Гарбуз – це не тільки корисний, але і дуже смачний продукт.
Її часто використовують для наповнення каш, пирогів, тістечок і навіть додають в
перші страви.
Головними шанувальниками гарбуза були індіанці. Вони знали
безліч страв і способів її приготування. Їх рецепти збереглися і до нашого
часу, але в більшості своїй придбали більш сучасну забарвлення. На сьогоднішній
день страви з гарбуза поширені практично по всьому світу.
Не всі види гарбуза можна використовувати в їжу. Деякі з
них носять виключно декоративний характер, інші вирощують, як корм для
тварин.
Низька калорійність гарбуза дозволяє використовувати її для
дієтичного харчування. При цьому вона дуже легко засвоюється організмом і
благотворно впливає на процеси травлення. Гарбуз можна вводити в дитячий раціон
з самого раннього віку.
Смак гарбуза солодкуватий, тому страви з неї найчастіше
виступають у ролі десертів. Тим не менш, є й оригінальні несолодкі страви,
де важливий в першу чергу насичений гарбузовий аромат.
Головне достоїнство гарбуза – це великий список містяться
у ній речовин. Вітаміни, мікроелементи, мінерали, солі і кислоти перетворюють
гарбуз з продукту харчування в даний ліки. Особливо вона корисна для тих,
хто скаржиться на серцево-судинну систему, печінку і нирки.
Щоб не втратити корисні властивості гарбуза при термічній
обробці, її готують на пару, варять або запікають у духовці. Самим же ідеальним
варіантом для приготування смачних і корисних страв з гарбуза залишається
мультиварка. Підійде абсолютно будь-яка модель: редмонд, філіпс, поларіс,
панасонік та інші. Відрізнятися буде тільки час приготування.
Солодка каша з гарбуза в мультиварці
Каша з гарбуза – улюблене з дитинства ласощі, яким легко
можна замінити висококалорійні десерти. Приготована на молоці, каша
виходить дуже ніжною і апетитною. При цьому вся кухня наповнюється приємним
гарбузовим ароматом, який при бажанні можна посилити корицею.
Інгредієнти:
- 500 г гарбуза;
- 1 ½ склянки рису;
- 100г кураги;
- ½ Склянки цукру;
- 2 склянки молока;
- 1 стакан води;
- 70 г вершкового масла;
- ½ч.л. солі;
- 2ст.л. меду.
Спосіб приготування:
1.
Рис промити і залити окропом на 10 хвилин;
2.
Гарбуз почистити і нарізати кубиками по 2 см кожний;
3.
Курагу промити і злити воду з рису;
4.
Викласти шматочки гарбуза, рис і курагу в глибоку миску;
5.
Засипати цукром і перемішати;
6.
Перекласти отриману суміш у каструлю, залити водою
і молоком, посолити;
7.
Покласти в чашу шматочок вершкового масла;
8.
Включити режим «Каші» (час виставитися
автоматично);
9.
Дати настоятися каші ще 30 хвилин після приготування;
10. Полити
медом і подати до столу.
Суп з гарбуза з м’ясом в мультиварці
Незвичайний і дуже смачний суп з гарбуза. Його насичений смак
і пряний аромат оцінять навіть визнані гурмани. Найголовніше – це безперечна
користь для всього організму, яка ховається в кожному шматочку гарбуза.
Інгредієнти:
- 1½кг гарбуза;
- 150мл вершків;
- 1 цибулина;
- 2 курячі грудки;
- 2л води;
- 1 морква;
- 2ст.л. вершкового масла;
- Спеції: сіль, корінь імбиру, мускатний горіх.
Спосіб приготування:
1.
Курячі грудки промити, викласти в чашу мультиварки і
залити водою;
2.
Виставити програму «Варка на пару» і варити бульйон 30
хвилин;
3.
Гарбуз почистити і нарізати квадратами зі стороною
4см;
4.
Цибулю порізати півкільцями, моркву натерти.
5.
