Пиріжки з гарбузом – це унікальне блюдо, адже їх можна зробити і солодкими і солоними, практично не змінюючи рецепт. Якщо ж витримати нейтральний смак, то до столу також можна подати різні солодкі і солоні соуси, щоб кожен вибрав свій улюблений варіант цього ласощі. Тісто для пиріжків з гарбузом можна взяти будь, скориставшись своїм улюбленим рецептом.
Начинка для пиріжків з гарбузом не обмежується тільки цим овочем. У неї можна додати різні фрукти і овочі, ягоди та зелень, сухофрукти та ароматні приправи. Також часто до складу входить відварений рис, який робить страву ще більш ситним. Щоб розкрити аромат гарбуза, в начинку часто кладуть корицю або лимонний сік.
Тісто для пиріжків з гарбузом можна взяти листкове або пісочне, дріжджове і бездріжджове, швидке і довгий, просте або складне. Головне-вибрати таку основу, яка не забирала б надто багато часу і сил, а також добре поєднувалася з обраним варіантом начинки. Для ніжного тіста потрібно використовувати вершкове масло або молочні продукти, а для більш щільного підійде і звичайна вода. З нею пиріжки теж вийдуть смачними, так що можна буде побалувати себе цікавим частуванням навіть у піст.
Пиріжки з гарбузом можна запекти в духовці або обсмажити на сковороді. За смаком вони будуть трохи відрізнятися, тому краще спробувати обидва способи приготування. Подавати їх треба гарячими, відразу ж після приготування. Хоча вони залишаться смачними і в холодному вигляді, і навіть на наступний день.
Солодкі пиріжки з гарбузом з листкового тіста, приготовані в духовці
Це тісто можна назвати «підробкою» листкового. Воно готується набагато швидше і простіше, але зовсім з іншої технології. Тим не менш пиріжки виходять дійсно листковими! Якщо ж подібні підміни ви вважаєте неприпустимими, то завжди можна приготувати тісто за своїм улюбленим рецептом. Також без проблем ви знайдете готові листкові коржі в супермаркеті. Процес приготування начинки і формування пиріжків міняти не доведеться.
Інгредієнти:
- 600 г борошна;
- 500 г гарбуза;
- 250 р сметани;
- 250 г маргарину;
- 1 щіпка солі;
- 3 ст. л. цукру;
- 3 ст. л. рослинного масла.
Спосіб приготування:
- Натерти на тертці маргарин, вилити до нього сметану.
- Ввести до молочних продуктів борошно і сіль, замісити тісто.
- Скачати тісто в кулю і оберніть його харчовою плівкою, тримати 1 годину в холодильнику.
- Гарбуз натерти на тертці, викласти на розігріту сковороду з рослинним маслом.
- Гасити гарбуз 10 хвилин, додати цукор і перемішати, залишити остуджуватися.
- Розкачати тісто в тонкий пласт, нарізати порційними квадратами зі стороною 10 див.
- У середину кожного квадрата викласти приблизно по 2 чайні ложі начинки, загорнути куточки до центру.
- Змастити деко, викласти на нього пиріжки на невеликій відстані один від одного.
- Випікати пиріжки з гарбузом 20 хвилин при 190 градусах.
Пиріжки з гарбузом та яблуками, смажені на сковороді
Чим цікавіше начинка, тим смачніше і самі пиріжки. З гарбузом ідеально поєднуються всі сорти яблук, але краще взяти кислі зелені плоди, щоб вони краще відтіняли смак овоча. Краще спочатку приготувати тісто, а потім зайнятися начинкою, оскільки тесту потрібно буде ще постояти годину в холодильнику. Дріжджі краще підготувати так, як зазначено на пакетику. Деяким потрібно час на активізацію, інші ж можна відразу додавати в борошно.
Інгредієнти:
- 500 г гарбуза;
- 2 яблука;
- 120 г маргарину;
- 1 стакан молока;
- 3 ½ склянки борошна;
- 6 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 1 ч. л. солі;
- 3 ст. л. родзинок;
- 1 щіпка кориці;
- 1 ½ ст. л. крохмалю;
- 3 ½ ч. л. сухих дріжджів;
- 2 яйця;
- 1 стакан рослинного масла.
