Плов з куркою

Узбецький плов – це страва, що завоювало серця гурманів під
усім світі. Розсипчастий рис, ніжне м’ясо і ароматні спеції перетворюють його
приготування в справжній ритуал, яким можна прикрасити будь-яке свято,
домашній вечерю або пікнік.
Зазвичай для плову використовують більш жирні сорти м’яса:
баранину, яловичину або свинину. Вважається, що воно віддає частину жиру рісу, роблячи
страву більш насиченим. Вибирати для плову м’ясо птиці, зокрема, курятину,
стали з кількох причин. По-перше, воно дозволяє знизити калорійність
плову і робить страву придатним для дієт. По-друге, куряче філе – це саме
доступне м’ясо, яке і коштує недорого, і завжди в наявності на полицях
магазинів.
Важливо для плову також підібрати правильний сорт рису.
Досвідчені кулінари рекомендують використовувати басматі. При цьому його потрібно трохи
раз ретельно промити і залишити в чистій воді, щоб він трохи набрякли перед
приготуванням.
Обов’язковими складовими рису також вважаються цибуля, часник
і моркву. Спосіб нарізки їх зазвичай залежить від особистих переваг кулінара, але
моркву не рекомендується терти на тертці, нарізати а вручну. Часник можна
пропустити через прес, дрібно нарубати або запекти цілком.
Традиційно для приготування плову використовують чавунну
посуд: казани, каструлі, глибокі сковорідки, горщики тощо Для помішування
рекомендується використовувати дерев’яні або, в крайньому випадку, пластикові
прилади. Саме так плов виходить ароматним і ніжним, не злипається і не
пригорає.

Розсипчастий плов з куркою в мультиварці

Фото розсипчастого плову з куркою в мультиварці

Щоб плов вийшов розсипчастим, важливо вибрати неклейкий
сорт рису і простежити, щоб він ввібрав всю вологу. Простіше всього це виходить
саме в мультиварці, яка випаровує зайву рідину і рис придбає ідеальну
консистенцію.
Інгредієнти:

  • Куряче філе – 3шт;
  • Рис басматі – 500г;
  • Цибуля – 1шт;
  • Морква – 1 кг;
  • Часник – 1 головка;
  • Сіль, перець.

Як приготувати плов з куркою в мультиварці:
1.
Куряче філе промити і нарізати невеликими кубиками;
2.
Цибулю нарізати кільцями, кільця – на четвертинки;
3.
Морква нарізати тонкою соломкою;
4.
Часник очистити від верхньої лушпиння, розділити на
зубчики, порізати тонкими пластинками;
5.
Рис ретельно промити;
6.
Включити режим «Випічка» налити в чашу мультиварки рослинна олія;
7.
Викласти цибулю і часник, злегка обсмажити;
8.
Додати моркву і смажити ще 10 хвилин;
9.
Викласти в каструлю філе, додати приправи і
готувати 15 хвилин;
10. Засипати
рис і залити у два рази великою кількістю води;
11. Включити
програму «Плов».

Плов з куркою і грибами на сковорідці

Фото плову з куркою і грибами на сковорідці

Для цього рецепта знадобиться чавунна сковорода з високими
бортами. Гриби можна вибирати на свій смак, головне, щоб вони були свіжі.
Завдяки їм, плов стане ще більш ароматним, ситним і поживним.
Інгредієнти:

  • Куряче філе – 900г;
  • Рис – 400г;
  • Морква – 2шт;
  • Цибуля – 1шт;
  • Гриби – 100г;
  • Часник – 2 головки;
  • Сушений барбарис – 20шт;
  • Перець горошком – 4шт;
  • Зіра – 2ч.л.;
  • Червоний перець – 1/2ч.л.;
  • Сіль – 2ч.л.;
  • Рослинну олію – 100мл.

Як приготувати плов з куркою на сковороді:
1.
На сковорідку налити олію, розігріти;
2.
Курку нарізати кубиками, викласти на сковороду і
обсмажувати 10 хвилин;
3.
Цибулю і моркву очистити, нарізати соломкою і додати до
курці;
4.
Вміст сковороди перемішати, зробити вогонь і менше
тушкувати 20 хвилин під закритою кришкою;
5.
Гриби нарізати шматочками середньої величини, викласти до
основного блюда і продовжувати тушкувати ще 10 хвилин;
6.
Часник очистити від лушпиння, не порушуючи цілісність
голівки і занурити в обжарку;
7.
Посипати плов спеціями, рівномірно розподіляючи їх по
всій поверхні;
8.
Промити рис і висипати в сковороду;
9.
Залити рис водою, з розрахунку 2 склянки води на 1 склянку
рису;
10. Накрити
сковороду кришкою і варити 25 хвилин.

Смачний плов з куркою в каструлі

Фото смачного плову з куркою в каструлі

Якщо під рукою немає відповідної посуди, то можна приготувати
плов і в звичайній каструлі. Він буде трохи відрізнятися від традиційного
узбецького страви, тим не менш, збереже ніжний смак і аромат.
Інгредієнти:

  • Куряче філе – 500г;
  • Рис – 300г;
  • Цибуля – 1шт;
  • Морква – 2шт;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Зіра;
  • Сіль, перець.

Як приготувати плов з куркою в каструлі:
1.
Цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву натерти;
2.
Часник подрібнити ножем або пресом;
3.
Філе промити і нарізати однаковими кубиками по 3-4см;
4.
Моркву і цибулю викласти на розігріту сковороду і
обсмажити в рослинній олії до золотистого кольору;
5.
Додати на сковороду філе, перемішати, збільшити вогонь
і смажити 5 хвилин;
6.
Перекласти вміст сковороди в каструлю;
7.
Промити рис і викласти поверх обжарювання;
8.
300мл кип’яченої води змішати з приправами і залити в
каструлю;
9.
Додати ще води, щоб рис був покритий на 2см;
10. Максимально
зменшити вогонь і варити 20 хвилин;
11. Часникові
зубчики розрізати навпіл і занурити в рис;
12. Дати
плову настоятися 10-15 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати плов з куркою. Приємного апетиту!
Плов з куркою – непроста, але дуже смачна страва. Якщо
знати, як приготувати його в домашніх умовах, то можна легко зібрати за
столом всю сім’ю або велику компанію друзів. Зробити ароматний розсипчастий плов
допоможуть поради професіоналів:

  • Рис обов’язково промивати в чистій воді не менше трьох разів;
  • Якщо під рукою немає басматі, можна використовувати круглий або
    довгозернистий рис;
  • Курку не слід різати занадто дрібно – вона повинна
    рівномірно пропектися. Краще всього підійдуть кубики зі стороною 3-4см;
  • Візитною карткою справжнього узбецького плову вважається
    запечений цілком часник. Для цього його просто потрібно «втопити» в плов на
    завершальному етапі приготування;
  • Для плову важливі правильно підібрані приправи. Початківцям
    кулінарам краще скористатися готовими сумішами «Для плову».