На сковороді розтопити вершкове масло, покласти в неї
морква, цибуля, мускатний горіх, імбир, трохи обсмажити;
6.
З мультиварки дістати м’ясо. Замість нього засипати овочі
і гарбуз;
7.
Варити в тому ж режимі ще півгодини;
8.
Дістати гарбуза з бульйону і подрібнити у блендері до
стану пюре;
9.
Пюре посолити, додати вершки і перемішати віночком;
10. Варену
курку подрібнити і додати в суп.
Запечений гарбуз з яблуками в мультиварці
Гарбуз, запечена в мультиварці, хороша і сама по собі. Тим
не менше, її можна зробити ще смачніше, додавши улюблені фрукти, горіхи, мед або
сироп. Блюдо виходить дуже солодким, з приємним смаком і ароматом. Хороший
варіант для легкого сніданку.
Інгредієнти:
- 1 кг гарбуза;
- 6 яблук;
- 1 стакан води;
- 2ст.л. цукру;
- 50г вершкового масла;
- 150г горіхів (будь-яких);
- Спеції: сіль, кориця.
Спосіб приготування:
1.
Нарізати гарбуз невеликими шматочками, не товще 1,5 см;
2.
Почистити і дрібно нарізати яблука;
3.
Викласти шматочки гарбуза і яблук в мультиварку;
4.
Розтопити масло і вилити в чашу;
5.
Додати горіхи, корицю і сіль за смаком;
6.
Залити страву водою і
закрити кришку;
7.
Вибрати режим «Гасіння», готувати 1 годину;
8.
Подати до столу зі сметаною.
Смачний пиріг з гарбуза в мультиварці
Пиріг з гарбуза припаде до смаку і дорослим, і маленьким
дітям. Він виходить пишним, ніжним і помірно солодким. Тісто нагадує рецепт
кексу. Прикрасити пиріг можна збитою сметаною і шоколадною стружкою.
Інгредієнти:
- 1 склянка цукру;
- 2 склянки м’якоті гарбуза;
- 3 яйця;
- 1½ склянки борошна;
- 10г розпушувача;
- 7ст.л. вершкового масла;
- 1 щіпка солі;
- 1½ст.л. цикорію;
- Спеції: кориця, мускатний горіх.
Спосіб приготування:
1.
Гарбуз почистити, нарізати часточками і потерти на
крупній тертці;
2.
Борошно просіяти, додати пакетик розпушувача, щіпка
солі, цикорій і корицю;
3.
Яйця збити з цукром до появи білої пінки і вилити
до борошна;
4.
Розтопити вершкове масло і додати до тесту, ретельно
перемішати всі інгредієнти;
5.
Висипати в тісто м’якоть гарбуза, ще раз перемішати;
6.
Змастити каструльку мультиварки шматочком вершкового
олії і викласти тісто;
7.
Готувати в режимі «Випічка» 65 хвилин;
8.
Відкрити кришку і дати пирогу настоятися.
Тепер ви знаєте, як готувати гарбуза в мультиварці. Приємного апетиту!
Гарбуз – універсальний продукт, який можна перетворити і в
перше, і на друге блюдо, і навіть десерт. Кращий спосіб, як приготувати
гарбуз і не втратити її корисних властивостей, – це скористатися мультиварка. Крім
рецептів, знадобиться кілька порад:
- Всі сухі інгредієнти, включаючи гарбуз, краще перемішувати
заздалегідь, а не в самій мультиварці. Так антипригарне покриття збережеться
довше; - Щоб каша швидше втратила гіркоту, і її не довелося зайвий
раз промивати, можна залити крупу водою з однією столовою ложкою солі і злити
через 5-10 хвилин; - Щоб з гарбуза вийшло ніжне пюре, блендер потрібно
додавати потроху м’ясного бульйону; - Додаючи до гарбузі сухофрукти, їх потрібно попередньо
обшпарити окропом; - Кориця і мускатний горіх в рази підсилюють гарбузовий аромат.