Тісто для булочок

Правильно приготоване тісто для булочок дозволяє не тільки порадіти смачною випічки, але і надати їй будь-яку форму і розмір. Це можуть бути рогалики, трояндочки, булочки, булочки з начинкою та ін. Достатньо лише заздалегідь визначитися з фінальним стравою і підібрати для нього відповідний рецепт тіста.
Тісто для булочок готують вручну або за допомогою хлібопічки, яка бере на себе практично всю брудну роботу. Щоб випічка вийшла дійсно пишною і м’якою, тісто вимішують досить довго і найчастіше додають до нього сухі або свіжі дріжджі. Піднятися випічці також допомагає просеянная борошно, соду, розпушувач і добре збиті яйця.
До складу тіста для булочок входить борошно вищого сорту, яйця, сіль, цукор, молочні продукти або вода. Для аромату до них часто додають ваніль або корицю. Начинки можуть бути найрізноманітніші: фрукти, варення, сухофрукти, мак, горіхи тощо Багато ж воліють булочки і зовсім без будь-яких наповнювачів.
Прикрасити готову випічку можна маком, кунжутом, цукровою пудрою, товченими горіхами або мигдальними пелюстками. Булочки не рекомендують вживати гарячими, особливо якщо вони зроблені із здобного тіста. Краще дочекатися, поки випічка трохи охолоне, та подати її разом з чаєм.

Булочки з дріжджового тіста в духовці

Дріжджове тісто не тільки добре піднімається, але також вважається самим слухняним серед найближчих конкурентів. З нього можна зробити випічку практично будь-якої форми, що дозволяє безмежно проявляти свою кулінарну фантазію. Для дійсно пишних і м’яких булочок дріжджі краще використовувати свіжі. Їх активізація займе трохи більше часу, але і випічка вийде смачніше.
Інгредієнти:

  • 270 мл молока;
  • 100 г вершкового масла;
  • 650 г борошна;
  • 15 г свіжих дріжджів;
  • 2 щіпки солі;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 2 яйця;
  • 6 ст. л. цукру.

Спосіб приготування:

  • Молоко підігріти, викласти в нього дріжджі і пів-ложки цукру, добре перемішати.
  • Додати в опару 150 г борошна і ще раз перешкодити все віночком, залишити на 30 хвилин в теплому місці.
  • Коли опара підійде, вбити в неї яйця і додати розм’якшене вершкове масло.
  • Засипати туди ж ванільний цукор і цукор-пісок, поступово ввести муку.
  • Замісити тісто для булочок, перекласти на стіл, присипаний борошном.
  • Змастити тісто з усіх боків рослинним маслом і добре вимісити.
  • Готове тісто перекласти в глибоку ємність, змащену маслом і накрити її рушником, знову поставити в тепло на півтори години.
  • Розділити тісто на чотири частини і кожну розкотити в пласт шириною 1 див.
  • За допомогою склянки вирізати з тіста однакові кружечки.
  • Скласти кружечки купками по 3-4 штуки і згорнути їх у рулет.
  • Кожен рулетик розрізати навпіл і виставити половинки вертикально на застелене папером деко.
  • Залишити на 25 хвилин, потім запікати при температурі 180 градусів 20 хвилин.

Здобне тісто для булочок на кефірі

Кулінари віддають перевагу саме сдобному тесту. Воно виходить дивно м’яким і ніжним, підходить для всіх видів випічки. Щоб не зіпсувати тісто в процесі приготування, важливо не «забити» його борошном. Якщо воно буде продовжувати липнути до рук у процесі замішування, потрібно просто додати трохи рослинного масла.
Інгредієнти:

  • 250 мл кефіру;
  • 60 мл молока;
  • 4 склянки борошна;
  • 15 г свіжих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 70 г вершкового масла;
  • 1 склянку цукру.

Спосіб приготування:

  • У миску висипати дріжджі і чайну ложку цукру, розтерти.
  • Влити до дріжджам тепле молоко, перешкодити, додати 3 столові ложки борошна.
  • Перемішати опару, накрити рушником і тримати в теплі півгодини.
  • В окремому посуді змішати розм’якшене вершкове масло, кефір, цукор і яйця, збивати віночком до однорідності.
  • В отриману суміш додати підійшла опару, перемішати і ввести муку.
  • Замісити тісто, вимішувати руками 10-12 хвилин, потім перекласти в миску, змащену рослинним маслом.
  • Поставити мисочку в тепле місце, через півтори години ще раз обім’яти і приготувати булочки.

