Листкове дріжджове тісто

Листкове дріжджове тісто в готовому вигляді можна придбати в будь-якому магазині. І багато господинь встигли по достоїнству оцінити всі пов’язаних з його купівлею переваги. Тісто досить розморозити, приготувати начинку і сформувати вироби. Все інше зробить духовка. Слойки, пиріжки, пироги, тістечка, торти, печиво, листкова здоба — хто ж відмовиться від усіх цих ласощів! До того ж, змінюючи начинки, можна кожен день радувати близьких різноманітною випічкою без особливих клопотів.
В домашніх умовах приготування листкового дріжджового тіста займається досить багато часу. Спочатку готується дріжджове тісто. Потім його розкочують в пласти і прослаивают вершковим маслом або маргарином. Потім згортають, знову укладають шматочки жиру, згортають і знову розкачують. Так повторювати 3-4 рази. Прослоенное подібним чином дріжджове тісто відправляють в холодильник, щоб потім знову повторити всю процедуру ще раз. Виходить вельми трудомістко, до того ж, у самому процесі існує безліч нюансів, не знаючи яких складно отримати «правильний» тісто.
Щоб спростити завдання господиням, пропонуємо варіанти випічки з уже готового тіста. Потрібно тільки вибрати підходящий рецепт і зробити начинку.

Пиріг з листкового дріжджового тіста з сиром

По цьому рецепту виходить дуже смачний відкритий пиріг з ніжною сирною начинкою. Відмінне частування до чаю або гарне доповнення до сніданку. Окрім цукатів у сир можна додати сухофрукти або горіхи — це різноманітить смак десерту і зробить його більш ситним.
Інгредієнти:

  • Жирний сир — 700 г;
  • Листкове дріжджове тісто — 500 г;
  • Цукор — 100 г;
  • Вершки — 100 мл;
  • Яйця — 4 шт.;
  • Масло вершкове — 2 ст. л.;
  • Манка — 1 ст. л.;
  • Ванільний цукор — 1 ч. л.;
  • Цукати — 50 р.

Спосіб приготування:

  • Тісто розморожуємо.
  • Сир протираємо, використовуючи сито. Жовтки відділяємо від білків.
  • В окремій ємності збиваємо жовтки з вершками, ванільним цукром. Масу з’єднуємо з протертим сиром.
  • Дрібно нарізаємо цукати, перемішуємо їх з манкою.
  • Білки збиваємо з додаванням цукру.
  • Обережно вводимо білки в сирну масу. Потім перекладаємо цукати. Все перемішуємо.
  • Тісто розкачуємо або розтягуємо руками. Розмір коржа повинен бути більше діаметру форми.
  • У форму викладаємо підготовлене тісто, щоб його краї трохи звисали.
  • Рівномірно розподіляємо начинку, яку закриваємо з боків тестом. Повинен вийти своєрідний бортик. На ньому робимо ножем насічки через кожні 4 див.
  • Випікаємо в духовці (1800С) 40 хвилин.
  • Масло розтоплюємо з додаванням цукру. Пиріг поливаємо цією сумішшю за 10 хвилин до його готовності.

Пиріжки з листкового дріжджового тіста з яблуками

Яблучні пиріжки, приготовані за цим рецептом, стануть відмінним пригощанням до сніданку або чудовим ласощами до чаю. Додайте в начинку корицю — це додасть випічці неймовірний аромат. А якщо замініть звичайний цукор коричневий, то начинка пиріжків придбає ще більш насичений колір.
Інгредієнти:

  • Листкове дріжджове тісто — 500 г (упаковка);
  • Яблука — 4 шт.;
  • Цукор — 200 г;
  • Крохмаль — 1 ст. л.;
  • Ванілін — за смаком;
  • Масло вершкове — 1 ст. л.;
  • Яйце — 1 шт;
  • Борошно для розкочування тіста.

