Шашлик з курки вважається дієтичним варіантом цього всіма улюбленого страви, особливо якщо готувати його з грудки. При цьому подібний вибір м’яса дозволить ще й непогано заощадити фінанси і час, витрачений на підготовку продуктів. Маринується такий шашлик буквально за пару годин, а маринад можна зробити з найбільш доступних інгредієнтів, які завжди знайдуться в холодильнику запасливой господині.
Шашлик можна зробити з будь-якої частини курки. Найпростіше працювати з філе, оскільки його можна нарізати шматочками потрібної величини і нанизати на шпажки. Таким чином, вийде рівномірно просмажений шашлик, в якому буде мінімум кілокалорій. Якщо ж основним критерієм при виборі м’яса є соковитість страви, то краще віддати перевагу гомілки. Її можна розділити на ніжку і стегно або посмажити на решітці. Любителям хрусткої шкірочки найбільше сподобається шашлик з курячих крил. Він прекрасно просочується соусом і ароматом спецій.
Ні для кого не секрет, що смак шашлику більшою мірою залежить від маринаду. Для курки можна використовувати оцет, кетчуп, майонез, кефір, соєвий соус, мед, рослинне масло і пр. При цьому рецепт можна доповнити ріпчастою цибулею, часником і сушеної зеленню. Також не варто забувати про різні спеції та прянощі. Можна використовувати будь-які приправи для курки або для шашлику.
Готують шашлик з курки в духовці на сковороді або на мангалі з допомогою шампурів або решітки. Головне, щоб м’ясо добре пропеклося і порадувала всіх присутніх за столом своїм смаком і ароматом.
Маринад з оцтом для шашлику з курки
Маринад готується дуже просто, кількість інгредієнтів розрахована на курку вагою 1,5 кг. Оцтовий розчин має бути 3%-ним. Якщо у вас не 9% оцет, то прочитайте на його етикетці, в яких пропорціях необхідно розбавити його водою. В ідеалі маринувати курку потрібно 10-12 годин, щоб м’ясо стало ніжним і м’яким. Тим не менше можна скоротити цей час на свій розсуд. Результат все одно буде задовільним.
Інгредієнти:
- 4 ст. л. оцту (9%);
- 8 ст. л. води;
- 3 цибулини;
- 1 ст. л. цукру;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Цибулю почистити від лушпиння, дрібно нарізати або натерти на тертці з великими зубцями.
- Змішати оцет з водою.
- Курку натерти сіллю, перцем, викласти в глибоку миску.
- Додати в ту ж миску цукор, цибулю і оцтовий розчин, все ретельно перемішати.
- Маринувати шашлик 1 годину при кімнатній температурі, потім ще кілька годин у холодильнику.
Смачний шашлик з курки в духовці
Дуже цікавий шашлик, який напевно заінтригує гостей своїм зовнішнім виглядом. Куряче філе, фігурно нанизане на шпажки, прикрасить будь-який стіл, а приємний аромат і відмінний смак додасть йому незвичайний соус. Солі в маринад краще багато не додавати, оскільки соєвий соус сам по собі досить солоний. Щоб не переборщити з цим інгредієнтом, краще постійно пробувати страву на смак. Для краси можна посипати шашлик кунжутом.
Інгредієнти:
- 400 г курячого філе;
- 2 ст. л. рисового оцту;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 4 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. приправи для шашлику.
Спосіб приготування:
- Філе промити і трохи відбити, потім нарізати смужками по 1,5 см в товщину.
- У глибокій мисочці змішати оливкове масло, приправу для шашлику, сіль і перець за смаком.
- Влити до маринаду соєвий соус і оцет, перемішати.
- Викласти у готовий соус курку, залишити в холодильнику на 2 години.
- Акуратно нанизати курку на шпажки «гармошкою», намагаючись не пошкодити цілісність смужки.
- Полити нанизаний шашлик залишками соусу, викласти шпажки з м’ясом на деко.
- Готувати страву 30-40 хвилин в добре розігрітій духовці. Через 20 хвилин можна перевернути шашлик на іншу сторону.
