Тертий пиріг з варенням

Тертий пиріг часто зустрічається на кухні у дбайливих господинь, адже приготувати таке ласощі зовсім нескладно, а домашні завжди в захваті від отриманого результату. Будь-які чаювання, дружні посиденьки і навіть святкові застілля можна прикрасити подібним десертом з найпростіших і доступних інгредієнтів. Все, що знадобиться для тертого пирога з варенням – це баночка з зацукрованими фруктами або ягодами і ніжне пісочне тісто.
Для начинки тертого пирога можна взяти варення в будь-якому вигляді – рідке, густа, однорідна або з шматочками фруктів. Головне, щоб в ньому не виявилося кісточок! Також підійде повидло або джем. Крім того, до основного інгредієнта завжди можна додати смачні доповнення: горішки, сир, безе і пр.
Тісто для тертого пирога з варенням найчастіше використовують пісочне. До його складу входить вершкове масло або маргарин, борошно пшеничне, цукор, ванілін, яйця, розпушувач і ванільний цукор. Іноді також додають до них крохмаль, сметану, майонез, панірувальні сухарі, гашену соду, цукрову пудру і т. д. Для дієтичного або пісного рецепта тертого пирога з варенням тваринні жири замінюють рослинним маслом, а молочні продукти – водою. Виходить дуже смачно, хоча десерт і відрізняється від свого класичного варіанту.
Тертим пиріг з варенням називають за рахунок його незвичайного оформлення. Так, частину тіста використовують для основи, на яку кладуть варення, а зверху натирають другу частину тіста на тертці. Щоб це вийшло без праці, досить просто потримати її в морозилці перед тим як готувати пиріг. Додаткових прикрас десерту не потрібно – він і так виглядає дуже привабливо і апетитно.