Таке блюдо, як плов, серед народностей Сходу відомо з
найдавніших часів. Про нього зустрічаються
згадки в стародавніх рукописах Х
століття. Це блюдо вважалося не тільки
смачною їжею, але також і лікувальним
засобом, здатним відновити сили,
запобігти виснаження, повернути
людині здоров’я і підняти його дух.
Сьогодні плов — це
національне блюдо таджиків, узбеків,
татар, широко поширений в арабській,
вірменської та інших кухнях. У кожного
народу є свої особливості приготування
плову і безліч варіантів цієї страви.
Однак відмінною особливістю
плову вважається поєднання двох основних
частин страви: це так званого
зірвака, який комбінується з м’ясних
або рибних інгредієнтів, і зерновий
частини, що складається, в свою чергу,
рису, нуту, маша, кукурудзи.
Є два варіанти
приготування плову. У Середній Азії при
приготуванні страви відбувається змішування
двох складових частин, тобто зірвак
і крупа об’єднані разом. Таким чином
традиційно готують плов в Узбекистані,
Таджикистані, Казахстані. В Ірані ж
м’ясо та круп’яна частина готуються за
окремо: їх з’єднують вже на блюді.
До основним м’ясним
інгредієнтів, що додаються в плов, відносять
курку, баранину, яловичину. Для додання
плову насиченого неповторного смаку
у нього включають додаткові добавки:
барбарис, родзинки, нут, часник, айву, курагу.
Традиційно готують плов у товстостінному
казані, подають на великому блюді. Їдять
страва з коржиками, салатом з помідорів
або з різними соліннями. Запивають
плов чаєм.
З появою мультиварок
готувати плов стало дуже просто.
Попередньо обсмажується м’ясо та
овочі, які в подальшому тушкуються.
Кладуть спеції, додаткові
інгредієнти блюдо і тушкують. Процес дуже
простий, тому приготувати плов в
мультиварці під силу навіть початківцю
кулінару.
Смачний плов з куркою в мультиварці
Смачно, без
клопоту приготувати плов можна в
мультиварці, в результаті чого отримуємо
чудове блюдо на обід або вечерю.
Курку можна замінити індичкою. Рис
виходить розсипчастим, а курка —
ніжною, спеції додають плову пікантності.
Інгредієнти:
- Куряче філе
— 500 г; - Рис круглий
— 2 склянки; - Цибуля — 2 шт.;
- Часник — 2
головки; - Морква — 2
шт.; - Рослинна
олія для смаження; - Вода — 4
склянки; - Спеції
для плову.
Як приготувати плов з куркою в мультиварці:
- Куряче філе
нарізаємо шматочками. Часник подрібнюємо. - Морква
натираємо, цибулю шаткуємо на дрібні кубики. - Рис промиваємо
кілька разів. - У мультиварочную
чашу наливаємо олію.
Включаємо режим «Випічка», викладаємо
курку. - Філе обсмажуємо
з відкритою кришкою 15 хвилин. - До м’яса додаємо
цибулю, моркву. Всі разом обсмажуємо 10
хвилин. - До філе і овочів
відправляємо рис, часник, спеції, сіль. - Заливаємо
блюдо водою, не перемішуємо. - Вибираємо
режим «Плов», кришку мультиварки
закриваємо. Готувати будемо 30 хвилин. - До плову добре
подати свіжі овочі та зелень.
Швидкий плов з свинини в мультиварці
Традиційний
плов в казані виходить досить жирним,
більш дієтичний варіант, що його можна
приготувати в мультиварці. Свинина —
досить жирний продукт, тому
готувати будемо без використання масла
і без обсмажування продуктів.
Інгредієнти:
- Свинина —
0,5 кг; - Рис — 0,5 кг
(можна взяти довгозерний пропарений); - Морква — 2
шт.; - Вода — 1 л;
- Часник — 2
головки; - Зіра — щіпка;
- Цибуля — 2 шт;
- Спеції для
плову.
Як приготувати плов з свинини в мультиварці:
- Свинину (можна
взяти з невеликою кількістю жиру)
добре промиваємо, очищаємо від плівок і
прожилок, обсушуємо. - Рис декілька
раз промиваємо. - М’ясо нарізаємо
на шматочки. Часник подрібнюємо. - Морква
натираємо, цибулю шаткуємо на дрібні кубики. - У мультиварочную
чашу викладаємо порізану свинину,
солимо, перчимо. - Зверху м’яса
поміщаємо овочі, далі висипаємо рис. - Додаємо
воду, трохи солі, спеції для плову. - Кришку
мультиварки закриваємо, встановлюємо
режим «Плов». Готувати будемо 60 хвилин. - Плов
перекладаємо на блюдо, подаємо гарячим.
Розсипчастий плов з яловичини в мультиварці
Плов з цього
рецептом виходить розсипчастим,
просоченим ароматом спецій — дуже
смачно. Підійде і для святкового
застілля, і для звичайної вечері.
Інгредієнти:
- М’якоть яловичини
— 0,5 кг; - Рис — 0,5 кг;
- Зелень петрушки
— пучок; - Зіра, куркума,
чорний перець; - Сіль;
- Вода — 1 л;
- Морква — 2
шт.; - Часник — 2
голівки.
