Пиріжки з картоплею в духовці – це традиційне блюдо, яке є обов’язковим в кожній кулінарній книзі сучасної домогосподарки. З першого погляду подібне ласощі може здатися дуже простим і буденним, але достатньо лише злегка змінити склад начинки або рецепт тіста, і пиріжки з картоплею в духовці перетворяться в приголомшливо смачне ласощі. Ними можна порадувати гостей або домочадців, доповнити будь-пікнік або чаювання.
Для начинки пічних пиріжків використовують відварну або сиру картоплю. Найчастіше до нього додають цибулю і зелень. Також можна доповнити блюдо фаршем, відвареним м’ясом, печінкою, грибами, сиром, овочами, вареними яйцями тощо Більшість гурманів воліє пишні пиріжки з картоплею, приготовані в духовці, тому до складу тесту зазвичай входять сухі або свіжі дріжджі. Подібного ефекту можна досягти з використанням кисломолочних продуктів і соди. Також дуже популярні бездріжджові листкові пиріжки, які можна приготувати з домашнього або ж купленого тесту.
Процес приготування пиріжків з картоплею в духовці досить простий. Готове тісто просто розкочують в тонкий пласт і з допомогою гуртки вирізають однакові кружечки. В серединку додають начинку, і защипують краю. Підготовлені таким чином пиріжки з картоплею в духовці випікаються дуже швидко, виходять рум’яними, м’якими і дуже смачними.
Пиріжки з картоплею, приготовані в духовці, залишаються смачними і в холодному вигляді, так що можна відразу готувати їх з запасом на кілька днів вперед. Доповнюють страву сметаною або іншим соусом на свій розсуд.
Смачні пиріжки з картоплею і печінкою в духовці
Такі пиріжки з картоплею в духовці виходять дуже ароматними, рум’яними і поживними. За рахунок використання молочної сироватки тісто піднімається відносно швидко. Такого ласощі більш ніж достатньо для повноцінного вечері. Доповнити його потрібно свіжою домашньою сметаною.
Інгредієнти:
- 500 мл молочної сироватки;
- 50 г свіжих дріжджів;
- 1,1 кг борошна;
- 2 яйця;
- 40 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 400 г курячої печінки;
- 500 г картоплі;
- 1 цибулина;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Підігріти молочну сироватку, додати до неї дріжджі.
- Окремо до однорідності збити яйця з сіллю і цукром, перелити їх до сироватці і перемішати.
- Ввести в опару 1 кг борошна, вершкове масло розтопити і також влити в тісто.
- Ретельно вимісити тісто, накрити його рушником і залишити в теплі на 1 годину.
- Обім’яти тісто руками і залишити ще на 20 хвилин.
- Картоплю очистити, зварити до готовності в підсоленій воді.
- На сковороді нагріти рослинне масло, викласти печінку і також довести до повної готовності.
- В кінці приготування печінку посолити і поперчити за смаком.
- Окремо обсмажити до золотистого кольору цибулю, нарізавши його невеликими кубиками.
- Змішати курячу печінку, варену картоплю і цибулю, все потовкти в пюре.
- Ще раз обім’яти дріжджове тісто для пиріжків з картоплею, стіл або дошку присипати борошном.
- Розділити тісто на порційні кульки і кожен з них розкотити в коржик середньої товщини.
- В середину коржів покласти по 1 столовій ложці начинки, потім защипнути краю пиріжків.
- Деко застелити пекарської папером, викласти пиріжки з картоплею і печінкою на відстані один від одного швом вниз.
- Випікати пиріжки з картоплею духовці 20 хвилин при 200 градусах.
Пиріжки без дріжджів з картоплею і грибами в духовці
Пиріжки з картоплею в духовці зовсім не обов’язково готувати на дріжджах. Тісто по цьому рецепту буде нагадувати за смаком і консистенцією листкове, але забере набагато менше часу у кулінара за рахунок невеличкого секрету. Замість накладання шарів один на одного, тут вони просто скочуються в рулет. Виходить досить шарів для смачної випічки. Вершкове масло можна замінити чвертю склянки рослинного, тоді страва стане пісним.
Інгредієнти:
- 3 склянки борошна;
- 150 г вершкового масла;
- 1 стакан води;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 300 г печериць;
- 400 г картоплі;
- 2 цибулини;
- Рослинна олія;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Змішати борошно з двома чайними ложками солі і розпушувачем.
- Додати воду, вимісити тісто до однорідності і відразу ж розкачати в тонкий пласт на присипаному борошном столі.
- Розм’якшити вершкове масло і змастити тісто по всій поверхні.
