Різотто з грибами — поширене в Італії блюдо, основу якого становить рис. Італійці вважають його батьківщиною Мілан, але історики запевняють, що у різотто є арабське коріння. В класичний рецепт різотто входять нечисленні інгредієнти: рис, бульйон, цибуля, сир, біле вино, спеції. Інші продукти додаються за бажанням кухаря. Наприклад, часто кладуть гриби, курку, морепродукти, бобові, всілякі овочі. В залежності від інгредієнтів, страва виходить легким вегетаріанським або ситним м’ясною стравою.
Традиційно для різотто вибирають особливий рис крохмалистих сортів — Арбор, Карнаролі, Віалоне Нано. Крупу попередньо обсмажують на суміші оливкової і вершкового масла, потім додають бульйон і тушкують при постійному помішуванні, періодично підливаючи рідина по мірі википання. Важливо наступну порцію бульйону вливати після повного википання першою, щоб рисові зерна встигли відокремитися один від одного. В кінці приготування додають бажані продукти: відварну курку, гриби, сухофрукти або морепродукти. Для додання в’язкості до складу різотто включають пармезан, який натирають або перемішують зі збитим вершковим маслом. Подають страву з білим вином, хлібом і салатом зі свіжих овочів.
Різотто з рисом, куркою і грибами
Це універсальне італійське блюдо, приготоване на основі рису. Відмінність різотто від інших рисових страва полягає в особливій кремоподібної консистенції. Різотто можна приготувати зі свіжими або сушеними грибами. Перевагу слід віддати свіжим білим грибам, але підійдуть і печериці.
Інгредієнти:
- Куряче філе — 500 г;
- Рис Арборіо — 250 г (або круглозернистий);
- Печериці — 300 г;
- Цибуля — 1 шт.;
- Пармезан — 150 г;
- Масло вершкове — 6 ст. л.;
- Олія оливкова — 3 ст. л.;
- Біле сухе вино — 150 мл;
- Свіжа зелень;
- Італійські трави, перець, сіль.
Спосіб приготування:
- Лук очищаємо, нарізаємо півкільцями.
- Куряче філе промиваємо, відварюємо до готовності. Бульйон проціджуємо, переливаємо в окрему каструлю.
- Куряче м’ясо охолоджуємо, нарізаємо тонкою соломкою.
- Гриби промиваємо, тонко нарізаємо, обсмажуємо до м’якості (10 хвилин) у вершковому маслі. Додаємо курку, готуємо 5 хвилин.
- Бульйон доводимо до кипіння.
- В іншій сковороді розігріваємо оливкову олію, обсмажуємо цибулю до ніжно-золотавого кольору. Всипаємо рис, перемішуємо, готуємо 3 хвилини. Вливаємо вино, знову все добре перемішуємо.
- Даємо провину випаруватися, вливаємо бульйон (100 мл), який підливаємо в різотто по мірі википання рідини. Рис весь час помішуємо, щоб виключити його пригорання.
- Таким чином готуємо різотто 20 хвилин, потім додаємо спеції, сіль, тертий пармезан, вершкове масло, куряче м’ясо і гриби. Масу добре перемішуємо, прогріваємо 2-3 хвилини, подаємо до столу.
Різотто з перловки з сушеними білими грибами
В Італії різотто з перловки вважається особливим святковим блюдом, тоді як різотто з рисом — повсякденним. У ресторанах його вартість вище звичайного. Все завдяки особливій текстурі перлової крупи: приємно слизькій зовні і трохи твердуватою всередині. Перловку бажано заздалегідь замочити у воді на кілька годин, так блюдо швидше приготується. Бульйон краще всього використовувати грибний.
Інгредієнти:
- Перловка — 200 г;
- Сушені білі гриби — 250 г;
- Винний оцет — 1 ст. л.;
- Цибулю-шалот — 3 шт. (або білий салатний цибуля);
- Петрушка пучок;
- Біле вино — 100 мл;
- Пармезан — 100 г;
- Олія оливкова — 50 мл;
- Базилік — пучок;
- Бульйон — 1 л;
- Сіль, перець;
- Масло вершкове — 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Перловку промиваємо, замочуємо на ніч: так крупа швидше приготується. Рідину зливаємо, перловку відкидаємо на друшляк.
- У сковороді розігріваємо оливкову олію, викладаємо крупу, трохи обсмажуємо. Для додання приємного аромату додаємо в крупу винний оцет.