Спосіб приготування:

  • Тісто звільняємо від упаковки, залишаємо розморожуватися.
  • Яблука промиваємо, очищаємо шкірку, видаляємо насіння, нарізаємо кубиками.
  • Крохмаль розвести невеликою кількістю води.
  • Подрібнені фрукти обсмажуємо на олії 5 хвилин, додаємо цукор, масу перемішуємо і вливаємо крохмаль з водою.
  • Яблука готуємо до загущення соку, маса повинні стати схожою на густий джем.
  • Розморожене тісто розгортаємо в тонкий пласт (5 мм), який нарізаємо на квадрати зі стороною 10 див.
  • Формуємо пиріжки. На кожен квадрат, ближче до одному з його кутів викладаємо невелику кількість начинки.
  • Щільно скріплюємо майбутнього пиріжка.
  • Вироби викладаємо на деко, змащуємо збитим яйцем.
  • Випікаємо в духовці (1800С) 30 хвилин.

Шоколадні круасани з листкового дріжджового тіста

Круасани мають французьке походження і являють собою невеликі півмісяці, приготовані з листкового тіста. Такими рогаликами приємно порадувати близьких на сніданок. Начинку обирайте будь-яку: фруктову, шоколадну або навіть несолодке, наприклад, гриби і сир. Головна умова — начинка не повинна бути рідкою, інакше вона почне витікати.
Інгредієнти:

  • Листкове дріжджове тісто — 500 г;
  • Шоколад — 100 г;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Цукор — 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  • Тісто витягуємо з упаковки, розморожуємо.
  • Шоколад подрібнюємо на невеликі шматочки.
  • Стіл присипаємо борошном, тонко розкачуємо пласти тіста, нарізаємо його на трикутники.
  • На основу кожного трикутника викладаємо кілька шматочків шоколаду. Звертаємо вироби в трубочки.
  • Яйце збиваємо з цукром.
  • Круасани викладаємо на деко. Його слід попередньо змастити олією.
  • Кожен виріб змащуємо збитим яйцем.
  • Випікаємо в духовці (1800С) 20 хвилин. Готові круасани трохи охолоджуємо.
  • За бажанням посипаємо пудрою.

Швидка піца з листкового дріжджового тіста

Листкове дріжджове тісто — відмінна основа для приготування піца. Приготуємо відоме на весь світ італійське блюдо з грибами, ковбасою, овочами і сиром. Взагалі, начинку вибирайте на свій смак. Ковбасу можна замінити відвареним м’ясом, беконом, шинкою або зовсім виключити.
Інгредієнти:

  • Листкове дріжджове тісто — 500 г;
  • Сир — 100 г;
  • Ковбаса, сосиски — 200 г;
  • Печериці свіжі — 300 г;
  • Кетчуп — 5 ст. л.;
  • Помідор — 2 шт.;
  • Перець болгарський — 1 шт.;
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • Майонез — 5 ст. л.;
  • Маслини — 6 шт.;
  • Приправа для піци;
  • Орегано, базилік (сушені).

Спосіб приготування:

  • Тісто розморожуємо.
  • Гриби нарізаємо пластинками, цибулю — півкільцями. Обсмажуємо інгредієнти на сковороді. Надлишки масла видаляємо за допомогою паперових серветок.
  • Помідор нарізаємо півкільцями, перець — тонкими шматочками, ковбасу — невеликими брусочками, маслини — кільцями.
  • Розморожене тісто викладаємо на деко, заздалегідь змащений маслом, робимо невеликі бортики.
  • Зверху змащуємо кетчупом або будь-яким іншим томатним соусом, можна взяти томатну пасту. Посипаємо приправою, орегано, базиліком.
  • Розподіляємо по тесту інгредієнти начинки: гриби, ковбасу, потім перець, помідори і маслини. Посипаємо тертим сиром.
  • Зверху робимо невелику сіточку з майонезу.
  • Випікаємо в духовці (1800С) 30 хвилин.
  • Перед подачею нарізаємо на шматочки.

Вишневі слойки з листкового дріжджового тіста

Смачні ласощі з простих продуктів — консервованих вишень та листкового тіста. Вишню можна взяти заморожену, свіжу або використовувати інші ягоди за смаком. Додайте в начинку трохи темного шоколаду — тоді десерт точно оцінять усі ласуни.
Інгредієнти:

  • Листкове дріжджове тісто — 500 г;
  • Вишня без кісточок — 200 г;
  • Борошно — 10 г;
  • Цукор — 100 г;
  • Ванільний цукор — пакетик;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Цукрова пудра.

