Пиріг з картоплею — мабуть, найбільш бюджетний варіант випічки, але разом з тим, це дуже смачне, ситне і дуже апетитне блюдо. Самий простий пиріг можна приготувати з картопляного пюре, і тут підійде навіть залишився з вечері гарнір. Картопля з’єднують з яйцями, спеціями, додають трохи борошна і запікають. Урізноманітнити таке блюдо можна всілякими начинками. З картоплею добре поєднується м’ясний фарш, курка, свинина або яловичина, гриби, різні овочі — тут буде все залежати від фантазії кулінара. Для святкового столу добре підійде листковий пиріг з картоплі з додаванням м’яса і овочів.
Більш складні варіанти картопляного пирога пов’язані з приготуванням тіста, яке також може бути різним і залежить від особистих переваг. Для випічки з картоплі використовують різне тісто: дріжджове, листкове, прісне, причому, щоб прискорити процес приготування можна придбати вже готове в магазині.
Пироги з картоплі виручать в різних ситуаціях, адже набір інгредієнтів для їх приготування мінімальний і зазвичай є на кухні в кожної господині, але результат незмінно вразить і гостей та членів сім’ї — смачна, ситна випічка, і що важливо, приготована в лічені хвилини. Пропонуємо кілька варіантів ароматної випічки, якій можна порадувати і здивувати своїх близьких. А як інакше, адже будь-які сімейні збори обов’язково повинні проходити в атмосфері тепла і затишку. І що для цих цілей підійде краще, ніж ароматний пиріг?
Заливний пиріг з картоплею і м’ясним фаршем
Цей пиріг стане паличкою-виручалочкою, якщо часу на приготування традиційного дріжджового тіста не залишається. Блюдо готується дуже швидко, виходить ситним — відмінний вечерю для всієї родини або частування для гостей, що раптово наскочили. Фарш може бути будь-яким: курячим, яловичий або свинячий — вибирайте на свій розсуд. Кефір можна замінити кислим молоком або нежирної сметаною.
Інгредієнти:
Тісто:
- Майонез класичний — 250 г (стандартна упаковка);
- Кефір (кисле молоко) — 500 мл;
- Яйце — 2 шт.;
- Борошно — близько 1 ст. (потрібно орієнтуватися по консистенції);
- Цукор — 1 ч. л.;
- Сода — 1 ч. л.;
- Масло рослинне (для змащування форми).
Фарш:
- Картопля — 4 шт.;
- М’ясний фарш — 300 г;
- Цибуля — 1 шт.;
- Перець, сіль.
Спосіб приготування:
- Приготуємо тісто. У глибокій ємності змішуємо майонез, кефір, яйця, сіль, цукор, додаємо соду. Тісто ретельно збиваємо міксером.
- Додаємо борошно в такій кількості, щоб тісто набуло консистенцію сметани, добре перемішуємо.
- Приготуємо начинку. Очистимо цибулю і картоплю.
- Цибулю дрібно шаткуємо, картоплю нарізаємо пластинками.
- На сильно розігрітій сковороді обсмажуємо цибулю, додаємо фарш, перемішуємо, готуємо всі разом близько 5 хвилин, солимо, перчимо. Замість м’ясного фаршу можна використовувати курку, свинину, яловичину, порізані на шматочки.
- Картопля опускаємо в киплячу воду на 2 хвилини.
- Форму змащуємо, виливаємо половину тіста, зверху викладаємо пластинки картоплі і м’ясний фарш. Заливаємо рештою тестом.
- Пиріг поміщаємо в духовку (2000С), готуємо близько 20 хвилин. Подаємо гарячим.
Простий пиріг з картоплею і куркою
Ситний і живильний пиріг сподобається всім членам сім’ї. Відмінно підійде як у вигляді самостійної страви, так і смачної закуски до чаю або молока. Замість курячого філе підійдуть звичайні стегенця. Цей інгредієнт також можна замінити на нежирну яловичину або свинину. Пиріг стане більш ніжним, якщо замість молока при приготуванні заливки використовувати вершки.
Інгредієнти:
Тісто:
- Борошно — 1,5 ст;
- Масло вершкове — 100 г;
- Сметана — 200 мл;
- Яйце — 1 шт.;
- Трохи солі.
Начинка:
- Куряче філе — 300 г;
- Картопля — 3 шт. (великого розміру);
- Цибуля — 2 шт;
- Помідор — 1 шт.;
- Сир — 100 г;
- Сіль, перець.
