Лобіо з червоної квасолі – це традиційне грузинське блюдо, яке знайшло своїх шанувальників по всьому світу. Його можна зустріти і в ресторані, і в домашній кулінарії. Особливо він подобається тим, хто любить гострі і пряні страви, адже квасоля по цьому рецепту обов’язково приправляють великою кількістю спецій.
Лобіо з червоної квасолі є класичним варіантом цієї страви. Згодом його стали готувати і з іншими видами бобових, але краще починати своє знайомство з цим ласощами з традиційного способу приготування. До того ж, червона квасоля – це не тільки смачно, але і корисно. На відміну від білої, її калорійність значно нижче, так що лобіо можна дозволити собі навіть під час дієти.
Початковий рецепт лобіо з червоної квасолі не передбачає використання м’ясних інгредієнтів. В склад входить тільки сама квасоля, трохи овочів, соус ткемалі або томатна паста, а також безліч прянощів. Тим не менше з м’ясом це блюдо вийде ще більш смачним і ситним, так що сучасні господині чимдуж експериментують з яловичиною, телятиною, бараниною та іншими соковитими інгредієнтами.
Для приготування лобіо можна використовувати консервовану або відварену квасолю. Смак страви від цього особливо не змінюється, а ось приготування стає більш швидким, якщо купити вже готовий продукт.
Подають лобіо і гарячим, і холодним. Можна запропонувати разом з ним якийсь гарнір або, навпаки, м’ясо або рибу. Ніжний соус і ситна квасоля прикрасять собою будь-яку трапезу і викликають щире схвалення у присутніх гурманів.
Класичне лобіо з червоної квасолі з м’ясом
Важко розібратися, хто придумав додавати в класичне грузинське лобіо м’ясні інгредієнти. Тим не менш кулінарам сподобалася ця ідея, і багато ресторанів пропонують саме такий варіант цієї страви. Дуже смачно вийде, якщо замінити яловичину телятиною або бараниною. Біле м’ясо для лобіо використовувати не рекомендується – вийде зовсім не те блюдо.
Інгредієнти:
- 2 склянки червоної квасолі;
- 2 моркви;
- 500 г яловичини;
- 3 цибулини;
- 4 ст. л. томатної пасти;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 2 ст. л. борошна;
- 2 зубчики часнику;
- 150 г твердого сиру;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Квасолю викласти в каструльку і залити великою кількістю води.
- Варити квасолю 2,5 години.
- Нарізати невеликими шматочками яловичину, цибулю подрібнити кубиками, моркву – соломкою.
- На розігріту сковороду з олією викласти яловичину і добре обсмажити.
- Додати нарізані овочі, обсмажувати ще 5 хвилин.
- Заправити овочі з м’ясом томатною пастою, посолити і поперчити за смаком.
- Додати на сковороду подрібнений часник, перемішати, смажити 5 хвилин.
- Залити яловичину невеликою кількістю води і тушкувати все до готовності.
- На окремій сковороді трохи обсмажити борошно і додати до неї вершкове масло.
- Перемішати між собою ці інгредієнти і долити до них воду.
- Варити соус на середньому вогні 5 хвилин, постійно помішуючи.
- Злити воду з квасолі, саму квасоля залишити в каструльці.
- На бобові викласти м’ясо з овочами, полити все соусом з борошна і вершкового масла.
- Зверху посипати лобіо подрібненим на тертці сиром.
- Довести страву до кипіння і зняти з вогню.
Лобіо з червоної консервованої квасолі по-грузинськи
Рецепт грузинського лобіо відрізняється великою кількістю спецій. Смак страви буде з легкої гостротою. При бажанні можна підсилити цей показник, додавши трохи перчика чилі. Традиційно лобіо по-грузинськи готують із вареної квасолі, але консервована також підходить непогано. Перед тим як готувати лобіо, її потрібно гарненько промити від соусу, особливо якщо мова йде про томатному маринаді.
Інгредієнти:
- 2 банки консервованої квасолі;
- 4 цибулини;
- 1 ч. л. хмелі-сунелі;
- ½ Ч. л. коріандру;
- ½ Ч. л. червоного перцю;
- 30 мл рослинного масла;
- 1 пучок свіжої кінзи;
- 3 зубчики часнику;
- 3 лаврових листочка;
- Ткемалі;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Квасолю промити, висипати в каструльку і добре потовкти.
- Додати до квасолі трохи гарячої води так, щоб маса стала м’якою і не сухий.
- Відварити квасолю 10 хвилин на невеликому вогні.
- Цибулю і кінзу дрібно порубати, цибулю обсмажити на рослинному маслі.
- Спеції та часник потовкти у ступці.
- До цибулі додати зелень і всі спеції, добре перемішати.
- Викласти вміст сковороди в каструлю з квасолею.
- Додати до квасолі соус ткемалі (кількість регулювати на свій розсуд).
- Варити лобіо ще 10 хвилин на невеликому вогні, посолити і поперчити за смаком.
- Перекласти лобіо в глиняні горщики і потримати 5 хвилин в духовці при 180 градусах.
Тепер ви знаєте, як готувати лобіо з червоної квасолі. Приємного апетиту!
Лобіо з червоної квасолі – це ситне, ніжне і дуже пряна страва, яке прийшло до нас з грузинської кухні. Принадність такого частування не тільки в його смакових якостях, але і в тому, що можна без проблем додати до класичним рецептом свої улюблені спеції та інгредієнти. Щоб бути впевненим у результаті, перед тим як готувати лобіо з червоної квасолі, треба прочитати кілька корисних кулінарних порад:
- Варити червону квасолю потрібно довго – приблизно 2,5 години. Бобові повинні повністю розм’якнути;
- Традиційно лобіо подають у глиняних горщиках. Квасоля перекладають у них вже в готовому вигляді, а потім запікають у духовці ще 5-7 хвилин;
- Якщо лобіо подати в гарячому вигляді, то воно стане відмінним другим блюдом або гарніром, а в холодному – ситної закускою;
- Готове лобіо рекомендується прикрашати гілочками свіжої кінзи і кільцями цибулі;
- Якщо у вашій родині рідко готують страви, насичені спеціями, краще додати кожної приправи поменше, щоб всі змогли звикнути до нового смаку;
- Зрозуміти, що квасоля вже готова, можна з тріснутою на шкірці більшості бобових;
- Традиційно для лобіо квасоля повинна бути у вигляді пюре, але не товчіть її занадто дрібно, інакше вийде квасолевий крем.