Спосіб приготування:

  • Тісто розморожуємо.
  • В окремій ємності змішуємо вишню з цукром, борошном, ванільним цукром.
  • Тісто розкачуємо, нарізаємо на квадрати зі стороною 10 див.
  • Яйце збиваємо, шоколад розламуємо на маленькі шматочки.
  • На край кожного квадрата викладаємо трохи вишень (по 1 ст. л.). Краї тіста змащуємо збитим яйцем.
  • Квадрат складаємо навпіл, повинен вийти прямокутник, краї тіста щільно скріплюємо.
  • Верх виробів змащуємо яйцем. Робимо невеликі проколи для виходу пари.
  • Випікаємо слойки в духовці (1800С) 20 хвилин.
  • Готові вироби посипаємо пудрою.

Булочки з листкового дріжджового тіста з беконом

Приготуємо смачні булочки з беконом, сиром і цибулею, використовуючи готове листкове дріжджове тісто. Начинку можна вибрати будь-яку, з огляду на продукти, які є під рукою. Наприклад, ковбаса і гриби, куряче м’ясо і сир. Такі булочки стануть відмінним пригощанням для раптово наскочили гостей, коли часу на приготування їжі зовсім немає.
Інгредієнти:

  • Листкове дріжджове тісто — 500 г (два пласта);
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • Сир — 150 г;
  • Перець, сіль;
  • Бекон — 150 г;
  • Масло для змащення.

Спосіб приготування:

  • Тісто розморожуємо.
  • Бекон нарізаємо кубиками, обсмажуємо на сухій сковороді. Інгредієнт повинен придбати приємний золотистий колір.
  • Лук очищаємо, подрібнюємо, обсмажуємо на олії. Сир натираємо.
  • Тісто розгортаємо в два тонких пласта, попередньо посипавши борошном робочу поверхню.
  • На кожен пласт викладаємо підготовлені продукти: спочатку бекон, цибуля, зверху сир.
  • Скачуємо тісто в рулет, який нарізаємо на шматочки товщиною по 4 див.
  • Майбутні булочки викладаємо на деко, змастивши його олією.
  • Випікаємо вироби в духовці (1800С) 25 хвилин.
  • Подаємо гарячими в якості закуски.

Тепер ви знаєте, як готувати листкове дріжджове тісто. Приємного апетиту!
Випічка з листкового дріжджового тіста завжди ніжна, повітряна, хрустка. І не важливо, що ви приготували: булочки, пироги або слойки. Всі вироби моментально змітаються зі столу. Досвідчені кулінари діляться рекомендаціями, на які важливо звернути увагу при роботі з цим видом тіста:

  • Правильно вибирайте готове тісто. Зверніть увагу в магазині на пласти: вони не повинні мати здуття. Їх наявність свідчить про порушення зберігання та неодноразовому розморожування продукту.
  • Варіанти начинки для булочок або круасанів: мак з медом; шматочки шоколаду; чорнослив, волоські горіхи і цукор; кориця з цукром; сир; ягоди з варення; шматочки свіжих фруктів з медом.
  • З такого тіста можна приготувати і пироги з несолодкими начинками. Наприклад, м’ясним або курячим фаршем і картоплею; грибами і картоплею; печінкою і яйцем; рибою і цибулею; рисом з зеленню; куркою і сиром.
  • Якщо хочете надати піці неймовірний аромат, то подрібніть кілька зубчиків часнику, розведіть невеликою кількістю води і розподіліть цю суміш по поверхні вже готової піци.
  • Не забуваємо, що листкове дріжджове тісто досить калорійно з-за великого вмісту жирів. Випічку на основі цього тесту слід вживати в невеликій кількості.
  • Листкове тісто рекомендується працювати тільки в одному напрямку. Так ви не порушите структуру та випічка вийде ніжною і соковитою.
  • Ставити вироби з листкового тіста потрібно тільки в добре прогріту духовку. Зазвичай рекомендована температура випікання вказується в рецептурі і в середньому складає 170-2000С.
  • При роботі з листковим тестом весь інвентар (ніж, обробну дошку, миски) слід охолодити. Саме приміщення також має бути прохолодним.
  • Вважається, що правильно розморожувати листкове тісто слід так: пласти потрібно взяти з упаковки, накрити серветкою і залишити на нижній полиці холодильника. Це тривалий процес, який займе не менше 2 годин.
  • Перед випічкою всі вироби бажано поставити щоб підійшло на 40 хвилин і тільки потім відправляти в духовку.