Здобне дріжджове тісто – це запорука смачною, соковитою і ніжною випічки, будь то рогалики, булочки, пиріжки або будь-які інші кондитерські вироби. Також з ним відмінно вийдуть солоні пироги і піца, незалежно від того, яка буде обрана для них начинка. Дійсно правильне здобне тісто зажадає від господині терпіння і підвищеної уваги, але отриманий результат обов’язково викличе захоплення оточуючих.
Здобне дріжджове тісто роблять на основі яєць, цукру і жиру. В якості останнього підійде вершкове масло, маргарин, сметана та ін Також в рецепт здобного тіста обов’язково входить велика кількість рідини. Це можуть бути молочні продукти або звичайна вода. В них розводять сухі або свіжі дріжджі з невеликим додаванням цукру. Після замісу тесту дають час піднятися. Зазвичай це займає від півтора до двох годин. В процесі тісто кілька разів обминають і змащують рослинним маслом або присипають борошном.
Готове здобне дріжджове тісто можна відразу ж використовувати для будь-якої випічки або зберігати кілька днів у морозильнику до запитання.
Опарне здобне дріжджове тісто для пирогів
Це тісто відмінно підійде для пиріжків, пирогів і для рулетів. При цьому можна вибрати абсолютно будь-яку начинку і просочення або ж приготувати випічку виключно з самого тесту. В рецепт входить велика кількість здоби, тому страва обов’язково готувати саме опарним способом.
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 3 яйця;
- 20 г ванільного цукру;
- 30 г свіжих дріжджів;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- 150 г вершкового масла;
- 7 ст. л. цукру;
- 200 мл молока;
- 5 г солі.
Спосіб приготування:
1. 100 мл молока трохи підігріти, розчинити в ньому дріжджі, 4 столові ложки борошна і 3 ложки цукру.
2. Залишити опару в теплі на 40 хвилин.
3. У каструльку вилити другу частину молока, висипати ванільний і весь білий цукор.
4. Додати трохи солі і розм’якшене вершкове масло.
5. Отриману суміш підігріти, повністю розтопивши масло, потім остудити.
6. В опару вбити яйця і влити молочно-масляну суміш.
7. Поступово ввести муку і замісити м’яке еластичне тісто (вимішувати 15-20 хвилин).
8. Тісто змастити з усіх боків рослинним маслом і накрити рушником.
9. Залишити тісто на півтори години в теплому місці, потім обім’яти.
Солодке здобне дріжджове тісто для булочок
Кондитерські вироби із здобного дріжджового тіста багатьом полюбилися ще з раннього дитинства. Напевно, одними з найулюбленіших ласощів кожної дитини були плюшки і булочки з різними начинками, приготовані саме за таким рецептом. Спекти їх будинку зовсім не складно, головне приділити трохи часу підготовки тесту.
Інгредієнти:
- 120 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 1 пакетик сухих дріжджів;
- 250 г цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 500 мл молока;
- 1 кг борошна;
- Рослинне масло.
Спосіб приготування:
1. У теплому молоці розчинити чайну ложку цукру і дріжджі, залишити опару на чверть години.
2. Яйця розбити в окрему мисочку, додати вершкове масло і збити.
3. Борошно змішати з цукром і сіллю, сформувати з неї гірку і зробити вгорі поглиблення.
4. В отриману ямку залити опару і яєчно-масляну суміш, замісити тісто.
5. Тісто продовжувати вимішувати ще 10 хвилин, присипаючи борошном.
6. Глибоку тарілку, змастити рослинним маслом і перекласти в неї тісто.
7. Накрити миску рушником і поставити в тепло на півтори години.
8. Перед приготуванням булочок тісто ще раз обім’яти і розкачати в пласт середньої товщини.
Тепер ви знаєте, як готувати здобне дріжджове тісто. Приємного апетиту!
Здобне дріжджове тісто можна заслужено назвати самою смачною основою для домашньої випічки. Багато господинь не використовують його тільки тому, що приготування вимагає занадто багато часу і сил. Тим не менше, існують деякі нескладні секрети, в яких розповідається, як приготувати здобне дріжджове тісто без будь-яких труднощів:
- Дріжджі для тіста слід розводити у теплому молоці, але ні в якому разі не в гарячому;
- Дріжджове тісто, перед тим як готувати випічку, потрібно добре обім’яти. Чим довше ви будете це робити, тим смачніше вийде страва;
- Здобне тісто треба дуже ретельно й інтенсивно розгортати, інакше воно буде повертатися в колишню форму;
- Вершкове масло в рецептах можна замінити будь-яким іншим кулінарним жиром;
- Молоко для тіста краще брати жирне і обов’язково свіже;
- Масло або маргарин слід лише трохи пом’якшити, але не розтоплювати;
- Під час приготування здобного дріжджового тіста важливо точно дотримуватися пропорцію здоби і дріжджів, інакше останні можуть просто не подіяти з-за великої кількості жиру і цукру;
- Для випічки з солоними начинками цукру знадобиться зовсім небагато, але тісто при цьому не перестане бути здобним.