- Розрізати пласт тіста на дві рівні частини, одну половинку викласти зверху другий і пропрасувати все руками.
- Скачати готове тісто в рулет і потримати 15 хвилин в морозилці.
- Відварити до готовності картоплю і потовкти його в пюре.
- На сковороді обсмажити до готовності гриби і цибулю, змішати з картоплею, посолити і поперчити за смаком.
- Тісто розкачати до товщини 2 мм і нарізати на рівні квадратики.
- Додати в середину квадратів начинку, з’єднати протилежні кінці, формуючи конвертики.
- Викласти пиріжки з картоплею з листкового тіста на деко з промасленим папером.
- Випікати пиріжки 15 хвилин при 180 градусах в заздалегідь прогрітій духовці.
Дріжджові пиріжки з м’ясом і картоплею в духовці
Ці пиріжки з картоплею в духовці можна вважати справжнім кулінарним подвигом, адже приготувати їх не так-то просто. Доведеться довго чекати, поки тісто підійде, але правильно виконані інструкції дозволять отримати дуже пишні і м’які пиріжки.
Інгредієнти:
- 500 г м’яса;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 300 г картоплі;
- 3 ст. л. бульйону;
- 200 мл молока;
- 2 ст. л. цукру;
- 50 г свіжих дріжджів;
- 50 г вершкового масла;
- 16 ст. л. борошна;
- 100 г маргарину;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- Зелень;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- М’ясо і картоплю відварити в різних каструльках в підсоленій воді до повної готовності.
- Картоплю розім’яти в пюре, додавши вершкове масло і, при необхідності, трохи картопляного відвару.
- Натерти на тертці моркву і подрібнити цибулю, обсмажити їх на рослинній олії до золотистого кольору.
- Дрібно нарізати варене м’ясо і висипати його на сковороду з овочами, обсмажити ще 3-5 хвилин.
- Поєднати в одному посуді картопляне пюре, м’ясо з овочами і подрібнену зелень.
- В начинку влити бульйон і все гарненько перемішати.
- Нагріти 100 мл молока і розпустити в ньому дріжджі, до них також додати цукор.
- Через 10 хвилин додати в опару 4 столові ложки борошна, перемішати.
- Отримане тісто накрити рушником і поставити в тепло на 25 хвилин.
- Коли опара збільшиться в 2 рази, викласти до неї шматочки маргарину кімнатної температури.
- В окремій тарілці збити яйця, потім додати до решти інгредієнтів.
- Влити в тісто все інше молоко, висипати пару чайних ложечок солі і борошно.
- Ще раз вимісити тісто, знову накрити його рушником і тримати в теплі 1 годину.
- Присипати робочу поверхню борошном і добре вимісити тісто.
- Розрізати тісто на дві частини, одну накрити рушником, другу скачати в ковбаску.
- Ковбаску нарізати порційними шматочками і з кожного скачати кульку.
- Залишити кульки на столі під рушником ще на 20 хвилин.
- Тісто вручну розім’яти в плоскі коржі і наповнити їх начинкою, защипнути краю пиріжків.
- Злегка поплескати пиріжки з усіх боків, надаючи їм форму човників.
- Викласти пиріжки на деко, застелений пергаментним папером, поставити в тепло на 25 хвилин.
- Випікати пиріжки з картоплею в духовці при 220 градусах 20-25 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати пиріжки з картоплею в духовці. Приємного апетиту!
Пиріжки з картоплею в духовці, незважаючи на простий склад, ніколи не зникнуть зі списку улюблених страв російської людини. Вони дозволяють швидко насититися і нагодувати все численне сімейство смачною вечерею. На допомогу початківцям кулінарам наступні поради, як приготувати пиріжки з картоплею в духовці:
- Перед тим як пекти пиріжки з картоплею в духовці, змастіть їх збитим яйцем або невеликою кількістю вершкового масла. Так випічка придбає апетитний золотистий відтінок;
- У тісто для пиріжків з картоплею краще спочатку додати трохи менше борошна, ніж зазначено в рецептах. Якщо її буде недостатньо, тісто саме добере необхідну кількість у процесі вимішування на столі. А ось при переборі випічка може бути непоправно зіпсована;
- У картопляне пюре для начинки пиріжків при бажанні можна додати яйце, молоко, картопляний відвар і інші інгредієнти, регулюючи смак і консистенцію на свій розсуд;
- Дріжджове тісто для пиріжків з картоплею рекомендується не розкачувати качалкою в коржі, а розминати долоньками. Так в ньому збережеться повітря, необхідний для підняття випічки.