Заливка:
- Яйце — 2 шт.;
- Молоко — 1 ст;
- Перець, сіль.
Спосіб приготування:
- Масло охолоджуємо, натираємо на тертці, перекладаємо в окрему ємність.
- Всипаємо борошно, додаємо сіль. Масу перетираємо в крихту.
- Вбиваємо яйце, додаємо сметану. Замішуємо тісто.
- З тіста формуємо кулю, загортаємо у плівку, поміщаємо в холодильник на півгодини.
- Приготуємо начинку. Очищені цибулю і картоплю нарізаємо кубиками. Куряче філе також подрібнюємо.
- З’єднуємо всі інгредієнти начинки в окремій мисці, додаємо сіль, перець, перемішуємо. Можна додати подрібнену свіжу зелень або спеції за смаком.
- Приготуємо заливку. Збиваємо яйця, додаємо молоко, сіль і перець, перемішуємо.
- Тісто розгортаємо в пласт, покласти в форму, робимо бортики близько 4 див.
- Зверху викладаємо начинку, вливаємо заливку з яєць і молока.
- Помідор окатываем окропом, видаляємо шкірку, нарізаємо на четвертинки, викладаємо зверху на пиріг.
- Сир натираємо, посипаємо пиріг.
- Форму поміщаємо в духовку (1800С). Готуємо близько години.
Пиріг з картоплею і цибулею в духовці
Зробити повсякденний обід або вечерю справжнім святом просто — достатньо зробити цей смачний і ароматний пиріг з картоплею. Мінімальний набір інгредієнтів, нескладний процес приготування — порадувати близьких такою стравою буде під силу навіть початківцю кулінару. Якщо немає часу на приготування дріжджового тіста, то придбайте готове в магазині. Тоді процес приготування займе лічені хвилини. Щоб зробити страву більш ситним і урізноманітнити смак, в начинку можна додати гриби або порізане на шматочки куряче м’ясо.
Інгредієнти:
Тісто:
- Борошно — 1 кг;
- Вода (молоко) — 2 ст.;
- Масло рослинне — 4 ст. л.;
- Дріжджі сухі — 10 г;
- Цукор, сіль — по 1 ч. л.
Начинка:
- Картопля — 6 шт. середнього розміру;
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- Масло рослинне — 2 ст. л.;
- Сіль, перець — за смаком;
- Зелень свіжа.
Спосіб приготування:
- Дріжджі розвести теплою водою, додаємо цукор і трохи борошна.
- Прикривають серветкою, залишаємо для бродіння на 10 хвилин.
- Додаємо масло, борошно, сіль. Замішуємо тісто, воно повинно збільшитися в розмірі в кілька разів.
- Приготуємо начинку. Картоплю нарізаємо соломкою (можна кружками). Додаємо сіль, перець, подрібнену свіжу зелень. Все перемішуємо.
- Цибулю нарізаємо півкільцями, з’єднуємо з картоплею. Начинку перемішуємо, вливаємо олію.
- Готове тісто ділимо на дві частини, які розгортаємо в пласти. Один пласт покласти на деко (потрібно змастити). Зверху викладаємо картопляну начинку. Пиріг закриваємо другою частиною тіста.
- Краї пирога ретельно защипуємо, змащуємо збитим яйцем, робимо кілька проколів, залишаємо на 10 хвилин.
- Випікаємо в духовці (180оС). Готуємо 40 хвилин.
- Подаємо гарячим зі сметаною.
Швидкий пиріг з картоплею і грибами
Просте блюдо, швидке в приготуванні, але разом з тим дуже смачне і поживне. Тонке тісто з сирно-вершковим ароматом і картопляно-сирна шапка — такий пиріг стане прикрасою будь-якого святкового столу. При приготуванні тіста не забуваємо одне важливе правило: всі вхідні в нього інгредієнти повинні мати однакову температуру. Якщо гриби не є вашим улюбленим продуктом, то сміливо замінюйте їх на куряче м’ясо.
Інгредієнти:
Тісто:
- Борошно — 250 г;
- Сир — 100 г;
- Кефір — 100 мл;
- Масло вершкове — 100 г;
- Сода — 0,5 ч. л.;
- Трохи солі.
Начинка:
- Картопля — 1 кг;
- Гриби (печериці) — 500 г;
- Цибуля — 2 шт.;
- Кефір — 250 мл;
- Яйце — 2 шт.;
- Зелень — пучок;
- Сир — 200 р.
Спосіб приготування:
- Попередньо охолоджене масло, борошно, сир перемішуємо до однорідної крихти.