Як приготувати плов з яловичини в мультиварці:
- Рис промиваємо
кілька разів. - М’ясо також
ретельно промиваємо, видаляємо плівки,
обсушуємо і нарізаємо на шматочки. - Морква
нарізаємо тонкою соломкою, цибулю дрібно
шаткуємо. - Часник (тільки
одну головку) очищаємо, шаткуємо, петрушку
подрібнюємо. - У мультиварочную
чашу вливаємо олію,
включаємо режим «Смаження» (якщо ні, то
«Гасіння»). - У розігріте
масло викладаємо м’ясо, цибулю. Готувати
будемо 15 хвилин. - Додаємо
спеції, перець, сіль, перемішуємо. - В мультиварку
відправляємо морква, перемішуємо,
готуємо ще 5 хвилин. - Додаємо
стакан води, виставляємо на мультиварці
режим «Гасіння», готуємо 30 хвилин. - Всипаємо рис,
розрівнюємо, вливаємо воду, трохи
солимо. - Кришку
мультиварки закриваємо. Включаємо режим
«Плов» (якщо такого немає, то «Каша»,
«Гасіння»). Готувати будемо 30 хвилин. - Головку другу
часник очищаємо тільки від верхньої
лушпиння. - Відкриваємо
кришку мультиварки, в середину плову
поміщаємо часник. - Кришку
закриваємо. Готувати будемо ще 15 хвилин
(режим той же). - Після закінчення
готування, виставляємо режим «Підігрів»
(30 хвилин), щоб плов настоявся. - Плов подавати,
посипавши петрушкою, на великому блюді.
Узбецький плов з баранини в мультиварці
Смачний
узбецький плов з баранини дуже просто
приготувати в мультиварці. Горох нут
можна замінити звичайними родзинками, курдючний
жир — будь-яким рослинним маслом, спеції
вибираємо за смаком.
Інгредієнти:
- Баранина —
500 г; - Морква — 2
шт.; - Рис — 2 склянки;
- Курдючний
жир — 100 р; - Вода — 4
склянки; - Цибуля — 2 шт.;
- Горох нут —
100 г; - Часник — 2
головки; - Зіра, барбарис,
перець, сіль.
Як приготувати плов з баранини в мультиварці:
- Нут промиваємо,
замочуємо у воді, залишаємо на ніч. - Баранину
нарізаємо шматочками. Часник очищаємо
тільки від верхнього шару лушпиння. - Цибулю шаткуємо,
моркву нарізаємо соломкою. - Рис промиваємо
кілька разів у воді. - Курдючний
жир викладаємо в каструлю, включаємо
режим «Смаження». - Обсмажуємо
баранину і цибулю (близько 7 хвилин). - Посипаємо м’ясо
з цибулею приправами і сіллю. - Додаємо
моркву, все добре перемішуємо.
Обсмажуємо ще 5 хвилин. - Вливаємо склянку
води, ставимо режим «Гасіння», готуємо
30 хвилин. - Всипаємо в
мультиварочную чашу нут, рис, барбарис,
зіру, сіль і спеції, кладемо в центр цілий
часник. - Вливаємо
гарячу воду. Ставимо режим «Плов».
Готувати будемо 30 хвилин. - Після закінчення
режиму, включаємо мультиварку на підігрів
ще на 30 хвилин.
Безпосередньо
спостерігати процес приготування плову
можна на відео. Як видно, це найдавніше
блюдо зовсім нескладно готується в
мультиварці.
Тепер ви знаєте, як готувати плов в мультиварці. Приємного апетиту!
Деякі
корисні рекомендації, які можуть
стати в нагоді при приготуванні плову:
- Часник можна не
подрібнювати, а класти в плов цілими
голівками. - При обсмажуванні
інгредієнтів плову в мультиварці,
перемішувати їх слід тільки спеціальної
ложкою, в крайньому випадку дерев’яної
лопаткою. - Щоб рис
вийшов розсипчастим, його слід
перед приготуванням кілька разів
промити. - Для приготування
плову вибирайте міцні прозорі
сорти рису з зернами середньої довжини. Не
годяться для хорошого плову і тайські
індійські види рису, наприклад басматі
або жасмин. Ідеальний рис для цього
страви — дів-зіра. - Основні спеції
для плову — барбарис, гострий перець,
цілі зерна куміна або зіри. - Воду в плов
слід вливати лише гарячої, ідеально
киплячій — так не буде порушений
температурний режим страви. - Подавати разом
з пловом можна будь-яку закуску з овочів.
Але традиційним вважається салат з
помідорів з цибулею і солодким або гострим
перцем. Готується він так: помідори
нарізати тонкими часточками, цибулю —
півкільцями, перець — смужками. У салат
додається сіль і все перемішується.
Слід перед подаванням настояти салат
15-20 хвилин. Масло додавати не потрібно. - Якщо в плов
додаються сухофрукти (родзинки, чорнослив,
курага), то їх слід попередньо
замочити у воді. Класти в плов ці
інгредієнти потрібно перед закладкою рису.