Печені яблука

Печені яблука – це дуже просте блюдо, яке може приготувати навіть дитина. Достатньо лише запастися улюбленими фруктами та доповнити їх декількома додатковими інгредієнтами. Для запікання підійде і духовка, і мультиварка, і навіть звичайна мікрохвильова піч. При цьому можна приготувати яблука цілком або ж порізати на шматочки. Особливо привабливо виглядають фаршировані печені яблука, які при правильній подачі цілком можуть стати десертом навіть для святкового столу.
Користь і шкода печених яблук давно вивчаються дієтологами, які в один голос радять додати цей продукт в свій раціон. Їх рекомендують вживати в їжу при грудному вигодовуванні і з них же починати прикорм малюка після 6 місяців. Так чим корисні печені яблука? Весь секрет у тому, що під час запікання яблука не втрачають свої вітаміни, відповідно, вони практично в повному складі потрапляють в організм. При цьому у фруктах знижується кислотність, що сприятливо впливає на їх засвоєння.
При додаванні додаткових інгредієнтів печені яблука стають ще й дуже ситним блюдом, незважаючи на те скільки калорій в них міститься. Це дозволяє включати їх в свій раціон навіть при самій строгій дієті і вгамовувати почуття голоду в будь-яку хвилину.
Яблука запікають з медом, корицею, ваніллю, сметаною, сиром, додають до них цукор або цукрову пудру. Також начинкою часто служать всі види горіхів, мелений імбир і різні сухофрукти.

Печені яблука з медом в духовці

Що може бути апетитніше, ніж запах печеного яблука з медом? Цей аромат миттю розлетиться по всьому будинку і збере на кухні всіх його мешканців. В залежності від сорту яблук і їх величини час можна збільшити або зменшити на 5 хвилин. Показником готовності послужить протікання труб шкірка. Краще всього для цього рецепта підійдуть яблука сорту «Симиренка».
Інгредієнти:

  • 6 яблук;
  • 6 ст. л. меду;
  • 20 г волоських горіхів;
  • Жменя світлого родзинок.

Спосіб приготування:

  • Яблука промити, видалити з них серединки.
  • Перекласти фрукти в глибоку форму для випічки, в кожну додати по ложці меду.
  • Запікати 15 хвилин в духовці при 180 градусах.
  • Перед подачею на стіл посипати яблука подрібненими волоськими горіхами і родзинками.

Печені яблука з корицею в мікрохвильовці

Смачне і дуже ароматне яблучко, яке стане прекрасним перекусом або легким десертом. Краще для цього рецепта використовувати рідкий мед, який ще не встиг засахариться. Готувати яблуко потрібно до тих пір, поки начинка не почне кипіти. Час приготування буде залежати від потужності вашої мікрохвильової печі. Зазвичай достатньо 5-7 хвилин. Подавати десерт рекомендується відразу ж після приготування, дуже гарячим.
Інгредієнти:

  • 1 яблуко;
  • 1 ст. л. меду;
  • ½ Ч. л. меленого імбиру;
  • 1 ч. л. кориці.

Спосіб приготування:

  • З яблука дістати серцевину, заповнити отримане отвір медом.
  • Зверху висипати імбир і корицю, акуратно перемішати начинку всередині яблука.
  • Помістити яблучко в мікрохвильовку і запікати 5 хвилин.

Печені яблука в мультиварці для годуючої мами

Годуючим мамам, особливо в перші кілька тижнів, не можна практично ніяких звичних солодощів. Тим не менш хочеться побалувати себе смачним частуванням, яким і стануть печені яблука. Вони анітрохи не зашкодять ні мамі, ні малюкові, навпаки, подарують їм безліч вітамінів і корисних речовин. Багато лікарі-дієтологи не тільки дозволяють, але й настійно рекомендують вживати в їжу печені яблука при грудному вигодовуванні. Замість кураги можна додати родзинки або будь-які інші сухофрукти.
Інгредієнти:

  • 4 яблука;
  • 4 шматочки кураги;
  • 1 волоський горіх;
  • Цукор.

Спосіб приготування:

  • Помити яблука, видалити серцевини і викласти фрукти в чашу мультиварки (змащувати чашу не потрібно).
  • Всередину яблук засипати цукор за смаком (не дуже багато).
  • Курагу і подрібнені горіхи змішати між собою і викласти в середину кожного фрукта.
  • Готувати в режимі «Випічка» 45 хвилин.

Печені яблука з сиром і горіхами

Краще всього, якщо вдасться вибрати однакові яблука, щоб вони рівномірно пропеклися за вказаний час приготування. Також важливо, щоб вони всі були великі, інакше начинка просто не поміститься всередині фрукта. Якщо під рукою не виявиться мигдалю, його можна замінити будь-якими іншими горішками. Сметану для подачі можна замінити згущеним молоком, якщо у сім’ї є завзяті ласуни.
Інгредієнти:

  • 3 яблука;
  • 60 г сиру;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 2 ч. л. цукру;
  • 30 г мигдалю;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. вершкового масла;
  • 1 ч. л. цукрової пудри.

Спосіб приготування:

  • Промити і висушити яблука, зрізати з них верхівки приблизно по 5 мм в товщину.
  • За допомогою овочерізки або звичайного кухонного ножа з яблук вирізати середину, намагаючись не зачепити краю.
  • У глибоку миску викласти сир, додати цукор, розтоплене вершкове масло і подрібнений мигдаль.
  • Відокремити жовток від білка, жовток додати до сиру і ретельно перемішати начинку.
  • Нафарширувати яблука, накрити зрізаними раніше верхівками і викласти на деко.
  • Розігріти духовку до 180 градусів і випікати приблизно 20 хвилин.
  • Подавати до столу зі сметаною, посипавши яблучка цукровою пудрою.

Тепер ви знаєте, як готувати печені яблука. Приємного апетиту!
Печені яблука – це корисне і дуже смачне фруктове частування, яке можна готувати хоч кожен день, експериментуючи з рецептами і способами подачі. Горіхи, сухофрукти, мед або сир – все це стане чудовою начинкою для такого десерту і зробить його ще більш апетитним. Хоча в цьому блюді і немає нічого складного, все-таки перед тим як приготувати печені яблука, краще запам’ятати кілька секретів від професійних кухарів:

  • Щоб приготувати печені яблука в мультиварці, можна використовувати кілька різних режимів. В режимі «Випічка» страва буде випікатися 45 хвилин, при Гасінні» ‒ 1 година. Також підійде програма «Мультиповар». Її потрібно встановити на 30 хвилин і 120 градусів.
  • Якщо ви готуєте печені яблука для малюка, то перед подачею на стіл краще зняти шкірку. Після випікання вона дуже легко відстає від фрукта. Так дитині буде простіше прожувати шматочки;
  • Видалити серцевину з яблук краще невеликим гострим ножем. Робити це потрібно дуже акуратно, намагаючись залишити товсті стінки і не проткнути фрукт наскрізь, щоб було «денце»;
  • Для запікання необхідно вибрати великі яблука або ж плоди середнього розміру. При цьому вони повинні бути міцні і соковиті. Відмінно підійдуть яблука сорту «Голден», «Антонівка», «Макентош».