Плов в мультиварці

Таке блюдо, як плов, серед народностей Сходу відомо з
найдавніших часів. Про нього зустрічаються
згадки в стародавніх рукописах Х
століття. Це блюдо вважалося не тільки
смачною їжею, але також і лікувальним
засобом, здатним відновити сили,
запобігти виснаження, повернути
людині здоров’я і підняти його дух.
Сьогодні плов — це
національне блюдо таджиків, узбеків,
татар, широко поширений в арабській,
вірменської та інших кухнях. У кожного
народу є свої особливості приготування
плову і безліч варіантів цієї страви.
Однак відмінною особливістю
плову вважається поєднання двох основних
частин страви: це так званого
зірвака, який комбінується з м’ясних
або рибних інгредієнтів, і зерновий
частини, що складається, в свою чергу,
рису, нуту, маша, кукурудзи.
Є два варіанти
приготування плову. У Середній Азії при
приготуванні страви відбувається змішування
двох складових частин, тобто зірвак
і крупа об’єднані разом. Таким чином
традиційно готують плов в Узбекистані,
Таджикистані, Казахстані. В Ірані ж
м’ясо та круп’яна частина готуються за
окремо: їх з’єднують вже на блюді.
До основним м’ясним
інгредієнтів, що додаються в плов, відносять
курку, баранину, яловичину. Для додання
плову насиченого неповторного смаку
у нього включають додаткові добавки:
барбарис, родзинки, нут, часник, айву, курагу.
Традиційно готують плов у товстостінному
казані, подають на великому блюді. Їдять
страва з коржиками, салатом з помідорів
або з різними соліннями. Запивають
плов чаєм.
З появою мультиварок
готувати плов стало дуже просто.
Попередньо обсмажується м’ясо та
овочі, які в подальшому тушкуються.
Кладуть спеції, додаткові
інгредієнти блюдо і тушкують. Процес дуже
простий, тому приготувати плов в
мультиварці під силу навіть початківцю
кулінару.