Різотто з грибами

Різотто з грибами — поширене в Італії блюдо, основу якого становить рис. Італійці вважають його батьківщиною Мілан, але історики запевняють, що у різотто є арабське коріння. В класичний рецепт різотто входять нечисленні інгредієнти: рис, бульйон, цибуля, сир, біле вино, спеції. Інші продукти додаються за бажанням кухаря. Наприклад, часто кладуть гриби, курку, морепродукти, бобові, всілякі овочі. В залежності від інгредієнтів, страва виходить легким вегетаріанським або ситним м’ясною стравою.
Традиційно для різотто вибирають особливий рис крохмалистих сортів — Арбор, Карнаролі, Віалоне Нано. Крупу попередньо обсмажують на суміші оливкової і вершкового масла, потім додають бульйон і тушкують при постійному помішуванні, періодично підливаючи рідина по мірі википання. Важливо наступну порцію бульйону вливати після повного википання першою, щоб рисові зерна встигли відокремитися один від одного. В кінці приготування додають бажані продукти: відварну курку, гриби, сухофрукти або морепродукти. Для додання в’язкості до складу різотто включають пармезан, який натирають або перемішують зі збитим вершковим маслом. Подають страву з білим вином, хлібом і салатом зі свіжих овочів.