Ліниві вареники – ідеальний компроміс для тих, хто любить смак цієї страви, але зовсім не хоче витрачати час на ліпку. Всі рецепти дуже прості і швидкі, так що впоратися з ними може навіть початківець кулінар. До того ж, готувати вареники дуже подобається маленьким дітям, які з радістю допомагають батькам у цій справі.
Ліниві вареники можуть бути як приємними, так і солоними. Основні начинки – це сир, капуста, вишня і картоплю. У солодкі також можна додати манку або родзинки, а солоні – цибуля, зелень або твердий сир. Можна приготувати і прісні вареники, які стануть основою для різних соусів.
Існує кілька варіантів, як зробити вареники. Найпоширеніший передбачає формування з тіста невеликих ковбасок. Їх необхідно нарізати на порційні шматочки і варити в киплячій воді. Також можна вирізати кружечки з тіста, як для звичайних вареників, а потім просто зварити їх, не слепляя краю. Для дієтичного страви використовують паро – або мультиварку. Одним з головних переваг цієї страви є те, що можна заготовити його наперед, заморозивши вареники в морозилці.
Готові вареники промивають під холодною водою, змащують вершковим маслом, додають до них піджарку і приправи. В якості соусу можна використовувати сметану, йогурти, мед, джем або варення, вершки і ін Страву краще всього підходить для сніданку.
Ліниві вареники з сиром без яєць
Фото ледачих вареників з сиром без яєць
Оскільки сир і так містить достатньо білка, а додатковим зв’язуючим компонентом виступає ще й борошно, яйця в цьому рецепті зовсім не знадобляться. Це не тільки дозволить знизити калорійність страви, але і зробить його більш легким для шлунка. В рецепт не входить цукор, тому необхідно подавати вареники з варенням, джемом або медом.
Інгредієнти:
- 700 г сиру;
- 200 г борошна;
- ½ Ч. л. солі;
- 1,5 л води.
Спосіб приготування:
- Воду залити в каструлю, довести до кипіння, посолити.
- Змішати сир і борошно, замісити тісто.
- Тісто скатати в довгу ковбаску, шириною не більше 2,5 див
- Засипати вареники в каструлю з киплячою водою, варити 4-5 хвилин.
Смачні ліниві вареники з картоплею
Фото смачних ледачих вареників з картоплею
Пюре для приготування цієї страви можна взяти вже готове, яке, наприклад, залишилося після вечері. Якщо ж такого немає, достатньо просто відварити картоплю і потовкти його з вершковим маслом і сіллю. Цей рецепт відрізняється від інших незвичайної круглої формою вареників. При бажанні в тісто можна додати зелень.
Інгредієнти:
- 500 г картопляного пюре;
- 100 г борошна;
- 1 яйце;
- ¼ Цибулини;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти в глибоку миску, додати яйце і сіль.
- Цибулю нарізати дрібними кубиками, обсмажити до золотистого кольору.
- Висипати цибулю в миску з борошном, додати пюре, замісити тісто.
- Розкачати тісто в пласт товщиною 3 див.
- З допомогою невеликого стаканчика порізати тісто на однакові кружечки.
- Закип’ятити воду, посолити і засипати вареники.
- Варити приблизно 10 хвилин, потім злити воду і додати вершкове масло.
Ліниві вареники з манкою в мультиварці
Фото ледачих вареників з манкою в мультиварці
За допомогою спеціальної насадки для приготування на пару, вареники в мультиварці виходять дуже ніжними і корисними. Таке блюдо можна зробити навіть для самих маленьких членів сім’ї, не соромлячись долучати їх і до самого процесу приготування.
Інгредієнти:
- 500 г сиру;
- 2 яйця;
- 4 ст. л. цукру;
- 4 ст. л. манної крупи;
- ½ Ч. л. соди;
- 8 ст. л. борошна.
Спосіб приготування:
- Сир викласти в тарілочку з високими бортиками, розім’яти виделкою.
- Додати до сиру яйця, цукор, борошно і манну крупу.
- Замісити тісто і розділити його на 4 частини.
- З кожної частини скачати ковбаску і нарізати на порційні шматочки.
- У каструльку мультиварки залити 3 мірні склянки води, встановити насадку для приготування на пару.
- Викласти вареники в один шар, закрити кришку.
- Включити режим «Приготування на пару» і встановити таймер на 13 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати ліниві вареники. Приємного апетиту!
Ліниві вареники – дуже популярне блюдо для домашнього приготування. Готуються вони буквально за лічені хвилини, не вимагаючи особливих кулінарних хитрощів. Кілька порад, як приготувати ліниві вареники, допоможуть зробити їх ще смачніше і корисніше:
- Сир для вареників не повинен бути занадто сухим;
- Нарізати тісто потрібно різкими рухами, щоб у вареників були рівні краї;
- Коли вареники спливуть на поверхню, їх потрібно проварити ще 1-2 хвилини, потім дістати шумівкою;
- Щоб вареники не злиплися, перед тим, як готувати, воду необхідно трохи посолити. Це стосується, в тому числі і солодкого страви;
- Щоб вареники з картоплею були більш ніжними, пюре рекомендується подрібнювати з допомогою блендера, міксера або м’ясорубки;
- Борошно в тісто краще додавати поступово, щоб вийшло еластичне, але не дуже круте тісто.