Пельмені знайомі всім і кожному ще з дитинства, і в
більшості викликають явне схвалення в свою адресу. Соковиті, ситні, тануть у
роті пельмені легко можуть замінити обід або вечерю, при цьому приготування
займає буквально пару хвилин. Зазвичай їх варять у киплячій воді, але деякі
радикальні кулінари навіть беруться обсмажувати пельмені на сковорідці, як
чебуреки.
Ні для кого не секрет, що основа пельменів – м’ясний фарш,
який особливим способом загортають у шматочок тіста. При цьому важливо пам’ятати,
саме від останнього залежить більшість смакових відтінків готового
страви.
Щоб заощадити час і сили і не замислюватися, як
приготувати тісто, багато вибирають покупні пельмені, і просто варять вже
готовий напівфабрикат. Пельмені виходять досить смачними, але зрівнятися з
домашніми їм все одно не вдасться. Тому найкраще забезпечити себе своїм
власним стратегічним запасом – зробити тісто для пельменів будинку, а після
заморозити заготовки до запитання.
Всі рецепти тіста для пельменів дуже прості і не вимагають
особливих тимчасових витрат. В залежності від того, як його замісити, буде
змінюватися не тільки смак, але і калорійність страви. Стандартний спосіб
приготування передбачає молоко, яйця, борошно і сіль. Тим не менш, яйця можна
легко виключити, а замість молока взяти кисле молоко, кефір, звичайну воду або
окріп.
Тісто для пельменів замішують вручну, висипаючи борошно гіркою
на рівну поверхню або в миску. Всі інші інгредієнти поступово
додають зверху, постійно вимішуючи до однорідної тугий маси. Втім, якщо
в будинку є хлібопічка, то приготування тіста займе всього пару хвилин –
досить помістити всі складові всередину, а далі справа за технікою.
Навіть незважаючи на те, що пельмені з пачки здаються дешевим
варіантом обіду, справді економними виходять саме домашні пельмені.
Всі продукти для смачного тіста напевно знайдуться в кожному холодильнику, так
що купити доведеться тільки м’ясний фарш.
Смачне тісто для пельменів на молоці у хлібопічці
Найпростіший з усіх можливих варіантів тесту. Хлібопічка виконає
всі необхідні дії, що значно заощадити час, а молоко додасть
тесту ніжну консистенцію і приємний смак.
Інгредієнти:
- 200мл молока;
- 500г борошна;
- 2 яйця;
- 1ст.л. рослинної олії;
- 1ч.л. солі.
Спосіб приготування:
1.
Викласти всі продукти в хлібопічку, закріпити лопатку
для замішування і включити режим «Тісто»;
2.
Почекати, поки тісто придбає потрібну консистенцію,
відключити хлібопічку і залишити його всередині ще на 1 годину;
3.
Дістати тісто, розкачати і приступити до приготування
пельменів.
Заварне тісто для пельменів без яєць
Найпопулярніше і економне заварне тісто для домашніх пельменів.
Готується з використанням окропу. При цьому яйця в рецепт не входять.
Інгредієнти:
- 1 ½ склянки води;
- 3 склянки борошна;
- 3ст.л. рослинної олії;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1.
У глибокій мисці з’єднати борошно, рослинне масло і
сіль;
2.
Воду закип’ятити і тонкою цівкою вливати в тісто,
ретельно помішувати;
3.
Стіл посипати борошном і перекласти на нього тесту;
4.
Вимісити руками тісто до еластичного стану;
5.
Дати тісту полежати 10-15 хвилин і ліпити пельмені.
Ніжне тісто для пельменів на воді
У цьому рецепті не виключається молоко
повністю – водою замінюється тільки половина необхідної рідини. Від цього
тісто стає більш ніжним і легко ліпиться, при цьому зберігає приємний
насичений смак.
Інгредієнти:
- 3 склянки борошна;
- 100мл молока;
- 100мл води;
- 1 яйце;
- 1ч.л. солі.
Спосіб
приготування:
1.
Просіяти борошно гіркою на стіл або дощечку;
2.
Яйце розбити в глибоку миску, додати сіль і збити
вилкою;
3.
Посеред гірки з борошна зробити ямку і влити туди яйце;
4.
По частинах додати молоко і воду, постійно вимішуючи
тісто;
5.
Замісити круте тісто, щоб не прилипало до рук;
6.
Затягнути тісто харчовою плівкою, залишити на 40-60 хвилин
при кімнатній температурі.
Тісто для пельменів і вареників на кефірі
Тісто на кефірі виходить більш м’яким, а пельмені надалі легше
сприймаються шлунком. При бажанні можна замінити кефір кислим молоком.
Інгредієнти:
- 500г борошна;
- 1 склянку кефіру;
- 2 яйця;
- Сіль.
Спосіб
приготування:
1.
Відокремити білки від жовтків;
2.
Просіяти борошно, висипати в миску гіркою;
3.
Посередині зробити ямку;
4.
У заглиблення насипати сіль, влити жовтки і поступово
додавати кефір;
5.
Ретельно вимісити тісто і перекласти в харчову плівку
або пакет;
6.
Залишити на 20-30 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати тісто для пельменів. Приємного апетиту!
На сьогоднішній день приготувати пельмені будинку вважається справжнім
подвигів. Тому багато хто не знають, як зробити тісто для пельменів. На самому
насправді все дуже просто, головне не забувати про маленькі кулінарні хитрощі:
- Тісто для пельменів можна приготувати
заздалегідь і зберігати в морозильній камері до моменту готування; - Воду для тіста слід брати кімнатної
температури; - Зручніше замішувати тісто на столі або
дощечці, але в мисці вийде більш акуратно; - Перед тим, як замішувати тісто, потрібно
посипати стіл борошном руки; - Якщо борошна виявилося недостатньо, досипати
її рекомендується невеликими порціями, інакше тісто буде занадто густим; - Якщо тісту не вистачає рідини, краще додати
не воду, а трохи соняшникової олії; - Ідеальне по консистенції тісто для
пельменів – м’яке, пружне і еластичне; - Щоб дотримати пропорції продуктів
пельменях, тісто треба розкачати шаром товщиною 1-2мм; - Пельмені можна зробити справжньою окрасою
столу, якщо додати в тісто натуральні барвники. Для жовтих використовуйте пельменів
куркуму або шафран (1г), для зеленого – пюре зі шпинату (в пропорції з борошном
1:2), для червоного – томатну пасту (1 столова ложка на 1 яйце).