Деруни з картоплі

Деруни з картоплі – це гордість білоруської кухні. На сьогоднішній день рецепт цієї страви запозичили кулінари практично з усього світу, адже він дозволяє зробити смачне і цікаве частування з найпростіших інгредієнтів. При цьому процес приготування дерунів з картоплі займає лічені хвилини, що особливо порадує сучасних господинь.
Класичні деруни з картоплі – це плоскі оладки, зроблені з тертої картоплі або готового пюре. В «тісто» додають ріпчасту цибулю, а також трохи солі і перцю. Обсмажують деруни з картоплі на рослинному маслі до насиченого золотистого кольору. Оладки при цьому виходять хрусткими зовні і м’якими всередині. Головне для класичного рецепту – правильно вибрати картоплю: в ньому повинна бути достатня кількість крохмалю, інакше коржі просто розваляться.
Тим не менше на традиційному способі приготування фантазія кулінарів не закінчується. При бажанні деруни з картоплі можна посмажити або запекти з сиром, грибами, м’ясним і рибним фаршем, начинкою з овочів, зелені або відварених яєць. Сам картоплю змішують зі сметаною або молоком, яйцями, крохмалем або борошном, часником і ароматними спеціями. При цьому можна додати до картопляним дерунам цікавий соус.
Деруни з картоплі можна подати як гарнір або ж використовувати як повноцінне блюдо. Досить просто розкласти оладки по тарілочках і доповнити їх свіжою сметаною. Особливо популярними деруни з картоплі стають під час посту, оскільки їх можна приготувати без молочних продуктів і яєць.