- Поступово вливаючи кефір і соду, замішуємо м’яке тісто.
- Скачуємо тісто в кулю, загортаємо в харчову плівку, прибираємо в холодильник.
- Гриби нарізаємо пластинками, цибулю і зелень дрібно шаткуємо.
- Гриби обсмажуємо на олії, додаємо цибулю, сіль, перець. Всі разом тушкуємо до готовності, додаємо попередньо нарізану зелень. Охолоджуємо.
- Картоплю відварюємо, додаємо трохи олії, робимо пюре. Додаємо кефір, збиті яйця, перемішуємо.
- Сир натираємо, з’єднуємо з картопляним пюре. Масу добре збиваємо міксером.
- Тісто акуратно розподіляємо по всьому листу, викладаємо остиглі гриби, а зверху картопляне пюре.
- Запікаємо в духовці (1800С), готуємо близько 40 хвилин.
- Пиріг подаємо зі сметаною гарячим.
Швидкий пиріг з картоплею і рибою сайрою
Рецепт страви досить простий і відноситься до розряду бюджетних, але при цьому результат вражає, адже приготований пиріг виходить напрочуд смачним і ароматним. Сайру можна замінити будь-який інший (свіжої, мороженої) рибою. А наступного разу спробуйте приготувати пиріг по цьому рецепту з начинкою з тушкованої капусти і м’ясного фаршу.
Інгредієнти:
Тісто:
- Борошно — 6 ст. л.;
- Майонез — 250 мл (бажано вибирати класичний варіант типу «Провансаль»);
- Яйце — 3 шт.;
- Сметана — 250 мл (3,2 % жирності);
- Сода — 0,5 ч. л.;
- Трохи солі, перець, будь-які спеції за смаком.
Начинка:
- Сайра консервована — 2 банки;
- Картопля — 4 шт. (великого розміру);
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- Перець по смаку.
Спосіб приготування:
- Приготуємо начинку. Лук очищаємо і дрібно нарізаємо.
- Картопля очищаємо, натираємо на крупній тертці.
- Рибу разом з олією викладаємо в окрему ємність, розминаємо виделкою. Добре перемішуємо, з’єднуємо з картоплею і цибулею.
- Приготуємо тісто. Яйця розбиваємо в миску, добре збиваємо, додаємо спеції, сіль, ще раз збиваємо.
- В яйця вливаємо сметану і майонез, добре перемішуємо, додаємо соду. Тісто вимішуємо до однорідного стану, його консистенція повинна нагадувати густу сметану.
- Форму змащуємо маслом. Інгредієнти викладаємо шарами. Спочатку цибулю, потім картоплю, зверху рівномірно розподіляємо сайру.
- Начинку заливаємо рідким тістом.
- Пиріг запікаємо близько 40 хвилин при 180оС.
- Готову страву дістаємо з духовки, зверху рівномірно обмазуємо вершковим маслом, накриваємо тканинним рушником і залишаємо на 10 хвилин. Подаємо гарячим.
Тепер ви знаєте, як готувати пиріг з картоплею. Приємного апетиту!
Картопляний пиріг — смачна і оригінальна випічка, приготувати яку під силу кожному. Про те, як смачно приготувати пиріг з картоплею, секрети та нюанси цієї страви розкажуть досвідчені кулінари. Спробуйте слідувати цим рекомендаціям:
- При приготуванні пирога з сайрою начинку можна трохи урізноманітнити і додати рубані варені яйця, зелений лук або тертий сир. Страва вийде ще більш смачним і поживним. Картопля при бажанні можна замінити відвареною рисом.
- Дуже швидко готується пиріг з картоплею, якщо використовувати готове листкове тісто. Досить розморозити пласти тіста, приготувати начинку, наприклад, нарізати шматочками сиру картоплю і додати обсмажені з цибулею гриби. На пласт тіста викласти картопляно-грибна начинка і закривається другим пластом тіста. Випікається при 1800С близько 40 хвилин.
- В якості грибів можна використовувати як свіжі, так і консервовані печериці.
- Замість фаршу в начинку можна додати куряче філе, свинину, яловичину, бекон або ковбасу. Можна поєднувати картопля з білокачанної капустою, яку попередньо слід загасити.
- Спробуйте урізноманітнити картопляний пиріг і зробити різні начинки: картоплю, креветки відварені яйця; картоплю, зелений цибулю і яйця; картоплю і чорнослив; картопля, консервований тунець, помідор і сир.