Заварне тісто

Заварне тісто – це, звичайно ж, не самостійне блюдо, але без нього багато улюблені ласощі були б просто неможливі. Чебуреки, еклери, пельмені, манти, профітролі, вареники і ще безліч рецептів, від назв яких відразу починають текти слинки, включають в себе саме заварне тісто. Воно не тільки смачне, але ще і досить економне з точки зору необхідних інгредієнтів.
Найпростіший варіант заварного тіста включає в себе тільки борошно, воду, трохи соняшникової олії і сіль. При цьому на його основі можна зробити практично будь-який з перерахованих страв. У більш «щедрих» рецептах часто зустрічаються яйця, молоко, дріжджі, цукор, маргарин і пр.
Вся суть заварного тесту полягає в тому, що частина його замішується прямо на вогні, і лише потім додається до основної частини. Іноді кип’ятять тільки рідку складову (воду, молоко) і потім вливають її в борошно тонкою цівкою. В обох випадках тісто вимішують дуже інтенсивно і довго, щоб воно стало однорідним і еластичним. Тривалість приготування, безумовно, вважається недоліком цієї страви, але результат вартий докладених зусиль.
З заварним тістом поєднуються абсолютно всі види начинок. Це може бути м’ясо, гриби, картопля, фрукти, ягоди, крем тощо Добре вимішане тісто згодом готується дуже швидко, незалежно від області застосування.

Заварне тісто для еклерів з кремом

Фото заварного тіста для еклерів з кремом

Тісто відмінно підходить для еклерів і профітролей. Якщо воно виявиться занадто рідким, потрібно просто додати ще трохи борошна. Яйця рекомендується вбивати по черзі, постійно помішуючи тісто. Важливо пам’ятати, що під час випічки воно збільшитися приблизно в два рази. Крем еклери додають вже після приготування через невеликий отвір.
Інгредієнти:

  • ½ Склянки води;
  • 150 г маргарину;
  • 1 ½ склянки борошна;
  • 4 яйця;
  • 2 щіпки солі.

Спосіб приготування:

  • Маргарин розтопити, додати воду і сіль, перешкодити.
  • Довести отриману суміш до кипіння, потім зняти з вогню і всипати борошно.
  • Знову повернути каструльку на вогонь і ретельно вимісити тісто лопаткою.
  • Коли тісто перетвориться в однорідну масу, остудити його до кімнатної температури.
  • Додати в загальну посуд яйця, ще раз добре вимісити.

Заварне тісто для пельменів на молоці

Фото заварного тіста для пельменів на молоці

Тісто на молоці добре поєднується з м’ясним фаршем, тому для пельменів стане просто незамінним. Для подальшого приготування буде потрібно розкачати в пласт не товще 1,5 см і вирізати заготовки з тіста під пельмені з допомогою чарки або невеликий чашечки.
Інгредієнти:

  • 500 мл молока;
  • 6 склянок борошна;
  • 2 яйця;
  • 1 щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • Молоко налити в каструльку, додати сіль і півтори склянки борошна.
  • Туди ж вбити яйця і добре перешкодити.
  • Нагрівати тісто на повільному вогні, постійно помішуючи ложкою.
  • Коли маса загусне, зняти її з плити і додати борошно.
  • Замісити м’яке еластичне тісто і скачати його в кулю.
  • Накрити куля рушником і дати постояти при кімнатній температурі 40 хвилин.

Заварне тісто для чебуреків з горілкою

Фото заварного тіста для чебуреків з горілкою

Заварне тісто дозволяє отримати більш пористі і ніжні чебуреки. В їх рецепт традиційно входить невелика кількість горілки, щоб пиріжки стали ще більш хрусткими. Вимішувати тісто для чебуреків потрібно довго, не менше 15 хвилин.
Інгредієнти:

  • 8 склянок борошна;
  • 2 яйця (жовтки);
  • 2 ст. л. горілки;
  • 2 склянки води;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі.

