – це одна суцільна користь для організму, яка при цьому ще й смачним блюдом для всієї родини. Можна зробити його і для дітей, і для дорослих, не переживаючи про склад продукту або його калорійності. Якщо ж вивчити цікаві рецепти і прислухатися до порад від професіоналів, як готувати пшоняну кашу на молоці, то страва перевершить всі очікування:

  • Перед тим як варити пшоняну кашу на молоці, обов’язково промийте крупу в декількох водах і переберіть її від сміття. Щоб вода після промивки пшона стала прозорою, звичайно потрібно 6-7 разів її змінити;
  • Пшоняна каша на молоці буде набагато смачніше, якщо додати до неї шматочок вершкового масла в самому кінці приготування. Також після цього рекомендується дати страві настоятися під закритою кришкою хоча б 10-15 хвилин;
  • Для приготування пшоняної каші на молоці постарайтеся вибрати свіжу і якісну крупу. Її можна визначити за яскравого насиченого жовтого кольору зерняток. Вони говорять про те, що крупа ретельно відшліфована, а значить, очищена від більшості оболонок;
  • Якщо перед тим як зварити кашу на молоці, обшпарити крупу окропом, можна позбутися гіркоти, яка часто проявляється при варінні пшона;
  • Якщо вам потрібна рідка пшоняна каша на молоці, рідини повинно бути в 6 разів більше, ніж крупи. Для розсипчастої консистенції досить двох склянок молока на склянку пшона. Відповідно, якщо вибрати середнє значення, каша вийде в’язкою.