Шашлик на шпажках з курки в майонезі в духовці
З допомогою майонезу курку маринує більшість господинь, оскільки цей спосіб дійсно найшвидший і безпрограшний. Зіпсувати таке блюдо просто неможливо, тому за приготування шашлику може сміливо прийматися навіть початківець кулінар. Звичайно, ніщо не зрівняється з курячим шашликом, приготованим на багатті, але і за допомогою духовки цілком можна зробити смачне і апетитне блюдо.
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 3 цибулини;
- 1 стандартна упаковка майонезу;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Філе промити, нарізати кубиками середньої величини, натерти сіллю і чорним перцем.
- У тарілку з куркою видавити майонез і добре все перемішати (краще руками).
- Цибулю почистити, нарізати не дуже тонкими кільцями і додати до курки з майонезом, ще раз перемішати.
- Залишити шашлик при кімнатній температурі 1 годину і потім поставити на 4 години в холодильник.
- Шашлик маринований нанизати на дерев’яні шпажки, чергуючи філе з кільцями цибулі.
- Викласти заготовки на деко і випікати 40 хвилин при 200 градусах.
Шашлик з курки в кефірі на сковороді
Курячий шашлик – страва досить нехитре, тому його цілком можна посмажити на сковороді. Маринад з кефіру стане приємним кулінарним відкриттям для багатьох господинь. Щоб отримати позитивний результат, кефір потрібно брати жирний, а філе нарізати не дуже великими кубиками. Такий варіант шашлику підійде не тільки для сковороди, але і для всіх інших способів приготування.
Інгредієнти:
- 1 кг курячого філе;
- 3 цибулини;
- 0,5 л кефіру;
- 5 зубчиків часнику;
- Сушена зелень;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Філе промити, нарізати кубиками.
- Цибулю почистити, нарізати кільцями.
- Викласти в глибоку миску шматочки філе і цибулю, зверху видавити часник.
- Залити все кефіром, посолити, поперчити, додати зелень і перемішати.
- Залишити курку в маринаді на 6 годин, перемістивши миску в холодильник.
- Нанизати готові шматочки на шпажки разом з кільцями цибулі.
- Розігріти на сковороді олію і обсмажити шашлик з обох боків до рум’яної скоринки (приблизно по 5 хвилин).
Тепер ви знаєте, як готувати шашлику з курки. Приємного апетиту!
Шашлик з курки – частий гість на сучасних кухнях, а при виїздах на пікнік він і зовсім стає незамінним частуванням. Як зробити маринад для такого м’яса, розбереться навіть початківець кулінар, так і посмажити шашлик на вогнищі або сковороді зовсім не складно. Щоб переконатися на всі сто, що все вийде на вищому рівні, перед тим як приготувати шашлик з курки, потрібно вивчити кілька корисних кулінарних рекомендацій:
- Перед тим як готувати шашлик в духовці на дерев’яних шпажках, їх обов’язково потрібно замочити у воді на 30-40 хвилин. В іншому випадку вони можуть горіти під час випічки;
- Перед тим як замаринувати шашлик, почекайте, поки курка нагріється до кімнатної температури. Не до кінця розморожені шматочки можуть зіпсувати маринад;
- Маринувати шашлик з курки при кімнатній температурі можна не більше 1 години. Якщо рецепт передбачає більшу кількість часу, то потрібно переставити м’ясо в прохолодне місце;
- В маринаді для курки обов’язково повинен бути присутнім кислий інгредієнт (оцет, кефір, майонез, лимон тощо). Він дозволить зробити м’ясо м’якше і добре просочити його спеціями;
- Занадто довго маринувати куряче м’ясо не рекомендується, інакше воно може стати пухким. Краще не перевищувати час, вказаний в рецептах;
- Для золотистого відтінку шашлику додайте в маринад паприку або куркуму. Приємних смакових якостей можна домогтися з допомогою орегано, каррі, майорану, розмарину або мускатного горіха;
- Краще солити не маринад, а самі шматочки курки. Так сіль розподілиться більш рівномірно і не переб’є смак інших інгредієнтів соусу.