Спосіб приготування:

  • Воду влити в каструлю і довести до кипіння.
  • Додати цукор і сіль, перешкодити.
  • Туди ж влити рослинне масло і різким рухом всипати 1 склянку борошна.
  • Зняти каструлю з вогню, добре перемішати вміст.
  • Коли отримана маса охолоне, додати в неї жовтки і горілку.
  • Поступово всипати решту борошна, вимішуючи тісто спочатку в каструльці, а потім на обробній дошці.
  • Накрити тісто бавовняною тканиною або серветкою і залишити на 1 годину.

Заварне тісто для вареників і мантів

Фото заварного тіста для вареників і мантів

Це мабуть самий простий рецепт тіста для вареників, пельменів і мантів. Мінімальна кількість інгредієнтів дозволяє приготувати улюблену страву навіть з порожнім холодильником. Тісто абсолютно нейтральне, тому начинку можна використовувати будь-яку.
Інгредієнти:

  • 150 мл води;
  • 250 г борошна;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • Борошно просіяти і висипати гіркою в глибоку миску.
  • Зверху зробити невелике поглиблення і залити туди масло, трохи перешкодити ложкою.
  • Воду закип’ятити і посолити.
  • Влити окріп в той же поглиблення і швидко починати замішувати тісто ложкою.
  • Коли маса трохи охолоне, продовжувати вимішувати руками до отримання однорідного еластичного тіста.
  • Миску з тістом накрити рушником і залишити на півгодини, після чого можна приступати до ліплення.

Дріжджове заварне тісто для солодких пиріжків

Фото дріжджового заварного тіста для солодких пиріжків

Дріжджове тісто добре підійде для солодкої випічки з фруктовими начинками. Дріжджі можна взяти свіжі, але тоді їх потрібно розвести окремо в теплій воді або молоці. До речі, половину води також можна замінити молоком. Для пісних пиріжків з рецепту видаляють яєчні жовтки.
Інгредієнти:

  • 650 г борошна;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 400 мл води;
  • 2 ч. л. сухих дріжджів;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 3 яйця.

Спосіб приготування:

  • 100 г борошна змішати з цукром і сіллю в каструльці.
  • Влити до них рослинне масло і 200 мл окропу, добре перемішати.
  • Дати суміші трохи охолонути, потім додати дріжджі і 200 мл теплої води (не окропу!).
  • Жовтки відокремити від білків, додати в загальну посуд і ще раз перешкодити.
  • Борошно висипати в глибоку миску, зверху вилити отриману суміш.
  • Замісити еластичне гладке тісто і розділити на порційні шматочки (приблизно по 50 г на один пиріжок).
  • Кожен шматочок скачати в кулю і дати їм підійди 5 хвилин.

Тепер ви знаєте, як приготувати заварне тісто. Приємного апетиту!
Заварне тісто – це основа багатьох смачних страв, починаючи від випічки і закінчуючи варениками і пельменями. Готується воно дуже просто, при цьому вимагає мінімуму інгредієнтів. Якщо ви вперше вирішили спробувати той чи інший рецепт цієї страви, краще прочитати поради від досвідчених кулінарів, як зробити заварне тісто:

  • Кількість борошна в рецептах може бути не точним. Потрібно уважно стежити, щоб тісто виходило м’яким, але не в’язким;
  • Під час приготування на плиті можуть утворюватися грудочки, але додатися ідеальної однорідності не варто – тісто прийме потрібний вигляд під час подальшої обробки;
  • Якщо ви вливаєте в окріп борошно, почніть вимішувати тісто ложкою, інакше ризикуєте обпалити руки;
  • Заварне тісто місити потрібно досить довго. Для отримання правильної консистенції знадобиться 15-20 хвилин;
  • Щоб було простіше місити тісто, руки потрібно іноді змочувати рослинним маслом, а саме тісто рясно присипати борошном;
  • Під час обминки може знадобитися ще близько половини склянки борошна;
  • Якщо в рецепті присутні яйця, то їх потрібно додавати тільки тоді, коли тісто вже охолоне. Інакше вони просто можуть зваритися.