Деруни з картоплі

Деруни з картоплі – це гордість білоруської кухні. На сьогоднішній день рецепт цієї страви запозичили кулінари практично з усього світу, адже він дозволяє зробити смачне і цікаве частування з найпростіших інгредієнтів. При цьому процес приготування дерунів з картоплі займає лічені хвилини, що особливо порадує сучасних господинь.
Класичні деруни з картоплі – це плоскі оладки, зроблені з тертої картоплі або готового пюре. В «тісто» додають ріпчасту цибулю, а також трохи солі і перцю. Обсмажують деруни з картоплі на рослинному маслі до насиченого золотистого кольору. Оладки при цьому виходять хрусткими зовні і м’якими всередині. Головне для класичного рецепту – правильно вибрати картоплю: в ньому повинна бути достатня кількість крохмалю, інакше коржі просто розваляться.
Тим не менше на традиційному способі приготування фантазія кулінарів не закінчується. При бажанні деруни з картоплі можна посмажити або запекти з сиром, грибами, м’ясним і рибним фаршем, начинкою з овочів, зелені або відварених яєць. Сам картоплю змішують зі сметаною або молоком, яйцями, крохмалем або борошном, часником і ароматними спеціями. При цьому можна додати до картопляним дерунам цікавий соус.
Деруни з картоплі можна подати як гарнір або ж використовувати як повноцінне блюдо. Досить просто розкласти оладки по тарілочках і доповнити їх свіжою сметаною. Особливо популярними деруни з картоплі стають під час посту, оскільки їх можна приготувати без молочних продуктів і яєць.

Деруни з картоплі з цибулею без яєць

Пісний рецепт дерунів дозволить зробити практично таке ж смачне блюдо, але без заборонених в пост інгредієнтів. Ріпчасту цибулю не тільки додасть йому соковитості, але і збереже колір картоплі. Простий томатний соус, базилік і оливкове масло доповнять готові деруни з картоплі пікантної італійської ноткою. Якщо під рукою виявиться кухонний комбайн, краще подрібнити овочі з його допомогою – так процес буде менш трудомістким.
Інгредієнти:

  • 4 картоплини;
  • 3 ст. л. борошна;
  • 1 цибулина;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • 2 помідори;
  • 1 ч. л. свіжого базиліка;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • На дрібній тертці натерти цибулю і картоплю.
  • Овочі посолити і поперчити за смаком, потім додати борошно і все ретельно перемішати.
  • Нагріти на сковороді оливкову олію, з допомогою столової ложки викласти на неї невеликі картопляні коржі.
  • Смажити деруни з двох боків до золотистої скоринки.
  • У чашу блендера скласти нарізаний великими часточками помідор, базилік і трохи солі.
  • Подрібнити всі інгредієнти для соусу, отриманою підливою полити готові деруни і подавати страву до столу.

Смачні деруни з картоплі з фаршем

Деруни з картоплі з фаршем також називають чаклунами. Вони являють собою невеликі рум’яні пиріжки з м’ясною або рибною начинкою. При цьому тестом служить подрібнений на тертці картоплю. Деякі кулінари також використовую пюре, приготовлене на воді без додавання молока. Приправа хмелі-сунелі відмінно доповнить м’ясну начинку, додасть їй апетитний аромат. Картоплини повинні бути середнього розміру. Якщо у вас дрібна картопля або, навпаки, занадто велика, відрегулюйте кількість цього продукту на свій розсуд.
Інгредієнти:

  • 7 картоплин;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 150 г м’ясного фаршу;
  • ½ Цибулини;
  • ½ Ч. л. хмелі-сунелі;
  • ½ Ч. л. сушеного базиліка;
  • Рослинна олія;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Фарш викласти в миску, приправити його сіллю, перцем, сушеним базиліком і хмелі-сунелі.
  • Дрібними кубиками нарізати цибулю і додати його до фаршу, перемішати.
  • Пропустити картоплю через м’ясорубку з дрібними отворами (можна натерти на тертці).
  • У картопляну масу вбити яйця і висипати борошно, змішати все до однорідності.
  • На сковороді добре розігріти рослинне масло і викласти картопляні оладки.
  • Кожен драник придушити ложкою, надавши йому плоску форму.
  • Зверху на картопляне тісто викласти начинку з фаршу і накрити його ще однією порцією тесту.
  • Обсмажувати деруни з картоплі, 3 хвилини, потім перевернути на іншу сторону і накрити сковороду кришкою.
  • На невеликому вогні продовжувати приготування ще 7-8 хвилин.

Класичні деруни з картоплі в духовці

Класичні деруни не розуміють взагалі ніяких додаткових інгредієнтів, тому такий рецепт швидше можна назвати не класичним, а найбільш популярним. Додавати крохмаль чи ні, буде залежати лише від того, який вам попався картоплю. Якщо він сам по собі крохмальний, просто виключіть цей інгредієнт зі списку необхідних продуктів. Ви це зрозумієте по густоті тесту. Втім, в супермаркетах все рідше трапляється дійсно підходить для дерунів картопля. Сметану можна замінити молоком, а кількість часнику відрегулювати на свій смак.
Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 3 цибулини;
  • 2 ст. л. крохмалю;
  • 1 ст. л. сметани;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 яйця;
  • Оливкова олія;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • На дрібній тертці натерти картоплю, цибулю також дрібно натерти або порубати ножем.
  • Віджати цибулю і картоплю від зайвого соку, рідину злити.
  • Додати в картопляну масу пропущений через прес часник, а також сіль і перець за смаком.
  • Вбити в «тісто» яйця, гарненько все перемішати.
  • Ввести сметану і крохмаль (при необхідності), ще раз перемішати інгредієнти до однорідності.
  • Змастити оливковою олією плоский лист для випічки.
  • Сформувати з допомогою ложки однакові картопляні деруни і викласти їх на деко на відстані один від одного.
  • Нагріти духовку до 200 градусів і запікати деруни з картоплі 10 хвилин.
  • Перевернути деруни щипцями або лопаткою на іншу сторону і випікати ще 5 хвилин при тій же температурі.

Тепер ви знаєте, як готувати деруни з картоплі. Приємного апетиту!
Деруни з картоплі – це дуже просте блюдо, яке можна зробити для будь-якої трапези. Вони послужать і незвичайним гарніром, і ситним перекусом, і закускою для святкового столу, і повноцінним обідом або вечерею – все залежить від вибраного рецепту. Як приготувати деруни з картоплі за всіма правилами, підкажуть досвідчені кулінари:

  • Тісто для дерунів з картоплі соліть безпосередньо перед початком приготування, оскільки при додаванні солі картопля тут же починає виділяти велику кількість соку. Він може порушити форму і консистенцію оладок;
  • Деруни з картоплі краще смажити на сковороді під закритою кришкою, щоб добре пропеклась середина коржі. Особливо важливо дотримуватися цього правила, якщо страва готується з додаванням начинки;
  • Смажені на сковороді деруни з картоплі зазвичай вбирають занадто багато масла, що трохи псує враження від смаку. Просто промокніть готові коржі паперовими рушниками, і зайвий жир піде. При цьому під час смаження масло не шкодуйте – вона повинна покривати деруни до середини;
  • Щоб картопля не потемнів, натирайте його на тертці, чергуючи з ріпчастою цибулею. Рекомендується використовувати терку з дрібними зубчиками. Також підійде кухонний комбайн або електром’ясорубка. Блендер краще не використовувати;
  • Якщо консистенція тесту недостатньо густа, професіонали рекомендують додавати саме крохмаль, а не муку. Від великої кількості борошна деруни з картоплі можуть стати «гумовими».