Судак в духовці

Судак в духовці — ароматне і дуже ситне блюдо. Хтось любить рибу, приготовану на пару, іншим подобається смажена, але смачніше всього судак виходить саме при запіканні. Готувати в духовці цю рибу можна по-різному: загорнути у фольгу цілком або запекти шматочки філе з овочами та соусом. Смачним виходить судак з грибами, картоплею, помідорами. Ідеальною для запікання є свіжа, а не заморожена риба. Тоді судак виходить корисним, соковитим і смачним. Якщо все-таки використовується риба, яка зазнала заморожуванню, то її слід розморозити. Найкраще це робити на нижній полиці холодильника, попередньо прикривши судака харчовою плівкою, щоб уникнути втрати зайвої вологи. Перед тепловою обробкою рибну тушку розбирають, видаляють плавники і зябра, добре потрошать, промивають і обсушують. Якщо робиться філе, то віддаляється шкіра, всі ребра і дрібні кістки.
Взагалі судак вважається одним із самих смачних і корисних прісноводних риб. Його м’ясо відноситься до дієтичних продуктів, у ньому міститься багато корисних речовин і мікроелементів. Судака рекомендують вживати з самого раннього віку, так як ця риба не викликає алергічних реакцій і її бажано включати в дитяче меню. Судак сподобається і тим, хто стежить за фігурою, адже у цієї риби дуже мало жиру і багато білка: всього 1,1 г жиру (мається на увазі на 100 г продукту) і 18,4 г білка. Енергетична цінність риби залежить від способу теплової обробки і коливається в діапазоні від 84 до 180 ккал. Найбільше калорій міститься в смаженої риби, менше всього — в приготованої на пару і запеченої у власному соку, наприклад у фользі. Пропонуємо кілька різних рецептів цієї незрівнянної рибки.