Дріжджове тісто для булочок в хлібопічці

Наявність на кухні хлібопічки в рази спрощує приготування випічки. Достатньо лише завантажити всі необхідні продукти чашу і більше не втручатися в процес. Для цього рецепта важливо, щоб всі продукти були кімнатної температури, тому потрібно заздалегідь витягти їх з холодильника. Вершкове масло можна замінити маргарином.
Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 2 ½ ч. л. сухих дріжджів;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 250 мл води;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 яйце;
  • 75 г вершкового масла.

Спосіб приготування:

  • В чашу хлібопічки залити воду і вбити яйце.
  • Вершкове масло нарізати невеликими шматочками і відправити до попередніх інгредієнтів.
  • Засипати туди ж цукор, сіль і просіяне борошно, зробити в ній поглиблення.
  • В отриману лунку висипати дріжджі і запустити режим «Тісто».
  • Готувати тісто до звукового сигналу хлібопічки.

Солодкі булочки з листкового тіста

Заздалегідь приготоване листкове тісто зможе виручити у багатьох ситуаціях, коли потрібно зустріти смачною випічкою нежданих гостей. Булочки за таким рецептом виходять не тільки смачними, але і дуже оригінальними завдяки начинці з горіхів і сухофруктів. Мигдальні пелюстки стануть відмінною прикрасою страви, але використовувати їх не обов’язково.
Інгредієнти:

  • 500 г листкового дріжджового тіста;
  • 130 г родзинок;
  • 100 г арахісу;
  • 150 г кураги;
  • 60 г мигдальних пелюсток;
  • 1 яйце;
  • 4 ст. л. меду;
  • ¼ Ч. л. ваніліну.

Спосіб приготування:

  • Сухофрукти замочити на 15 хвилин у чистій воді, потім дати рідини стекти і обсушити їх паперовими серветками.
  • Арахіс злегка обсмажити на сухій сковороді, курагу нарізати на четвертинки.
  • Тісто розділити на кілька частин і кожну розкотити в тонкий пласт, викласти на них сухофрукти.
  • Посипати курагу і родзинки горішками, полити медом.
  • Загорнути краї тіста і щільно притиснути його пальцями, щоб не розтікся мед.
  • Перекласти булочки на деко, застеленому пекарської папером.
  • Розігріти духовку до 180 градусів, випікати булочки, поки тісто не підніметься.
  • Збити глибокої тарілочці яйце і ванільний цукор.
  • Дістати булочки з духовки, обмазати кожну отриманої яєчною сумішшю і посипати мигдалевими пелюстками.
  • Запікати листкові булочки ще 20 хвилин при тій же температурі.

Смачне тісто для булочок на молоці

Таке тісто підійде практично для всіх видів булочок. Воно вийде смачним і саме по собі, а з солодкою начинкою і зовсім стане улюбленим частуванням всіх домочадців. При цьому готувати тісто дуже просто. Рецепт підійде навіть тим, хто вперше вирішив спробувати спекти домашню випічку.
Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 75 г вершкового масла;
  • 300 мл молока;
  • 1 ½ ст. л. цукру;
  • 2 ½ ч. л. сухих дріжджів;
  • 1 щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • Молоко нагріти до 40 градусів і розвести в ньому дріжджі.
  • Засипати туди ж сіль, цукор і борошно, перемішати до повного зникнення грудочок.
  • Вершкове масло розм’якшити і ввести в тісто, змішати до однорідності.
  • Залишити тісто в теплому місці на 60 хвилин, потім готувати булочки за улюбленим рецептом.

Приготування тіста для булочок досвідченим господиням здається простим і зрозумілим процесом, а от у початківців пекарів може викликати серйозні ускладнення. Проте це не привід позбавляти себе і близьких улюбленої страви. Досить лише подивитися відео, як готувати тісто для булочок і створювати з нього не тільки смачну, але і красиву випічку:
Тепер ви знаєте, як готувати тісто для булочок. Приємного апетиту!
Тісто для булочок є обов’язковим пунктом у книзі рецептів будь дбайливої господині. Смачна і ароматна, домашня випічка – це чудовий привід зібратися всією родиною за обіднім столом. Навіть якщо ви ніколи не пекли подібні ласощі, кілька простих порад допоможуть розібратися, як приготувати тісто для булочок:

  • Щоб дріжджі не зіпсувалися, їх потрібно додавати лише злегка підігріте молоко або воду.
  • Опара для дріжджового тіста по консистенції повинна нагадувати тісто для млинців.
  • Щоб тісто для булочок швидше піднімалося, можна поставити його в духовку, прогріту до 40-50 градусів.
  • Дріжджове тісто треба вимішувати довго (не менше 10 хвилин), тоді булочки будуть більш м’якими і ніжними. При цьому не варто додавати на стіл занадто багато борошна.
  • Борошно, перед тим як зробити тісто, рекомендується просіяти через сито. Так вона наповниться киснем, і булочки вийдуть більш пишними.