Плов в мультиварці

Таке блюдо, як плов, серед народностей Сходу відомо з
найдавніших часів. Про нього зустрічаються
згадки в стародавніх рукописах Х
століття. Це блюдо вважалося не тільки
смачною їжею, але також і лікувальним
засобом, здатним відновити сили,
запобігти виснаження, повернути
людині здоров’я і підняти його дух.
Сьогодні плов — це
національне блюдо таджиків, узбеків,
татар, широко поширений в арабській,
вірменської та інших кухнях. У кожного
народу є свої особливості приготування
плову і безліч варіантів цієї страви.
Однак відмінною особливістю
плову вважається поєднання двох основних
частин страви: це так званого
зірвака, який комбінується з м’ясних
або рибних інгредієнтів, і зерновий
частини, що складається, в свою чергу,
рису, нуту, маша, кукурудзи.
Є два варіанти
приготування плову. У Середній Азії при
приготуванні страви відбувається змішування
двох складових частин, тобто зірвак
і крупа об’єднані разом. Таким чином
традиційно готують плов в Узбекистані,
Таджикистані, Казахстані. В Ірані ж
м’ясо та круп’яна частина готуються за
окремо: їх з’єднують вже на блюді.
До основним м’ясним
інгредієнтів, що додаються в плов, відносять
курку, баранину, яловичину. Для додання
плову насиченого неповторного смаку
у нього включають додаткові добавки:
барбарис, родзинки, нут, часник, айву, курагу.
Традиційно готують плов у товстостінному
казані, подають на великому блюді. Їдять
страва з коржиками, салатом з помідорів
або з різними соліннями. Запивають
плов чаєм.
З появою мультиварок
готувати плов стало дуже просто.
Попередньо обсмажується м’ясо та
овочі, які в подальшому тушкуються.
Кладуть спеції, додаткові
інгредієнти блюдо і тушкують. Процес дуже
простий, тому приготувати плов в
мультиварці під силу навіть початківцю
кулінару.

Смачний плов з куркою в мультиварці

Смачно, без
клопоту приготувати плов можна в
мультиварці, в результаті чого отримуємо
чудове блюдо на обід або вечерю.
Курку можна замінити індичкою. Рис
виходить розсипчастим, а курка —
ніжною, спеції додають плову пікантності.
Інгредієнти:

  • Куряче філе
    — 500 г;
  • Рис круглий
    — 2 склянки;
  • Цибуля — 2 шт.;
  • Часник — 2
    головки;
  • Морква — 2
    шт.;
  • Рослинна
    олія для смаження;
  • Вода — 4
    склянки;
  • Спеції
    для плову.

Як приготувати плов з куркою в мультиварці:

  • Куряче філе
    нарізаємо шматочками. Часник подрібнюємо.
  • Морква
    натираємо, цибулю шаткуємо на дрібні кубики.
  • Рис промиваємо
    кілька разів.
  • У мультиварочную
    чашу наливаємо олію.
    Включаємо режим «Випічка», викладаємо
    курку.
  • Філе обсмажуємо
    з відкритою кришкою 15 хвилин.
  • До м’яса додаємо
    цибулю, моркву. Всі разом обсмажуємо 10
    хвилин.
  • До філе і овочів
    відправляємо рис, часник, спеції, сіль.
  • Заливаємо
    блюдо водою, не перемішуємо.
  • Вибираємо
    режим «Плов», кришку мультиварки
    закриваємо. Готувати будемо 30 хвилин.
  • До плову добре
    подати свіжі овочі та зелень.

Швидкий плов з свинини в мультиварці

Традиційний
плов в казані виходить досить жирним,
більш дієтичний варіант, що його можна
приготувати в мультиварці. Свинина —
досить жирний продукт, тому
готувати будемо без використання масла
і без обсмажування продуктів.
Інгредієнти:

  • Свинина —
    0,5 кг;
  • Рис — 0,5 кг
    (можна взяти довгозерний пропарений);
  • Морква — 2
    шт.;
  • Вода — 1 л;
  • Часник — 2
    головки;
  • Зіра — щіпка;
  • Цибуля — 2 шт;
  • Спеції для
    плову.

Як приготувати плов з свинини в мультиварці:

  • Свинину (можна
    взяти з невеликою кількістю жиру)
    добре промиваємо, очищаємо від плівок і
    прожилок, обсушуємо.
  • Рис декілька
    раз промиваємо.
  • М’ясо нарізаємо
    на шматочки. Часник подрібнюємо.
  • Морква
    натираємо, цибулю шаткуємо на дрібні кубики.
  • У мультиварочную
    чашу викладаємо порізану свинину,
    солимо, перчимо.
  • Зверху м’яса
    поміщаємо овочі, далі висипаємо рис.
  • Додаємо
    воду, трохи солі, спеції для плову.
  • Кришку
    мультиварки закриваємо, встановлюємо
    режим «Плов». Готувати будемо 60 хвилин.
  • Плов
    перекладаємо на блюдо, подаємо гарячим.

Розсипчастий плов з яловичини в мультиварці

Плов з цього
рецептом виходить розсипчастим,
просоченим ароматом спецій — дуже
смачно. Підійде і для святкового
застілля, і для звичайної вечері.
Інгредієнти:

  • М’якоть яловичини
    — 0,5 кг;
  • Рис — 0,5 кг;
  • Зелень петрушки
    — пучок;
  • Зіра, куркума,
    чорний перець;
  • Сіль;
  • Вода — 1 л;
  • Морква — 2
    шт.;
  • Часник — 2
    голівки.

