Плов з куркою

Узбецький плов – це страва, що завоювало серця гурманів під
усім світі. Розсипчастий рис, ніжне м’ясо і ароматні спеції перетворюють його
приготування в справжній ритуал, яким можна прикрасити будь-яке свято,
домашній вечерю або пікнік.
Зазвичай для плову використовують більш жирні сорти м’яса:
баранину, яловичину або свинину. Вважається, що воно віддає частину жиру рісу, роблячи
страву більш насиченим. Вибирати для плову м’ясо птиці, зокрема, курятину,
стали з кількох причин. По-перше, воно дозволяє знизити калорійність
плову і робить страву придатним для дієт. По-друге, куряче філе – це саме
доступне м’ясо, яке і коштує недорого, і завжди в наявності на полицях
магазинів.
Важливо для плову також підібрати правильний сорт рису.
Досвідчені кулінари рекомендують використовувати басматі. При цьому його потрібно трохи
раз ретельно промити і залишити в чистій воді, щоб він трохи набрякли перед
приготуванням.
Обов’язковими складовими рису також вважаються цибуля, часник
і моркву. Спосіб нарізки їх зазвичай залежить від особистих переваг кулінара, але
моркву не рекомендується терти на тертці, нарізати а вручну. Часник можна
пропустити через прес, дрібно нарубати або запекти цілком.
Традиційно для приготування плову використовують чавунну
посуд: казани, каструлі, глибокі сковорідки, горщики тощо Для помішування
рекомендується використовувати дерев’яні або, в крайньому випадку, пластикові
прилади. Саме так плов виходить ароматним і ніжним, не злипається і не
пригорає.