Тісто для пирога

Тісто для пирога, напевно, вміє готувати кожна господиня. Тільки от для кулінарних експериментів одного рецепту буде явно недостатньо. Варіацій приготування цієї страви навіть більше, ніж можливих начинок. При цьому для кожного виду пирогів існує своє ідеальне тісто, з яким вони вийдуть максимально смачними і гармонійними.
Вибираючи тісто для пирога, в першу чергу, слід відштовхуватися від запланованої начинки. Наприклад, пісочне тісто краще підходить для солодких наповнювачів, а тісто на кефірі – для м’яса або риби. Також слід враховувати, скільки часу ви можете витратити на приготування пирога. Існують швидкісні рецепти, які дозволяють приступити до формування страви відразу ж після замішування, а ось для інших варіантів може знадобитися кілька годин, щоб тісто прийшло в потрібну кондицію.
Швидше за все готується рідке тісто на основі молочних продуктів (молока, кефіру, сметани, майонезу). Для нього досить просто змішати всі інгредієнти і відразу ж вилити їх на деко. Набагато більше часу займе підготовка дріжджового тіста, якому необхідно як слід піднятися перед розкочуванням.
Справжнім подвигом для багатьох кулінарів залишається приготування листкового тіста для пирога. Більшість господинь воліє купити такий продукт в супермаркеті у вже готовому вигляді, хоча можна зробити і в домашніх умовах. Все що потрібно, це просто дотримуватися вказівок в рецепті, а також запастися терпінням і ентузіазмом.

Дріжджове тісто для пирога з капустою

Це тісто виходить досить щільним і ситним, тому навіть вегетаріанський пиріг з легкістю вгамує голод і замінить повноцінний обід. До того ж, в начинку завжди можна додати м’ясні інгредієнти, які також прекрасно поєднуються з дріжджовий основою. Тесту вистачить на стандартний закритий пиріг і залишиться трохи на прикрасу.
Інгредієнти:

  • 400 г борошна;
  • 25 г цукру;
  • 25 г сухих дріжджів;
  • 15 г солі;
  • 100 мл молока;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 100 маргарину.

Спосіб приготування:

  • У тепле молоко додати дріжджі і 150 г борошна, перемішати.
  • Залишити опару в тепле місце на 3 години.
  • Маргарин розтопити, додати до нього яйця, сіль і цукор, все трохи збити до однорідності.
  • Перелити отриману масу в миску з опарою і замісити туге тісто.
  • Прикрити миску рушником і тримати в теплі ще півтори години.
  • Перед приготуванням розділити тісто на дві частини.
  • Одну використовувати в якості основи, другий же накрити пиріг після додавання начинки.

Пісочне тісто для пирога з яблуками

З пісочним тістом найчастіше готують терті пляцки, тому в рецепті тісто ділять на дві частини. Якщо ваш рецепт передбачає інший спосіб приготування, цей етап можна сміливо пропускати. Важливо, щоб усі інгредієнти були холодними, включаючи вершкове масло. Білки можна буде використовувати в подальшому для обмазування пирога перед випічкою. Це зробить готову страву більш рум’яним.
Інгредієнти:

  • 2 склянки борошна;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 200 г вершкового масла;
  • 2 яйця.

Спосіб приготування:

  • Відокремити білки від жовтків і вилити в дві глибокі миски.
  • До жовтків додати півсклянки цукру, ретельно розтерти.
  • Вершкове масло порубати ножем на тонкі шматочки, додати до жовтків.
  • Розминати масу виделкою, поки вона не стане однорідною.
  • Поступово всипати борошно і розпушувач, замісити пісочне тісто, не липнущее до рук.
  • Розділити тісто на дві нерівні частини, обидві обернути плівкою і залишити в холодильнику на півгодини.

Тісто на кефірі для пирога з м’ясом

Пиріг на кефірі виходить дуже м’яким, ніжним і повітряним. Таке тісто на смак прекрасно поєднується з м’ясною начинкою, ідеально підкреслює її смак. Правильне тісто має відставати від рук, але все одно залишатися трохи липким. Можливо, для цього знадобиться трохи менше муки. У середньому витрачається від 2 до 2,5 склянок.
Інгредієнти:

  • 2 ½ склянки борошна;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 склянку кефіру;
  • 1 яйце;
  • 1 щіпка соди;
  • ½ Ч. л. солі.

Спосіб приготування:

  • У миску розбити яйця, додати до них сіль і злегка збити віночком.
  • В іншу глибоку посуд вилити кефір і висипати соду, перешкодити.
  • Перелити яйця в миску з кефіром, туди ж додати рослинне масло.
  • Змішати все до однорідності і поступово ввести муку.
  • Добре вимісити тісто, накрити його рушником і почекати 20 хвилин.