- Після того, як оцет випарується, вливаємо вино, при цьому перловку постійно помішуємо.
- Через 5 хвилин (після википання вина) вливаємо в різотто бульйон. Можна використовувати курячий, грибний або овочевий. Блюдо солимо, перчимо, готуємо 20 хвилин.
- Гриби замочуємо, промиваємо, нарізаємо на шматочки. Цибулю нарізаємо кільцями.
- В іншу сковороду вливаємо олію, обсмажуємо цибулю-шалот до прозорості, додаємо гриби, перемішуємо масу обсмажуємо.
- Пармезан натираємо, зелень крупно нарізаємо.
- Гриби з’єднуємо з перловкою, зеленню, продовжуємо обсмажувати.
- Додаємо вершкове масло, тертий пармезан, різотто перемішуємо і відразу подаємо.
Різотто з грибами та вершками в мультиварці
Зазвичай вершки не входять в класичний рецепт приготування різотто. Але спробуємо урізноманітнити смак страви і додамо цей інгредієнт. Гриби і вершки в цьому рецепті гармонійно поєднуються з рисом і страва виходить неймовірно ніжним і повітряним, просто тане в роті. Замість овочевого можна використовувати грибний бульйон.
Інгредієнти:
- Рис Арборіо — 250 г;
- Вершки — 100 мл (23 % жирності);
- Олія оливкова — 3 ст. л.;
- Печериці — 400 г;
- Цибуля — 1 шт.;
- Масло вершкове — 2 ст. л.;
- Пармезан — 100 г;
- Вино біле сухе — 150 мл;
- Часник — 2 зубчики;
- Спеції, сіль, зелень.
Для овочевого бульйону:
- Вода — 1,5 л;
- Морква — 1 шт.;
- Стебло селери — 1 шт.;
- Цибуля — 1 шт.;
- Духмяний перець, чорний;
- Сіль — 1,5 ч. л.
Спосіб приготування:
- Приготуємо овочевий бульйон. Всі інгредієнти промиваємо, очищаємо, викладаємо в каструлю, заливаємо водою, додаємо сіль, перець, варимо до готовності.
- Встановлюємо режим «Смаження». Лук очищаємо, нарізаємо, обсмажуємо в суміші оливкової і вершкового масла, додаємо подрібнений часник. Готуємо до прозорості цибулі.
- Печериці промиваємо, нарізаємо на шматочки, відправляємо до цибулі, готуємо до повного випарівая рідини.
- Всипаємо рис, обсмажуємо 5 хвилин. Рис повинен придбати золотистий відтінок.
- Вливаємо вино, смажимо, поки воно не випарується.
- У риззото вливаємо бульйон (150 мл), помішуємо до випарівая рідини. Потім додаємо ще одну порцію бульйону. Таку процедуру повторюємо до повної готовності рису, який повинен збільшиться в об’ємі в 2 рази.
- Вливаємо вершки, солимо, перчимо, перемішуємо, додаємо тертий пармезан, січену зелень. Включаємо режим «Підігрів», готуємо 20 хвилин і подаємо.
Тепер ви знаєте, як готувати різотто з грибами. Приємного апетиту!
Різотто з грибами — прекрасна можливість урізноманітнити щоденне меню і замінити прості рисові каші оригінальним, ситний і дуже апетитним стравою. А про те, як смачно приготувати різотто з грибами розкажуть досвідчені кулінари, знайомі з усіма секретами цієї страви.
- Для різотто слід вибирати рис спеціальних сортів, а не замінювати цей інгредієнт простим круглим рисом, який перетворить блюдо в звичайну кашу. З усіх сортів рису для різотто найбільш доступний Арборіо, який в процесі приготування набуває кремоподібну структуру, вбираючи в себе аромат і смак інших складових страви. До речі, рис промивати не потрібно.
- Різотто тушкують з додаванням овочевого, рибного, грибного або курячого бульйону, але можна використовувати і звичайну воду.
- Щоб різотто набуло в’язку консистенцію додають сир пармезан або пекоріно. Інші сорти сиру для цієї страви не підходять.
- Гриби краще всього вибирати лісові, наприклад, білі. Але підійдуть і печериці.
- В різотто можна покласти різні овочі, морепродукти, м’ясні інгредієнти, спеції, зелень.