Як приготувати плов з яловичини в мультиварці:

  • Рис промиваємо
    кілька разів.
  • М’ясо також
    ретельно промиваємо, видаляємо плівки,
    обсушуємо і нарізаємо на шматочки.
  • Морква
    нарізаємо тонкою соломкою, цибулю дрібно
    шаткуємо.
  • Часник (тільки
    одну головку) очищаємо, шаткуємо, петрушку
    подрібнюємо.
  • У мультиварочную
    чашу вливаємо олію,
    включаємо режим «Смаження» (якщо ні, то
    «Гасіння»).
  • У розігріте
    масло викладаємо м’ясо, цибулю. Готувати
    будемо 15 хвилин.
  • Додаємо
    спеції, перець, сіль, перемішуємо.
  • В мультиварку
    відправляємо морква, перемішуємо,
    готуємо ще 5 хвилин.
  • Додаємо
    стакан води, виставляємо на мультиварці
    режим «Гасіння», готуємо 30 хвилин.
  • Всипаємо рис,
    розрівнюємо, вливаємо воду, трохи
    солимо.
  • Кришку
    мультиварки закриваємо. Включаємо режим
    «Плов» (якщо такого немає, то «Каша»,
    «Гасіння»). Готувати будемо 30 хвилин.
  • Головку другу
    часник очищаємо тільки від верхньої
    лушпиння.
  • Відкриваємо
    кришку мультиварки, в середину плову
    поміщаємо часник.
  • Кришку
    закриваємо. Готувати будемо ще 15 хвилин
    (режим той же).
  • Після закінчення
    готування, виставляємо режим «Підігрів»
    (30 хвилин), щоб плов настоявся.
  • Плов подавати,
    посипавши петрушкою, на великому блюді.

Узбецький плов з баранини в мультиварці

Смачний
узбецький плов з баранини дуже просто
приготувати в мультиварці. Горох нут
можна замінити звичайними родзинками, курдючний
жир — будь-яким рослинним маслом, спеції
вибираємо за смаком.
Інгредієнти:

  • Баранина —
    500 г;
  • Морква — 2
    шт.;
  • Рис — 2 склянки;
  • Курдючний
    жир — 100 р;
  • Вода — 4
    склянки;
  • Цибуля — 2 шт.;
  • Горох нут —
    100 г;
  • Часник — 2
    головки;
  • Зіра, барбарис,
    перець, сіль.

Як приготувати плов з баранини в мультиварці:

  • Нут промиваємо,
    замочуємо у воді, залишаємо на ніч.
  • Баранину
    нарізаємо шматочками. Часник очищаємо
    тільки від верхнього шару лушпиння.
  • Цибулю шаткуємо,
    моркву нарізаємо соломкою.
  • Рис промиваємо
    кілька разів у воді.
  • Курдючний
    жир викладаємо в каструлю, включаємо
    режим «Смаження».
  • Обсмажуємо
    баранину і цибулю (близько 7 хвилин).
  • Посипаємо м’ясо
    з цибулею приправами і сіллю.
  • Додаємо
    моркву, все добре перемішуємо.
    Обсмажуємо ще 5 хвилин.
  • Вливаємо склянку
    води, ставимо режим «Гасіння», готуємо
    30 хвилин.
  • Всипаємо в
    мультиварочную чашу нут, рис, барбарис,
    зіру, сіль і спеції, кладемо в центр цілий
    часник.
  • Вливаємо
    гарячу воду. Ставимо режим «Плов».
    Готувати будемо 30 хвилин.
  • Після закінчення
    режиму, включаємо мультиварку на підігрів
    ще на 30 хвилин.

Безпосередньо
спостерігати процес приготування плову
можна на відео. Як видно, це найдавніше
блюдо зовсім нескладно готується в
мультиварці.

Тепер ви знаєте, як готувати плов в мультиварці. Приємного апетиту!
Деякі
корисні рекомендації, які можуть
стати в нагоді при приготуванні плову:

  • Часник можна не
    подрібнювати, а класти в плов цілими
    голівками.
  • При обсмажуванні
    інгредієнтів плову в мультиварці,
    перемішувати їх слід тільки спеціальної
    ложкою, в крайньому випадку дерев’яної
    лопаткою.
  • Щоб рис
    вийшов розсипчастим, його слід
    перед приготуванням кілька разів
    промити.
  • Для приготування
    плову вибирайте міцні прозорі
    сорти рису з зернами середньої довжини. Не
    годяться для хорошого плову і тайські
    індійські види рису, наприклад басматі
    або жасмин. Ідеальний рис для цього
    страви — дів-зіра.
  • Основні спеції
    для плову — барбарис, гострий перець,
    цілі зерна куміна або зіри.
  • Воду в плов
    слід вливати лише гарячої, ідеально
    киплячій — так не буде порушений
    температурний режим страви.
  • Подавати разом
    з пловом можна будь-яку закуску з овочів.
    Але традиційним вважається салат з
    помідорів з цибулею і солодким або гострим
    перцем. Готується він так: помідори
    нарізати тонкими часточками, цибулю —
    півкільцями, перець — смужками. У салат
    додається сіль і все перемішується.
    Слід перед подаванням настояти салат
    15-20 хвилин. Масло додавати не потрібно.
  • Якщо в плов
    додаються сухофрукти (родзинки, чорнослив,
    курага), то їх слід попередньо
    замочити у воді. Класти в плов ці
    інгредієнти потрібно перед закладкою рису.