Спосіб приготування:
- Змішати в глибокій мисці просіяне борошно, сухі дріжджі.
- У ту ж миску додати яйця, сіль і дві ложки цукру.
- Все ретельно перемішати, додати тепле молоко (не гаряче!).
- Ще раз перемішати тісто і залишити його при кімнатній температурі на 10 хвилин.
- Маргарин розтопити, вилити до решти інгредієнтів і руками замісити тісто.
- Вимішувати тісто 2 хвилини, потім накрити миску плівкою.
- Залишити тісто в теплі на 1 годину, через півгодини 1 раз обім’яти,
- Натерти гарбуз і яблука на крупній тертці.
- Залити окропом ізюм і залишити на 15 хвилин.
- На сковороду покласти вершкове масло, розтопити, викласти гарбуз.
- Гасити гарбуз 15 хвилин, потім додати яблука і готувати в тому ж режимі ще 7 хвилин.
- Додати в начинку родзинки, корицю і цукор, що залишився, перемішати.
- Крохмаль змішати з двома ложками води і додати до гарбуза.
- Ще хвилину гасити начинку на невеликому вогні, інтенсивно помішуючи.
- Тісто поділити на порційні кульки і розкотити їх в круглі коржі.
- Додати начинку і сформувати пиріжки.
- На сковороді розігріти рослинне масло і обсмажувати пиріжки з двох сторін до золотистого кольору.
Начинка з гарбуза і рису для пиріжків
Пиріжки з такою начинкою точно не залишаться без уваги! Вони будуть приголомшливо солодкими і ніжними, а оскільки до складу входять тільки фрукти, овочі і сир, ще й дуже корисними. Обов’язково запропонуйте таке ласощі діткам! Родзинки рекомендується залити окропом перед додаванням в начинку. Тісто можна вибрати будь-яку, на свій розсуд. Краще всього підійде для начинки рис сорту жасмин.
Інгредієнти:
- 450 г рису;
- 650 г гарбуза;
- 150 р сметани;
- 350 г сиру;
- 100 г родзинок;
- 100 г кураги;
- 100 г чорносливу;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 1 ½ ч. л. солі;
- 130 г цукру.
Спосіб приготування:
- Гарбуз нарізати невеликими кубиками, викласти на сковороду з вершковим маслом.
- Додати пів чайної ложки солі, тушкувати 5 хвилин.
- Всі сухофрукти ретельно промити, дрібно нарізати чорнослив і курагу.
- Змішати сир зі сметаною, додати 100 г цукру, збити блендером до однорідності.
- Поєднати в одній тарілці рис, гарбуз і сухофрукти, посипати їх цукром.
- На коржі з тіста викладати отриману начинку, а поверх неї – сир зі сметаною.
Тепер ви знаєте, як готувати пиріжки з гарбузом. Приємного апетиту!
Пиріжки з гарбузом – це смачний десерт і незвичайна овочева закуска в одній особі. Можна довго пробувати різні рецепти, але так і не визначитися, який з них підходить вам більше всього. Головне запам’ятати кілька порад, як приготувати пиріжки з гарбузом, і сміливо починати свої кулінарні експерименти:
- Щоб отримати рум’яні пиріжки, перед тим як випікати, змастіть тісто збитим сирим яйцем або невеликою кількістю рослинного масла;
- У рецептах вказано вага м’якоті гарбуза, без насіння і шкірки;
- Начинку в пиріжки потрібно додавати постигла. Також необхідно стежити, щоб всі інгредієнти тесту були не тепліше 40 градусів;
- Щоб пиріжки з гарбузом вийшли ще більш ніжними, додайте разом з начинкою ще і невеликий шматочок вершкового масла;
- Для солодких пиріжків краще обсмажувати гарбуз на вершковому маслі. Готову гарбуз повинна бути м’якою, як для варення.