Торт «Пташине молоко»

Класичний торт «Пташине молоко» по ГОСТу

Саме цей рецепт зводив з розуму всіх радянських ласунів, роблячи такий тортик одним з найбажаніших подарунків зі столиці. Замість агар-агару можна використовувати 20 г желатину. В класичному варіанті для глазурі використовують гіркий чорний шоколад з високим вмістом какао. При бажанні його можна замінити молочним.
Інгредієнти:

  • 550 г цукру;
  • 4 яйця;
  • 350 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. ванільного цукру;
  • 100 г згущеного молока;
  • 75 г шоколаду;
  • 2 ч. л. агар-агару;
  • ½ Ч. л. лимонної кислоти;
  • 140 г борошна;
  • 140 мл води.

Спосіб приготування:

  • Воду налити в каструльку і замочити в ній агар-агар.
  • 100 г цукру і 100 г масла викласти в один посуд і злегка розтерти.
  • Вбити в отриману суміш 2 яйця і засипати половину ванільного цукру.
  • Добре збивати яйця з маслом і цукром до отримання однорідної маси.
  • Всипати до цих інгредієнтів муку, ще раз довести все до однорідності.
  • Розділити тісто на дві половинки і викласти в різні противні (або по черзі).
  • Випікати коржі при температурі 210 градусів 10 хвилин.
  • 200 г масла змішати зі згущеним молоком і ванільним цукром, збити.
  • Білки з решти двох яєць злегка збити, потім додати лимонну кислоту.
  • Продовжувати збивати білки до отримання стоячій піни.
  • Каструльку з агар-агаром поставити на вогонь, довести до кипіння, але не давати сильно булькати.
  • Додати в каструлю весь цукор, що залишився, перешкодити і варити до готовності сиропу.
  • Сироп трохи остудити, потім повільно влити в білки.
  • Отриману суміш ретельно збити до густоти.
  • Додати суміш згущеного молока і масла, ще раз збити.
  • Деко застелити харчовою плівкою, викласти на неї один корж.
  • Поверх коржа залити половину суфле, розрівняти, накрити другим коржем.
  • Інше суфле також викласти на корж.
  • Залишити торт на 30 хвилин у холодильнику.
  • Розтопити 50 г масла і шоколад на водяній бані, залити глазур поверх остиглого торта.

Приготування торта «Пташине молоко» – процес досить тривалий і трудомісткий. Крім того, він містить безліч підводних каменів, про які початківець кондитер навіть не здогадується. Якщо ви зважилися на цей кулінарний подвиг вперше, обов’язково перегляньте навчальне відео, як спекти торт «Пташине молоко»:

Тепер ви знаєте, як готувати торт «Пташине молоко». Приємного апетиту!
Торт «Пташине молоко» – це ніжний десерт, який буквально тане в роті. Його смак запам’ятовується відразу і на все життя, особливо, якщо «пташка» приготовлена за таким рецептом з дотриманням основних принципів. Як приготувати крем, суфле і глазур в умовах домашньої кухні і не поступитися при цьому досвідченим кулінарам, підкажуть наступні рекомендації:

  • Всі продукти для приготування торта повинні бути кімнатної температури;
  • Товщина коржа для «Пташиного молока» повинна бути не більше 0,5 см;
  • Щоб коржі не прилипали, форму краще застелити пекарської папером;
  • Агар-агар не можна доводити до температури понад 120 градусів, інакше він втратить свої властивості;
  • Щоб визначити готовність сиропу для суфле, необхідно занурити в нього і потім витягти ложку. За нею повинна тягнутися тонка ниточка карамелі;
  • Якщо ви печете два коржа одночасно на різних рівнях духовки, обов’язково стежте за їх готовністю. Один буде готовий раніше іншого.