Класичний торт «Трухлявий пень» з сухофруктами
Цей торт виходить дійсно святковим, але і часу на його приготування потрібно чимало. Простіше всього буде зробити «Трухлявий пень», якщо випекти корж на великому деку зі стороною 38 див. Якщо ж ваш лист менше – випікайте тісто у два заходи і кожен корж ділите на дві частини.
Інгредієнти:
- 480 г борошна;
- 500 мл кефіру;
- 10 г ванільного цукру;
- 650 г цукру;
- 100 г родзинок;
- 100 г чорносливу;
- 2 ч. л. соди;
- 3 яйця;
- 500 р сметани;
- 150 г темного шоколаду;
- 50 г вершкового масла;
- 50 мл води.
Спосіб приготування:
- Родзинки і чорнослив залити окропом на час приготування тіста.
- Змішати яйця, ванільний цукор і 400 г цукру, збивати до появи білої пишної піни.
- У кефір висипати соду, перемішати, перелити все в яєчну масу.
- Борошно просіяти і в кілька етапів ввести в тісто, постійно помішуючи його віночком.
- Сухофрукти промити, чорнослив нарізати невеликими шматочками, додати разом з родзинками в тісто для торта і перемішати.
- Велике деко для випічки змастити вершковим маслом і вилити на нього тісто.
- Випікати бісквіт при 180 градусах 25 хвилин, потім розрізати корж на 3 однакові частини.
- Кожну частину коржа згорнути в рулет і в такому вигляді остудити до кімнатної температури.
- Воду закип’ятити і змішати її з 50 г цукру, ретельно перемішати і залишити остуджуватися.
- Цукор, що залишився змішати зі сметаною і збити крем міксером.
- Бісквітні рулети розгорнути, обрізати нерівні краї, просочити коржі цукровим сиропом і змастити сметанним кремом.
- Знову згорнути один рулет, поставити його вертикально на плоске блюдо, змастити кремом з боків і зверху.
- Наступний корж обернути навколо попереднього, змастити кремом. Так само додати третій корж.
- Обрізки тіста (ті, що залишилися від коржів) подрібнити в блендері до стану дрібної крихти, змішати з рештою кремом.
- З крихти зробити «коріння» трухлявого пня, залишити торт на кілька годин у холодильнику.
- Поламаний на шматочки шоколад і розм’якшене вершкове масло, поставити на водяну баню.
- Варити глазур до повної однорідності на повільному вогні, прикрасити нею торт «Трухлявий пень» з боків за допомогою лопатки.
- Виделкою зробити візерунки, що імітують кору, як показанона фото.