Як приготувати картоплю по-селянськи: найсмачніші рецепти

Картопля по-селянськи з м’ясом в мультиварці

В мультиварці картопля виходить нітрохи не гірше, ніж в сільській печі. Повільне гасіння дозволяє шматочкам повністю просочитися м’ясним бульйоном. При цьому вони не кришаться і не розварюються. М’ясо можна взяти на свій смак.
Інгредієнти:

  • 500 г картоплі;
  • 300 г м’яса;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • М’ясо і картоплю промити і нарізати невеликими кубиками.
  • Цибулю подрібнити будь-яким зручним способом, моркву натерти на тертці.
  • У каструлю налити рослинну олію і викласти м’ясо.
  • Включити режим «Випічка» і смажити м’ясо 10 хвилин з відкритою кришкою, кілька разів перемешуючи.
  • Засипати в чашу цибулю і моркву, смажити в тому ж режимі ще 10 хвилин.
  • Додати картоплю, томатну пасту, вершкове масло, сіль і перець.
  • Перемішати всі інгредієнти між собою і закрити кришку.
  • Готувати картоплю в режимі «Гасіння» 40 хвилин.

Тепер ви знаєте, як готувати картоплю по-селянськи. Приємного апетиту!

Поради

Смажена картопля — смачна страва і улюблений багатьма гарнір. В ідеалі готувати цю страву найкраще з молодої картоплі, з якої зчищати шкірку зовсім не обов’язково. В такому випадку просто досить ретельно вимити коренеплоди. Але і зі старих бульб страва виходить дуже апетитним. Про те, як смачно приготувати картоплю по-селянськи розкажуть досвідчені кулінари:

  • Якщо картопля по-селянськи використовується в якості гарніру,  бажано, щоб основна страва не була смажена. Наприклад, з такою картоплею добре поєднувати тушковану або варену яловичину або рибу, приготовану на пару. Непогано запропонувати салат зі свіжих овочів. Також страву можна подавати як закуску до пива.
  • До картоплі по-селянськи добре подати сирний соус. Змішаємо сир (100 г) з вершками (½ склянки) і вершковим маслом (100 г). Отриману масу виллємо на сковороду, посолити і додамо трохи перцю. В молоці (1 ст.) крохмаль розведемо (2 ст. л.), додамо в киплячу сирно-вершкову суміш. Готуємо до загустіння соусу. Можна додати зелень, спеції.
  • Ще один варіант приготування картоплі по-селянськи. Бульби промити, відварити, очистити від шкірки, розрізати на акуратні шматочки, посипати сіллю, спеціями і обсмажити в олії до рум’яного стану. При подачі посипати зеленню.
  • При запіканні картоплі в духовці необов’язково викладати її на деко. Краще для цих цілей використовувати спеціальну решітку (якщо вона, звичайно, є), яку слід змастити олією.
  • Перед тим, як готувати картоплю в горщиках, краще її трохи обсмажити на сковороді. Так шматочки не будуть розпадатися під час гасіння;
  • Якщо ви готуєте картоплю на сковороді, вибирайте глибоку посуд з високими стінками.
  • Щоб картопля набула особливого аромату можна додати спеції, часник і зелень. Відмінно підійде розмарин, чебрець, сушений кріп і петрушка.
  • Краще всього для страви підходить саме молода картопля. Якщо бульби зовсім дрібні, перед тим, як посмажити, їх можна не розрізати.
  • Якщо під рукою немає духовки, можна зробити картоплю по-селянськи в мікрохвильовці. Картоплю необхідно замаринувати в оливковій олії, викласти на плоску тарілку або деко і запікати 30 хвилин.
  • Як нарізати картоплю, буде залежати від обраної страви. Для гасіння – кубиками, для смаження – часточками. Чим менше шматочки, тим швидше приготується. Тим не менш, занадто дрібні скибочки можуть розпадатися.