Салат «Шапка Мономаха»

Салат «Шапка Мономаха» з чорносливом без м’яса

Традиційно салат «Шапка Мономаха» готується з відвареним м’ясом, але можна зробити і вегетаріанський варіант цієї закуски. Готується таке блюдо навіть простіше, ніж його звичний варіант. З прикрасою можна експериментувати на свій смак, не відходячи від основної ідеї салату.
Інгредієнти:

  • 300 г свіжих печериць;
  • 200 г чорносливу;
  • 2 гілочки чебрецю;
  • 250 г майонезу;
  • 20 мл рослинного масла;
  • 3 яйця;
  • 2 моркви;
  • 1 стакан волоських горіхів;
  • 250 р «російського» сиру;
  • Гранат;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Чорнослив замочити в окропі на 10 хвилин, потім нарізати його дрібними шматочками.
  • Гриби нарізати дрібними кубиками і обсмажити до готовності на рослинному маслі з додаванням спецій і гілочок чебрецю.
  • На крупній тертці натерти відварну моркву, яйця, зварені круто, і твердий сир.
  • Викласти салат шарами, кожен наступний роблячи трохи вже попереднього.
  • Змащуючи кожен шар майонезом, укласти продукти в такому порядку: сир, обсмажені печериці, морква, яйця.
  • Поверх яєць висипати товчені волоські горішки, а на них – чорнослив, додати ще один густий шар майонезу на всю поверхню салату.
  • Прикрасити салат гранатовими зернами і горіхами, як показано на фото.

Тепер ви знаєте, як готувати салат «Шапка Мономаха». Приємного апетиту!
Салат «Шапка Мономаха» кардинально відрізняється від інших святкових закусок, тому завжди привертає до себе увагу. Гості будуть в захваті і від прикраси страви, і від його смаку, і від поживних властивостей. Кілька порад від досвідчених кулінарів, як приготувати салат «Шапка Мономаха», допоможуть ідеально впоратися з усіма етапами від підготовки інгредієнтів до прикраси ласощі:

  • Щоб було легше формувати з салату ту саму шапку Мономаха, потрібно попередньо змочити руки в холодній воді;
  • Викладаючи салат «Шапка Мономаха» шарами, потрібно поступово зменшувати їх діаметр, щоб вийшла «гірка», як на фото;
  • Перед тим як готувати салат «Шапка Мономаха», всі інгредієнти потрібно нагріти або охолодити до кімнатної температури. Лише потім можна змішувати їх один з одним.