Салат «Лісова поляна»

Салат «Лісова поляна» все частіше з’являється на святковому столі, адже це блюдо поєднує в собі і оригінальна прикраса, і ніжний смак. При цьому можна трохи змінювати його склад, додавши свої улюблені інгредієнти. Смак салату виходить дуже свіжим, і, незважаючи на наявність у ньому ситних продуктів, він нітрохи не здається важким або занадто жирним.
«Лісову галявину» в салатницю укладають шарами, кожен змащуючи невеликою кількістю майонезу. Зазвичай до складу страви входить відварне м’ясо або шинка, варена картопля, яйця, твердий сир, морква у свіжому, вареному або маринованому виді, свіжі або солоні огірочки, зелень і, звичайно ж, гриби. При цьому можна використовувати грибочки з баночки або ж свіжі гриби обсмажити. У будь-якому випадку, салат вийде дуже смачним і привабливим на вигляд.
Є два способи, як приготувати салат «Лісова галявина». Найпростіший – це прикрасити готову страву грибами, розмістивши їх в якості останнього шару. Інший же – більш оригінальний – полягає в тому, що салат в мисочку складають задом-наперед. Так, першим шаром виступають гриби, які укладають капелюшками вниз, а далі йдуть всі інші інгредієнти в потрібній послідовності. Вважається, що при такому підході страва виходить ще красивіше.
Перед подачею на стіл салат обов’язково прикрашають великою кількістю свіжої зелені, а також дають йому гарненько просочитися. Можна використовувати «Лісову галявину» для святкового торжества або ж просто порадувати домочадців несподіваним доповненням до вечері.

Салат «Лісова поляна» з печерицями та корейською морквою

Зазвичай для цього салату моркву використовують відварну, але якщо взяти корейську, можна додати страві особливу пікантність. Головне, щоб обраний делікатес не був занадто сильно приправлений, інакше можна забити смак інших інгредієнтів. В іншому «Лісова галявина» готується точно так само, як зазвичай. Оскільки і моркву, печериці, і майонез вже містять сіль, то сам салат краще не досолювати. При бажанні слід підсолити воду, в якій вариться куряче філе.
Інгредієнти:

  • 1 баночка маринованих печериць;
  • 100 г корейської моркви;
  • 200 г сиру;
  • 2 картоплини;
  • 200 г курячого філе;
  • 150 г майонезу;
  • Зелень.

Спосіб приготування:

  • Відварити до готовності куряче філе і картоплю в мундирі.
  • Дно салатниці змастити невеликою кількістю рослинної олії і викласти на нього гриби капелюшками вниз.
  • Подрібнити зелень і висипати її поверх грибів.
  • На тертці в різні мисочки натерти остиглий, картопля, очищений і твердий сир.
  • Половину сиру розподілити по шару із зелені, змастити його майонезом.
  • Додати картоплю і також промазати його соусом.
  • Наступним шаром викласти корейську моркву, знову додати трохи майонезу.
  • Нарізати невеликими шматочками куряче філе, відправити його в салатницю.
  • Додати ще шар майонезу і залишився сир.
  • Залишити салат в холодильнику на 2 години, потім накрити салатницю плоским стравою і перевернути «Лісову галявинку».

Салат «Лісова поляна» з опеньками і шинкою

З опеньками салат і виглядає по-іншому, і смак його трохи поміняється. Багатьом такий варіант «Лісової галявини» сподобається більше, ніж традиційний рецепт з печерицями. При цьому замість майонезу тут використовується сметана, так що салат можна сміливо назвати дієтичним. Готувати його також рекомендується «з переворотом», щоб страва виглядало більш акуратним. Рівно встановити опеньки не вийде, але все одно краще постаратися красиво розкласти їх по дну салатниці, адже вони є головною прикрасою «полянки».
Інгредієнти:

  • 1 баночка маринованих опеньків;
  • 2 картоплини;
  • 200 г шинки;
  • 3 маринованих огірка;
  • 2 моркви;
  • 3 яйця;
  • 1 пучок кропу;
  • 100 г сметани.

Спосіб приготування:

  • Відварити яйця, картоплю і моркву – в мундирі до готовності.
  • Застелити салатницю харчової пінкою, на дно викласти опеньки.
  • Дрібно нарізати кріп і посипати їм гриби, потім змастити все сметаною.
  • Натерти на тертці моркву і картоплю, нарізати кубиками яйця, огірочки і шинку.
  • Викладати інгредієнти у такій послідовності, змащуючи кожен шар сметаною: морква, шинка, мариновані огірки, яйця і картоплю.
  • Залишити салат на 1 годину в холодильнику, потім акуратно перевернути на плоску тарілку.

Класичний салат «Лісова поляна» з грибами

Класичний салат «Лісова поляна» – це страва для тих, хто хоча б періодично дозволяє собі забути про калорійності і просто насолоджуватися приголомшливим смаком цієї страви. Закуска ідеально підходить для святкового столу – вона ситна, поживна, дуже смачна і різноманітна за складом. Яйця рекомендується різати кубиками середньої величини, тоді салат вийде більш насиченим. Також і тертку для овочів краще брати з великими зубцями.
Інгредієнти:

  • 1 банка маринованих шампіньйонів;
  • 200 г твердого сиру;
  • 3 картоплини;
  • 300 г шинки;
  • 50 г кропу;
  • 200 г майонезу;
  • 100 г моркви;
  • 3 яйця.

Спосіб приготування:

  • Відварити моркву, картоплю і яйця, все остудити і почистити.
  • Гриби викласти в салатницю з плоским дном вниз капелюшками і присипати їх подрібненим кропом.
  • Додати шар майонезу і нарізану соломкою шинку.
  • По черзі викласти в салатницю тертий картопля і таку ж морква, змащуючи кожен шар майонезом.
  • Нарізати кубиками яйце і викласти поверх овочів, змастити майонезом і посипати тертим сиром.
  • Останній шар не змащувати, салат прибрати в холодильник на годину.
  • Акуратно перевернути салат вгору грибочками, змастити боки майонезом і подавати до столу.

Тепер ви знаєте, як готувати салат «Лісова поляна». Приємного апетиту!
Салат «Лісова поляна» – це дуже смачне ласощі, яке складається виключно з доступних і найбільш звичних інгредієнтів. Тим не менш спосіб його приготування і прикраси робить цю закуску особливою. Досвідчені господині напевно з першого разу розберуться, як готувати салат «Лісова поляна», але кілька порад на цей рахунок не завадять навіть професіоналам:

  • Щоб легко перевернути салат після приготування, треба вистелити дно миски плівкою або ж змастити його олією;
  • Щоб салат вийшов більш виразним, краще брати грибочки великого розміру і обов’язково перед покупкою переконатися, що вони законсервовані в цілому вигляді;
  • Овочі для салату краще варити в шкірці, щоб вони зберегли більше смаку і корисних якостей. Після відварювання чистити їх нітрохи не складніше;
  • Якщо хочете, щоб салат вийшов більш пишним, тріть овочі, сир і яйця відразу ж в салатницю, коли прийде їх черга. Після цього акуратно змащуйте їх майонезом, намагаючись не приймати шари;
  • Замість курки і шинки можна використовувати і ковбасні вироби, а також варену свинину чи яловичину. Від цього він тільки виграє;
  • Для приготування «Лісової галявини» потрібно взяти салатницю з плоским дном, яка не звужується до низу.