Рідке тісто для пирога на сметані

Входження в тісто солі або цукру залежить виключно від того, яку ви будете використовувати начинку. Маргарин можна замінити вершковим маслом. Обидва ці інгредієнта дозволять домогтися кращої однорідності тесту. Мінеральна вода, в свою чергу, зробить його більш ніжним і пишним. Гасити соду можна лимонним соком або оцтом. Також замість цієї суміші підійде розпушувач з пакетика.
Інгредієнти:

  • 1 склянка борошна;
  • 500 мл рідкої сметани;
  • 1 ч. л. соди;
  • 2 ст. л. маргарину;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. мінеральної води.

Спосіб приготування:

  • Яйця змішати зі сметаною, додати гашену соду і ретельно розмішати.
  • Борошно просіяти, пересипати в миску з яйцями і сметаною, розмішувати до повного зникнення грудочок.
  • Маргарин розтопити і влити в тісто, ще раз перемішати.
  • Додати мінеральну воду, сіль або цукор за смаком.

Швидке тісто для пирога в духовці

На відміну від більшості рецептів дріжджового тіста, це не забере багато часу у господині. Для пісного страви молоко можна замінити звичайною водою. Після додавання всіх інгредієнтів тісто краще починати замішувати ложкою, а коли воно стане однорідним, продовжити процес вручну. Цей рецепт також підійде для приготування піци або пиріжків.
Інгредієнти:

  • 4 ½ склянки борошна;
  • 500 мл молока;
  • 11 г сухих дріжджів;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 2 ст. л. цукру;
  • ½ Ч. л. солі.

Спосіб приготування:

  • У миску з просіяним борошном висипати дріжджі, сіль і цукор, перемішати.
  • Зібрати гіркою борошно, зробити в ній поглиблення і влити в нього рослинне масло.
  • Туди ж додати молоко і все гарненько перемішати.
  • Замісити тісто, накрити його плівкою і тримати в холодильнику 2 години.
  • Перед приготуванням пирога ще раз тісто обім’яти, трохи присипаючи його борошном.

Листкове тісто для пирога без дріжджів

Приготування листкового тіста завжди асоціюється з довгим і трудомістким процесом. Тим не менш, з допомогою цього рецепта все вийде значно простіше і швидше, ніж здається на перший погляд. Велику роль в цьому відіграє відсутність дріжджів. Без них випічка буде менше пишною, але зате і менш калорійною.
Інгредієнти:

  • 200 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 1/3 ч. л. солі;
  • 2/3 склянки води;
  • 2 склянки борошна.

Спосіб приготування:

  • Борошно висипати на стіл або велику обробну дошку.
  • Вершкове масло нарізати невеликими шматочками і викласти на борошно.
  • Порубати масло з борошном ножем, намагаючись максимально змішати ці два продукту.
  • Воду трохи остудити, розчинити в ній сіль і цукор.
  • Вилити воду до борошна з маслом, замісити тісто.
  • Перекласти тісто в глибоку миску, накрити її рушником.
  • Тримати миску в холодильнику мінімум 3 години.
  • Тісто розкачати в тонкий пласт, потім скласти його в 4 шари.
  • Знову розкачати отриманий шматочок тіста, повторити процедуру ще 2 рази.

Тепер ви знаєте, як готувати тісто для пирога. Приємного апетиту!
Тісто для пирога можна приготувати по-різному, але при цьому завжди хочеться отримувати смачну, пишну і ароматну випічку. Знайти рецепт, який задовольнить вас і за смаковими якостями, і за кількістю витрачених зусиль, не так-то просто, але для хорошої господині просто необхідно. Щоб не помилитися під час своїх кулінарних експериментів, потрібно запам’ятати кілька рекомендацій, як приготувати тісто для пирога:

  • Навіть якщо ви відповідаєте вказаним у рецепті пропорціям, вам може знадобитися трохи більше або менше муки. Це буде помітно під час вимішування тіста;
  • Крім борошна для самого тесту також розраховуйте, що вам знадобиться борошно для присипки робочої поверхні, рук і качалки;
  • Якщо тісто для пирога за рецептом не повинно бути рідким, то слід замішувати його то тих пір, поки воно не перестане липнути до рук;
  • Швидше всього дріжджове тісто підніметься з сухими дріжджами. Їх обов’язково потрібно розводити в теплій рідині (воді або молоці);
  • Пироги з рідкого, пісочного або кефіру тіста краще виймати з форми лише після того, як вони охолонуть, інакше є ризик порушити цілісність страви.