Шоколадний шифоновий бісквіт з вишнею
Шифоновий бісквіт, приготований з додаванням какао та з начинкою з вишні – це домашній десерт, який дасть фору всім вишуканим стравам з професійної кондитерської. Смак цих ласощів не схожий ні на що інше, при цьому його доповнюють нотки гіркого шоколаду, що робить десерт ще цікавіше. Якщо дегустувати готову страву планується в дорослій компанії, то перед тим як готувати тортик, можна замочити вишню в невеликій кількості коньяку. Легкі «п’яні» нотки підкреслять смак бісквіта і начинки.
Інгредієнти:
- 200 г борошна;
- 225 г цукру;
- 60 г какао;
- 10 г розпушувача;
- 175 мл води;
- 1 ч. л. соди;
- 125 мл рослинного масла;
- ¼ Ч. л. солі;
- 500 мл вершків;
- 500 р вишні;
- 100 г чорного шоколаду;
- 50 г вершкового масла;
- 8 яєць;
- 2 ст. л. тростинного цукру;
- 150 г цукрової пудри.
Спосіб приготування:
- У каструльці змішати воду і какао-порошок, закип’ятити.
- Відразу ж після закипання зняти каструльку з вогню і дати отриманої суміші трохи охолонути.
- В окремому посуді до білого кольору збивати 180 г цукру з жовтками від 4-х яєць.
- До жовтків і цукру додати рослинне масло і готове какао.
- З’єднати між собою всі сухі інгредієнти для шифонової бісквіта: борошно, сіль, розпушувач і соду.
- Отриману суміш поступово ввести до рідких інгредієнтів, замісити тісто.
- У глибоку суху миску викласти білки від 8 яєць і додати до них цукор, що залишився.
- Збити білки до високих піків і додати їх у тісто.
- Перелити готове тісто у форму для випічки, не змащуючи її олією.
- Випікати бісквіт при 180 градусах 40 хвилин, перевіряти готовність дерев’яною шпажкою.
- Дочекатися, коли бісквіт охолоне, і дістати його з форми.
- Акуратно зрізати верхівку отриманого «пирога» і з допомогою ложки дістати м’якоть, залишивши «горщик» з тіста.
- М’якоть порвати руками або нарізати дрібними кубиками, змішати її з вишнею.
- Ретельно збити 400 мл вершків з додаванням цукрової пудри і викласти їх в начинку, перемішати.
- Крихти бісквіта, вишню і збиті вершки перекласти всередину «горщика» і накрити зрізаною раніше верхівкою.
- Залишити тортик в холодильнику на 3 години.
- Вершки вилити в каструльку, додати до них цукор і закип’ятити.
- Прибрати вершки з вогню і розтопити в них шоколад, попередньо розламавши його на невеликі шматочки.
- В глазур додати вершкове масло, все розмішати і охолодити.
- Полити торт з шифоновою бісквітом і вишнею шоколадною глазур’ю і тримати десерт в холодильнику ще 45 хвилин.