Морський окунь

Морський окунь — корисна риба, багата кислотами Омега-3. У його м’ясі міститься необхідний організму таурин — амінокислота, здатна нормалізувати рівень холестерину в крові. Страви, приготовлені на основі цієї риби, рекомендовані людям, страждаючим серцево-судинними захворюваннями, атеросклерозом і гіпертонією.
Зовні морський окунь нагадує річкового, але за смаком ці дві рибки зовсім не схожі. Морський окунь набагато жирніше і соковитіше, і що важливо — у ньому відсутні дрібні кістки. Його по праву можна назвати однією з найсмачніших риб. Їх нього готують багато різних страв. Запікають в духовці з овочами, смажать на сковороді, готують в клярі, коптять, роблять холодець, запіканки. М’ясо морського окуня дуже ніжне, без специфічного рибного присмаку. Така риба відмінно підходить для приготування юшки і різних супів. Дуже поживними і ніжними отримують котлетки, приготовані з м’яса морського окуня.
Багато господинь віддають морського окуня просто смажити. Зробити це дуже просто. Для цього тушку риби розморожують при кімнатній температурі, очищають від луски, видаляють голову, плавники, нутрощі. Рибу, невелику за розміром, смажать цілком. Крупнішого окуня слід порізати на порційні шматки. Рибу солять, перчать, поливають лимонним соком, обвалюють в паніровці або борошні і обсмажують в олії по 5-7 хвилин з кожного боку. Готового окуня подають гарячим з різними гарнірами, свіжими овочами та зеленню.
Хто воліє ніжну рибку можуть приготувати морського окуня в сметанному, томатному або вершковому соусах. Дуже смачним виходить окунь, запечений з різними овочами, наприклад, з картоплею, морквою, цибулею, болгарським перцем, кольоровий капустою брокколі.